GENDERDOC-M

Moldova Pride 2016

Programul ediţiei a 15-ea a Festivalului comunităţii LGBT
„Moldova Pride”
17 – 22 mai, Chișinău

.s {
color: #2769C9;
}

17 mai, marți

13:00 – 15:00 Ceremonia de deschidere a festivalului „Moldova Pride”
În fiecare an Festivalul comunității LGBT „Moldova Pride” începe cu arborarea drapelului.
În acest an, onoarea de a ridica drapelul festivalului îi revine corespondentei Radio Europa Liberă, Alla Ceapai. La ceremonia de deschidere a festivalului „Moldova Pride” va ține un discurs ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata.
Locul evenimentului: Sediul Centrului GENDERDOC-M, str. Valeriu Cupcea, 72/1.

.s {
color: #2769C9;
}

18 mai, miercuri

19:00 – 20:30 Dialogul social „Comunitate. Tradiție. Normalitate”
În cadrul evenimentului se va analiza și discuta conceptul de normalitate, formarea tradițiilor și a schimbărilor sociale. O atenție deosebită va fi acordată acelor aspecte ale istoriei umane, care în urmă cu mulți ani, au fost considerate norme și tradiții sociale, iar în societatea de astăzi sunt inacceptabile. Vorbitorul invitat este sociologul și filosoful Vitalie Sprînceană.
Locul evenimentului: Muzeul Zemstvei, str. Șciusev (între străzile Maria Cebotari și Sfatul Țării).

.s {
color: #2769C9;
}

19 mai, joi

18:30 – 20:30 Discuția publică „Ce au în comun mișcarea LGBT și feminismul?”
Scopul principal al discuției este de a analiza rădăcinile comune ale homofobiei, transfobiei și sexismului din societate. Oaspeții noștri: activistul LGBT din România, Vlad Viski, și activista feministă din Ucraina, Tamara Zlobina, vor propune publicului spre discuții teme precum sunt influența patriarhatului asupra rolurilor de gen și a stereotipurilor; asupra formării societății, în care persoanele LGBT și femeile sunt obligate să lupte pentru egalitatea lor.
Locul evenimentului: Summit Events, sala New York, str. Tighina, 49/3.

22:00 – 04:00 Serata demnității LGBT. Ceremonia de decernare a premiilor pentru promovarea egalității și contribuția la dezvoltarea mișcării LGBT din Republica Moldova
În această seară vă invităm să sărbătorim împreună diversitatea și egalitatea. De asemenea, la Serata demnității, cinci experți și aliați ai comunității LGBT din Moldova vor fi, în mod tradițional, premiați pentru promovarea egalității LGBT și contribuirea la dezvoltarea mișcării LGBT locale. La ceremonia de premiere, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, va ține un discurs de bun-venit.
Locul evenimentului: Clubul FARAON, bd. Moscova, 19.

.s {
color: #2769C9;
}

20 mai, vineri

12:00 – 18:00 Conferinţa „Strategiile regionale de opunere contra inițiativelor legislative și politicilor anti-LGBT”
Centrul de Informații „GENDERDOC-M” și reprezentanți ai organizațiilor partenere din Parteneriatul Estic al UE și Rusia vor discuta obstacolele legislative și juridice cu care se confruntă activiștii LGBT la nivel național și regional, infracțiunile motivate de prejudecăți, precum și reducerea spațiului pentru activiștii LGBT și organizaţiile pentru drepturile omului în regiune. De asemenea, în cadrul conferinței vor fi prezentate cele mai bune practici (inclusiv litigări strategice) pentru prevenirea și combaterea inițiativelor homofobe și transfobe legislative și de lobby a politicilor de combatere a discriminării.
Locul evenimentului: Summit Events, sala New York, str. Tighina, 49/3.

19:30 – 21:00 Discuția „Masculinități și feminități: Exprimare de gen în Moldova”
Discuția publică pornește de la faptul că exprimarea de gen este un construct social și este, de fapt, o prestație prin care se formează identitea de gen a persoanei. Invitații și invitatele vor povesti despre experiențele lor de exprimare a genului în Republica Moldova. Scopul discuției este de a explora elementele masculinității și feminității acceptate pentru anumite corpuri și pedepsirea exprimării acestor caracteristici atunci când ele nu corespund așteptărilor societății de a fi echivalente cu sexul biologic.
Locul evenimentului: teatru-spălătorie, str. Eminescu, 72.

.s {
color: #2769C9;
}

21 mai, sâmbătă

13:00 – 20:00 Iarmarocul Curcubeului
Iarmarocul Curcubeului este un eveniment caritabil al Centrului de Informații GENDERDOC-M, care se desfășoară în parteneriat cu organizațiile pentru persoanele cu nevoi speciale. Toate fondurile colectate în timpul iarmarocului vor fi folosite pentru construirea unei rampe de acces la o școală din Moldova. Venind la iarmaroc veți putea cumpăra o varietate de articole lucrate manual de către angajații și voluntarii Centrului GENDERDOC-M și persoane cu nevoi speciale. La eveniment vă așteaptă multe surprize plăcute, printre care ateliere interesante, muzică vie și street food delicios. Participarea dumneavoastră la Iarmarocul Curcubeului va fi o contribuție inestimabilă la crearea unui mediu de învățare, fără obstacole, pentru elevi și eleve cu mobilitate redusă!
Locul evenimentului: Curtea teatrului-spălătorie, str. Eminescu, 72.

20:00 – 22:00 Rainbow Lemonade. Eveniment sub cerul liber
Zona liberă de homofobie și transfobie, comunicare și muzică, limonadă cu conținut sporit de vitamina C pentru luptă cu fricile, proiecții video, un concert al formației Magic Band (Moldova) alături de participanta concursului televizat „Golos krainî” (Vocea Țării) Maria Kațeva (Ucraina).
Locul evenimentului: Curtea teatrului-spălătorie, str. Eminescu, 72.

23:00 – 04:00 Queer Party #20
Unica serată queer din Chișinău revine cu o ediție specială aniversară desfășurată în cadrul Festivalului LGBT Moldova Pride. De data aceasta subiectul celebrării este eliberarea de frică. Frica este unicul sentiment care, din nefericire, ne unește pe toți și toate. Noi, în schimb, vă propunem să ne unim în numele libertății – eliberării de frica de a fi tu însuți, de a te exprima liber și de a iubi deschis pe cine dorești.  
Locul evenimentului: Barul Spălătorie, str. Eminescu, 72.

.s {
color: #2769C9;
}

22 mai, duminică

12:00 – 13:00 Marșul Solidarității
Marșul solidarității “Fără frică” este o oportunitate de a uni toți locuitorii Moldovei împotriva fricii, care este cel mai răspândit sentiment al oamenilor din țara noastră. Frica pentru viitorul copiilor, frica de sărăcie, frica față de politicieni, frica de a fi cetățeni ai Moldovei, frica de a fi respins, etc. Eliberarea de frici ne face mai puternici și mai buni. Frica afectează toți oamenii, inclusiv persoanele LGBT, doar cauzele fricii pot varia. Să ne solidarizăm într-un marș în tăcere pentru ca ceilalți să audă că noi nu ne temem!

20:00 – 22:00 Karaoke Battle. Finală
Sunt șapte, au ajuns în finală, trecând runde de calificare săptămânale și semi-finala luptei karaoke pe tot parcursul anului, iar acum sunt gata să concureze pentru marele premiu și titlul câștigătorului sau câștigătoarei luptei karaoke. Cine cântă cel mai bine? Cine nu se teme de microfon? Intriga mai persistă.
Locul evenimentului: Billiard&Karaoke Hall, str. Calea Ieșilor, 10 (în incinta Centrului comercial Solaris – Fourchette), etajul 4

23:00 – 04:00 Serata de promovare a comportamentului sexual protejat
Centrul de Informații „GENDERDOC-M” vă invită la petrecerea de încheiere a festivalului „Moldova Pride” intitulată Safer Sex Promotion Party, o serată pentru promovarea comportamentului sexual protejat și conștient între persoanele LGBT+. Invitatele speciale ale serii sunt divele travesti Janna Simeiz (Ucraina) și Tina de Lux (Moldova). Toți cei care doresc sa-și afle statutul HIV vor putea face un test rapid, care durează mai puțin de 15 minute. De asemenea, va fi organizată o loterie cu premii, la care vor participa toți deținătorii cardului de beneficiar al Centrului GENDERDOC-M.
Locul evenimentului: Billiard&Karaoke Hall, str. Calea Ieșilor, 10 (în incinta Centrului comercial Solaris – Fourchette), etajul 4

.s {
color: #2769C9;
}
.s strong u {
text-align: center;
}

                                  Intrarea la toate evenimentele din cadrul Moldova Pride este liberă!

 


* Activitatea este organizată de Grupul de Inițiative Feministe din Moldova

Close Menu