GENDERDOC-M

FAQ

Aceasta este o întrebare pe care părinții o adresează mai ales des și din mai multe motive. Ei se pot simți vinovați pentru „creșterea greșită” sau bănuiesc că cineva și-a „sedus” copilul drag, unii își amintesc de rude îndepărtate „atipice” și întreabă despre ereditatea homosexualității.

Să fim sinceri: nimeni, sub nicio formă, nu poate „face” un gay sau o lesbiană dintr-o persoană heterosexuală. Nu există niciun motiv pentru a considera particularitățile creșterii unui copil drept motiv pentru orientarea homosexuală a unei persoane. Așa cum nu există nicio dovadă că aceasta sau altă teorie prezentată de oamenii de știință despre cauzele homosexualității este corectă. Cu toate acestea, apare o întrebare către părinții copilului: depinde oare nevoia de dragoste și susținere de ceea ce cred oamenii de știință sau altcineva despre cauzele homosexualității?!

Unii părinți cred că s-ar simți mai în largul lor dacă nu ar ști despre orientarea copilului său. Unii neagă cu încăpățânare însăși homosexualitatea lui, convingându-și fiul sau fiica, și în primul rând pe ei înșiși, că acesta este un fenomen temporar: ei spun, „vei depăși”. Unii pur și simplu ignoră mărturisirea copilului: „Bine, bine. Vom vorbi mai târziu. Vei lua cina?” Alții încă intră într-o respingere profundă: „Trăiește așa cum dorești, doar ca să nu mai aud de perversiunile tale”. Aceasta este o reacție complet naturală. Dar înfruntați faptul că, dacă nu ați ști adevărul despre sexualitatea copilului dumneavoastră, o mare parte din viața lui v-ar scăpa. N-ați ajunge niciodată să-l cunoașteți cu adevărat, iar înțelegerea reciprocă între voi ar fi imposibilă. Prin urmare, este foarte important să înțelegeți și să acceptați homosexualitatea copilului dumneavoastră. Dacă fiul sau fiica dvs. v-au dezvăluit adevărul, înseamnă că v-au mărturisit dragostea și au nevoie de sprijinul dvs. Coming out necesită mult curaj. Acesta arată că copilul caută o relație deschisă și sinceră cu dvs. Acest lucru este minunat. Acum vă puteți iubi copilul – anume pe el, și nu ideile dvs. despre el.

Este probabil ca acest sentiment să fie cauzat de cultura noastră de masă. Homofobia, ca rezultat al ignoranței sau neînțelegerii homosexualității, izbucnește de pretutindeni. Probabil ați citit cărți sau ați văzut filme care prezintă persoane gay sau lesbiene într-o lumină negativă. Le comparați involuntar cu copilul dvs., simțind disconfort și chiar rușine: la urma urmei, visele dvs. de un viitor mai bun pentru fiul sau fiica dvs. sunt înlocuite cu imaginile care vă sperie.
În primul rând, trebuie să vă despărțiți de stereotipurile impuse de o societate homofobă. Copilul dvs. este absolut sănătos, normal, iar singurul lucru care îl face diferit de ceilalți este orientarea lui sexuală. Toate drumurile sunt deschise înaintea lui, cu siguranță va reuși, pentru că vă are pe voi – părinți inteligenți și înțelegători.

Ei bine, dacă este așa, la final, ce să faceți cu senzațiile neplăcute și cu rușinea care au apărut? Încercați să vă concentrați nu pe ele, ci pe ceea ce are nevoie copilul dumneavoastră în acest moment. Ajutați-l să devină fericit, iar sentimentele dvs. neplăcute se vor retrage de la sine.

Pentru unii părinți, aceasta este cea mai mare problemă. Într-adevăr, majoritatea religiilor condamnă homosexualitatea. Dar chiar și în cele mai conservatoare curente, există autorități care consideră că politica de condamnare a homosexualității este excesivă.

Preoții catolici din America în 1997, într-o scrisoare deschisă, i-au îndemnat pe părinți să-și iubească și să-și ajute copiii homosexuali. Acum multe religii susțin această atitudine față de gay și lesbiene, condamnând „păcatul, nu purtătorii păcatului”. Diverse confesiuni creștine sunt de acord că homosexualii sunt aceiași copii ai bisericii ca și alți enoriași. Multe religii condamnă homosexualitatea. Dar nicăieri în Biblie nu se vorbește despre cei care sunt în mod inerent homosexuali. Savanții biblici ne spun că cele mai des citate pasaje din Levitic 18:22 și 22:13 și Epistola lui Pavel către Romani (1:26-27) se referă la prostituția masculină în temple – practici sexuale între heterosexuali. Vă rugăm să ascultați preoții, închinătorii și rabinii care au studiat această problemă și au propriile păreri.

Acest stereotip ne-a venit din Occident și, aruncat în pământul fertil al homofobiei, în Moldova a căpătat imaginea unei povești de groază, care este amintită cu fiecare ocazie când este nevoie de discriminat o persoană de orientare homosexuală. În același timp, conform datelor oficiale, persoanele de orientare homosexuală nu au reprezentat niciodată un canal semnificativ de răspândire a HIV în țara noastră.

Fiecare persoană are nevoie de o persoană iubită și majoritatea simt nevoia de o vatră de familie. Gayii și lesbienele nu fac excepție. Există multe cupluri fericite de același sex în jurul dvs. și, pe măsură ce veți cunoaște mediul copilului dvs., le veți recunoaște. Faptul că căsătoriile între persoane de același sex nu pot fi înregistrate oficial nu contează pentru ei. Așa că fiul sau fiica dvs. ar putea foarte bine să fie fericit/ă, să aibă propria sa familie. Mai mult, unele familii de același sex realizează chiar visul de descendenți. Unii adoptă copii, alții recurg la inseminare artificială sau la serviciile mamelor de surogat. Deci, pe viitor, v-ați putea bucura de comunicarea cu nepoții voștri!

Close Menu