GENDERDOC-M

SERVICII

Lesbienele, gay-ii, persoanele bisexuale și transgender sunt o parte integrantă a societății noastre cu drepturi și libertăți egale cu ceilalți cetățeni. Nimeni nu are dreptul să vă priveze de niciun drept sau libertăți sau să interfereze cu respectarea acestora. Doar cunoașterea drepturilor și libertăților poate fi o garanție că ele nu vor fi neglijate. Cu toate acestea, există riscul ca drepturile dumneavoastră să fie încălcate.

În acest caz, alegerea vă aparține: acceptați nedreptatea sau să încercați să vă apărați. Dacă ați ales a doua opțiune, organizația noastră vă este alături pentru a vă restabili drepturile.

Suportul juridic la Centrul de Informații GENDERDOC-M este oferit de angajații Programului de Lobby și Advocacy a comunității LGBT+.

Servicii acordate:

  1. Consultare juridică;
  2. Asistența juridică în instanțele de judecată;
  3. Însoțirea adolescenților în situația în care sunt în situații de abuz din partea părinților;
  4. Ajutor la depunerea plângerilor către organele de drept;
  5. Expertiză în domeniul drepturilor persoanelor LGBT+ în Moldova.

Pentru a utiliza serviciile Programului de Lobby și Advocacy pentru drepturile comunității LGBT+, trebuie să o contactați pe coordonatoarea programului, Angelica Frolov,  la: [email protected] sau să sunați: 022 288861/022 288863.

IMPORTANT: Centrul de Informații GENDERDOC-M oferă asistență juridică gratuită numai în cazul încălcării drepturilor pe baza orientării sexuale și/sau identității de gen.

Centrul de Informații GENDERDOC-M are experiență în multe domenii legate de orientarea sexuală, identitatea de gen și discriminarea persoanelor LGBT+. Centrul găzduiește traininguri și seminarii bine structurate pe următoarele subiecte:

Discriminarea și drepturile omului

  1. „Stereotipuri, prejudecăți, stigma și stigma internalizată”
  2. „Sexualitatea umană, orientarea sexuală și identitate de gen”
  3. „Discriminare, formele discriminării”
  4. „Hărțuire/bullying și prevenirea acesteia”
  5. „Cunoaște-ți drepturile”
  6. „Ce este advocacy? Cum se face o campanie de advocacy de succes”
  7.  
  8. Persoană de contact: Angelica Frolov, coordonatoarea Programului Lobby și Advocacy a comunității LGBT+, [email protected]

Sănătate și prevenirea HIV

  1. „Prevenirea HIV/SIDA și altor ITS”
  2. „Practicile sexuale în contextul diminuării riscurilor de transmitere HIV/SIDA”
  3. „PrEP-profilaxia preexpunere la HIV ca metodă inovațională”
  4. „Sănătatea sexual reproductivă și ITS”
  5.  
  6. Persoană de contact: Veaceslav Mulear, coordonatorul Programului de Sănătate Comunitară LGBT+, [email protected]

Dezvoltare organizațională

  1. „Scrierea propunerii de proiect”
  2. „Planificarea strategică bazată pe rezultate”
  3. „Monitorizare și evaluare”
  4. „Evaluarea și gestionarea riscurilor”
  5. „Planificare și raportare”
  6.  
  7. Persoană de contact: Anastasiia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M, [email protected]

Dacă aveți nevoie de informații suplimentare despre trainingurile enumerate, ne puteți contacta pentru a stabili când va avea loc următoarea instruire organizată de GENDERDOC-M. În caz că doriți aceste instruiri pentru un grup deja format, puteți solicita serviciile specialiștilor traineri din organizația noastră. Trainingurile și seminarele se adaptează pentru diferite grupuri atât de vârstă, cât și profesionale.

De la înființare, Centrul de Informații GENDERDOC-M operează cu succes Programul de Sănătate Comunitară LGBT+, care ajută oamenii atât în ​​prevenirea HIV/SIDA, cât și a altor boli cu transmitere sexuală. În plus, toate persoanele LGBT+ care au nevoie de ajutor psihologic îl primesc la Centrul de Informații de la un psiholog calificat care lucrează la GENDERDOC-M permanent. Toate serviciile oferite de specialiștii Centrului sunt gratuite și confidențiale.

SERVICII OFERITE DE PROGRAMUL DE SĂNĂTATE COMUNITĂRĂ LGBT+

Consultanță și suport

  • Consiliere de la egal - la egal;
  • Consiliere medicală primară pentru prevenirea HIV și a altor infecții cu transmitere sexuală (ITS);
  • Consiliere și sprijin pentru persoanele care trăiesc cu HIV;
  • Consultații de sănătate sexuală și reproductivă;
  • Consiliere în probleme legate de inițierea și aderarea la terapia antiretrovirală (ARVT);
  • Consiliere psihologică primară;
  • Consultații psihologice de specialitate;
  • Sfaturi privind problemele legate de utilizarea de noi substanțe psihoactive (NPS) și chemsex;
  • Asistență juridică primară în domeniul asistenței medicale;
  • Însoțirea la instituțiile medicale pentru diagnostic și tratament.
  •  

Outreach și lucrul în teren

Serviciul outreach presupune deplasarea lucrătorului outreach la locurile de întâlnire a persoanelor din comunitate pentru a asigura asistență socială “de la egal – la egal” membrilor comunității LGBT+, cu păstrarea confidențialității și anonimatului beneficiarului.

Acest serviciu are ca scop în primul rând informarea beneficiarilor despre orientarea sexuală

și identitatea de gen, drepturile omului, HIV/SIDA și alte ITS. Lucrătorii outreach

Oferă, la necesitate, consiliere la fața locului persoanelor care trăiesc cu HIV, precum și despre

sănătatea sexuală și reproductivă, inițierea și aderarea la terapia antiretrovirală. Testarea HIV, sifilis, hepatită virală B și C se efectuează chiar în teren; la necesitate se acordă sprijin primar psihologic sau juridic, se organizează însoţirea la instituţiile medicale pentru diagnostic şi tratament, precum şi pentru asistența socială și juridică a altor specialiști – avocați, medici, psihologi. Nicio ieșire a lucrătorului outreach nu trece fără distribuirea materialelor informative, mijloacelor de protecție (prezervative, lubrifianți pe bază de apă, șervețele, dezinfectanți etc.). Menționăm că toate serviciile de mai sus sunt furnizate atât la sediul Centrului de Informații

GENDERDOC-M, cât și în locurile de întâlnire ale bărbaților care întrețin sex cu bărbați, gratuit și confidenţial.

Outreach online

Serviciul outreach online presupune contactul „de la egal – la egal” în spațiul online cu referire la consilierile medicale primare în contextul serviciilor de reducere a riscurilor de infectare HIV/SIDA și alte infecții cu transmitere sexuală (ITS), dar și a serviciilor organizației în ansamblu.

Outreach-ul online este realizat pe site-urile de socializare specifice și aplicațiile pentru membrii comunității gay, altor bărbați care practică sex cu bărbații și persoanelor tans*. Acesta presupune informarea despre serviciile organizației, consiliere „de la egal – egal” despre serviciile de reducere a riscurilor de infectare HIV/SIDA și alte ITS, sprijin psihologic, redirecționare la specialiștii Centrului GDM sau către alți specialiști prietenoși comunității LGBT din structurile partenere de stat și neguvernamentale.

Dacă aveți întrebări legate de sănătatea sexual-reproductivă, infecția HIV, alte ITS pe care doriți să le abordați în spațiul online, puteți căuta profilurile cu numele PrEParty, PreParty!, Sănătate-Zdorovie; health_gdm pe aplicațiile specializate și să ne lăsați un mesaj.

Pentru a beneficia de serviciile outreach online contactați-ne pe profilurile cu numele PrEParty, PreParty!, Sănătate-Zdorovie; health_gdm  de pe platformele și aplicațiile online specializate (angajații GDM le cunosc pe toate).

Testare la HIV și ITS

Testarea la HIV, sifilis, hepatitele virale B și C are loc în baza testelor expres și este predestinată persoanelor care au atins majoratul și celor care au împlinit vârsta de 16 ani în prezența unui părinte, indiferent dacă fac parte din comunitatea LGBT+ sau nu. La fel, pentru bărbați asigurăm testarea la Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum în baza testelor PCR la una din clinicile private specializate.

Actualmente, consilierea și testarea voluntară la HIV este disponibilă în cadrul Centrului de Informaţii GENDERDOC-M, dar și în locurile de întâlnire a membrilor comunității. Noile tehnologii ne permit acum să facem testarea la HIV, sifilis, hepatitele virale B și C în condiții de domiciliu prin folosirea testelor rapide pe salivă și pe baza sângelui capilar (din deget.) în doar 30 minute. Testele rapide pe care le utilizăm, combină detecția anticorpilor HIV cu cea a antigenului prin intermediul metodei imunoenzimatică (ELISA), la fel ca și detecția anticorpilor sifilisului și hepatitei virale C, pe când testele pentru hepatita virală B detectează antigenul de suprafață al virusului. Folosim teste de screening în baza cărora nu se stabilește un diagnostic medical, de aceea în cazul unui rezultat pozitiv, explicăm beneficiarului de ce este important să facă investigații suplimentare și de cele mai dese ori mergem împreună pentru a oferi sprijin psihologic și asigurarea anonimatului în sistemul medical. Atât consilierea, cât și testarea, se fac în mod anonim, confidențial și gratuit.

Testare la COVID-19 Ag

În contextul pandemiei COVID-19, pentru beneficiarii organizației și rudele acestora care au simptome caracteristice infecției COVID sau au fost în contact cu o persoană infectată, este disponibilă testarea în baza testelor rapide AgTest COVID-19. Această oportunitate vă poate permite depistarea precoce a infecției, accesul în timp util la un tratament eficient și scăderea riscului de transmitere a infecției.

Acest test este destinat pentru a ajuta la diagnosticul precoce al infecției SARSCoV-2 la pacienții cu simptome clinice ale infecției cu SARS-CoV-2. Testul oferă doar un  rezultat preliminar de screening. Confirmarea infecției cu SARS-CoV-2 necesită metode alternative mai specifice de diagnostic.

Ca și celelalte servicii, testarea Ag COVID-19 este anonimă, confidențială și gratuită.

PrEP Comunitar

PrEP este abrevierea pentru profilaxia pre-expunere la HIV. De fapt este un concept folosit pentru a se referi la persoanele cu statut HIV-negativ, care administrează preparate de tratament împotriva virusului HIV, pentru a dezvolta protecție împotriva acestuia și a reduce riscul de infectare cu virusul.

PrEP este cea mai inovativă metodă de prevenire HIV și presupune administrarea unui medicament antiretroviral care vă protejează în cazul care ați fost expus riscului de infectare cu HIV. Dacă duceți un mod de viață activ sexual și aveți nevoie de această metodă de profilaxie, dar nu cunoașteți nimic desprea ea, vă puteți adresa consultanților noștri pentru a afla toată informația necesară care ar putea să reducă practic la zero riscul de infectare cu HIV.

Pentru a accesa PrEP este nevoie doar de testarea la HIV, sifilis, creatinină, hepatitele virale B și C, și consultația medicului infecționist, care, la fel, are loc în incinta organizației.

Acum aveți ocazia să primiți PrEP într-un loc sigur, chiar la Centrul de Informații GENDERDOC-M. Trebuie doar să vă doriți asta.

Grupul de suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV (PTH)

Grupul de suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV este unul de tip închis la care pot participa doar membrii comunității LGBT+ care au un statut pozitiv HIV și au nevoie de suport psihologic și informațional de specialitate. Grupurile de suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV au loc în fiecare lună și sunt moderate de un medic infecționist.

O caracteristică importantă a grupului de suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV este că informația provine de la prima sursă, de la un specialist în domeniu, deci nu există nicio îndoială asupra competenței sale și nici suspiciuni cu privire la legitimitatea întrebărilor dumneavoastră.

Dacă faceți parte din comunitatea LGBT+, aveți statut HIV pozitiv și simțiți că aveți nevoie de suportul semenilor și a unui specialist în domeniu, alăturați-vă grupului sau, inițial, veniți la o consiliere psiho-socială și faceți cunoștință cu regulile grupului.

Pentru a adera la grup, contactați-l pe Grigore Lungu, coordonatorul Grupului de Suport pentru PTH, la adresa: [email protected] sau la nr. de telefon: 022 288861 / 022 288863.

Consilieri pentru PTH

Consilierea persoanelor care trăiesc cu HIV are ca scop oferirea de ajutor și sprijin în situații dificile, legate de acceptarea statutului, depășirea traumei post diagnostic, reducerea autostigmei, regimul și modul de primire a terapiei antiretrovirale, aderența la tratament, reinfectare cu HIV, alimentație și respectarea regimului alimentar, respectarea regimului de veghe-somn, legislația privind drepturile și obligațiile persoanelor care trăiesc cu HIV, sănătatea sexual-reproductivă, partenerii din cuplurile serodiscordante etc.

Dacă faceți parte din comunitatea LGBT+, sunteți seropozitiv și simțiți că aveți nevoie de ajutorul și sprijinul profesioniștilor GCM, faceți o programare pentru a primi sfaturi juridice sau psihosociale de la un consilier cu experiență.

Consiliere psihologică

Serviciile de consiliere psihologică oferite de Centrul de Informare GENDERDOC-M sunt destinate persoanelor LGBT+ care au întrebări despre orientarea lor sexuală, identitatea de gen sau exprimarea de gen, rudele și prietenii persoanelor LGBT+ și cuplurile homosexuale.

În cadrul ședințelor pot fi abordate tematici precum: coming out, relațiile de cuplu, relațiile de familie, discriminarea și homofobia, bifobia sau transfobia, depresia, anxietatea, dar și orice altă tematică de interes pentru client (indiferent dacă are sau nu legatura cu problematica LGBT+). Consilierea psihologică poate constitui, de asemenea, un suport pentru procesul de tranziție pentru persoanele transgen.

Consilierea psihologică are loc în cabinetul psihologului, care se află în biroul Centrului de Informații GENDERDOC-M, sau prin Skype. Consilierea este gratuită și confidențială.

Pentru informații despre programul de lucru a psihologăi Centrului de Informații GENDERDOC-M, Liliana Chisari, vă rugăm să-l contactați Viorel Cenușa, Manager de Oficiu, sunând la (022) 288-861 sau (022) 288-863.

Informare/educare

La Centrul de Informații GENDERDOC-M, persoanele din comunitatea LGBT+ pot primi educație gratuită prin traininguri, seminarii de informare, precum și materiale despre stilul de viață sănătos, bolile cu transmitere sexuală și modul de a se proteja de acestea.

Trainingrile și seminariile informative sunt organizate pe tot parcursul anului la sediul Centrului de Informații GENDERDOC-M sau într-unul din centrele prietenoase din țară. Subiectele seminariilor și trainingurilor sunt abordate preponderent în contextul prevenirii riscurilor de transmitere HIV și altor ITS, dar și alte aspecte importante legate de sănătate în ansamblu și de sănătatea mintală în particular. Materialele informaționale sunt editate în cadrul Programului Sănătate Comunitară LGBT+ și sunt distribuite beneficiarilor prin intermediul lucrului outreach, la oficiu, dar și la alte evenimente organizate de Centrul de Informații GENDERDOC-M.

Dacă sunteți interesat de dezvoltarea personală, doriți să participați la traininguri și seminarii educaționale și informaționale, urmăriți anunțurile de pe paginile oficiale ale Centrului GDM pe Facebook, Instagram, precum și anunțurile de pe site-ul nostru pentru a afla când și unde vor lua loc sau abonați-vă la știrile buletinului informativ prin e-mail chiar aici.

De asemenea, pentru a participa la un training sau la un seminar, trebuie să vă înregistrați, completând chestionarele pe care le distribuim pe rețelele de socializare când anunțăm evenimentul.

Safer Sex Promotion Party

Petrecerile pentru promovarea unui comportament sexual protejat au ca scop informarea  comunității LGBT+ despre sănătatea sexual-reproductivă și motivarea acesteia de a avea un comportament sexual sigur.

În cadrul petrecerilor pentru promovarea comportamentului sexual protejat lucrătorii outreach distribuie mijloace de protecție (prezervative, lubrifianți pe bază de apă, șervețele intime, materiale informaționale); petrec testarea la HIV; organizează concursuri de erudiție și de situații care trebuie rezolvate, motivând prin cadouri informarea comunității cu privire practicile sexuale sigure, importanța cunoașterii statutului HIV, importanța folosirii prezervativului și utilizării PrEP.

Pentru a participa la aceste petreceri este nevoie să dețineți cartela beneficiarului care se eliberează la sediul Centrului și să faceți parte din grupul închis al beneficiarilor Centrului de Informații GENDERDOC-M pe Facebook pentru a afla în ce local și când au loc acestea.

Mijloace de protecție

Pentru reducerea nivelului de răspândire a HIV/SIDA şi altor infecții cu transmitere sexuală (ITS) în rândul comunității LGBT+ și alți bărbați care practică sex cu bărbații în cadrul Programului Sănătatea sunt distribuite anonim, confidențial și gratuit următoarele consumabile: prezervative, lubrifianți pe bază de apă, șervețele intime, dezinfectanți și seturi ginecologice.

PREZERVATIVE. Probabil cea mai cunoscută metodă de contracepție și protecție împotriva HIV și altor infecții cu transmitere sexuală este prezervativul. Acesta este realizat din latex și se folosește prin acoperirea penisului în timpul contactelor sexuale pentru a colecta lichidul seminal în timpul actului sexual și sperma după ejaculare. În acest mod, te protejează de o sarcină nedorită și de infecțiile cu transmitere sexuală precum HIV, sifilis, hepatita B, gonoreea, trihomoniaza etc.

Prezervative cu duritate sporită sunt proiectate pentru a fi puțin mai groase și lubrifiate suplimentar pentru a face contactul sexual mai sigur și în unele cazuri pot contribui la creșterea plăcerii în timpul actului sexual.

Lubrifianți intimi pe bază de apă. Există întotdeauna diferite modalități prin care ne putem îmbunătăți sau condimenta puțin viața sexuală, iar beneficiile oferite de lubrifianții intimi nu sunt deloc de neglijat. Lubrifianții sexuali sunt produse extrem de utile pentru îmbunătățirea actului sexual, indiferent de preferințele sexuale, oferind mai multă plăcere și ajutând la ameliorarea multor probleme fiziologice: elimină neplăcerile cauzate de uscăciunea vaginală, sporesc plăcerea prin umectarea mucoaselor, previn iritațiile și infecțiile dar și la satisfacerea plăcerii în timpul masturbării și folosirii jucăriilor sexuale. Sexul anal poate fi o experiență deosebită pentru fiecare însă trebuie abordat cu multă atenție și delicatețe. Zona anală nu are capacitatea de a lubrifia în mod natural, precum vaginul, astfel că folosirea unui lubrifiant de calitate este absolut necesară.

Șervețele intime. Igiena reprezintă unul din cele mai importante aspecte pe care noi, oamenii, trebuie să le respectăm în viața de zi cu zi indiferent de sex, vârstă, rasă, orientare sexuală sau alte criterii care ne diferențiază. Igiena este și ea de mai multe tipuri în dependență de zona corpului despre care se discută. Motivele pentru care ar trebui să ai o igienă intimă impecabilă sunt sănătatea organelor genitale care în lipsa acesteia sunt mai predispuse infecțiilor bacteriene și relația cu partenerul(a) de viață care poate avea de suferit, scăzând semnificativ intensitatea atracției sexuale și prin urmare deteriorarea relației cu partenerul(a).

Dezinfectanți. Clorhexidina, este un antiseptic bine cunoscut în stomatologie unde este indicat în special la persoanele ce prezintă sângerări gingivale, pungi parodontale sau pentru prevenirea depunerii plăcii bacteriene. Inițial totuși au fost și sunt concepute pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Se presupune că reduc riscul de infectare cu HIV.

Soluțiile de digluconat de clorhexidină 0,05% - 1% sunt eficiente împotriva majorității agenților patogeni ai infecției cu transmitere sexuală, incluzând: gonoreea, sifilisul, herpesul, chlamidia, trihomoniaza, streptococi, stafilococi etc. Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală este cea mai eficientă în perioada de cel mult 2 ore de la actul sexual. În acest caz, riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală poate fi redus semnificativ. După sexul oral neprotejat se recomandă de făcut gargarisme timp de 30- 60 secunde cu soluție de 0,05 %. Astfel pentru profilaxia bolilor sexual-transmisibile soluţia 0,05 % se introduce cu ajutorul aplicatorului la bărbaţi în uretră 2-3 ml; la femei în uretră 1-2 ml şi în vagin 5-10 ml, cu menţinerea soluţiei 2-3 min. De asemenea e necesar de prelucrat pielea porţiunii interne a coapselor, pubisului, organelor genitale. După efectuarea procedurii nu se recomandă de urinat în decurs de 2 ore.

Seturi ginecologice. Multe afecţiuni specifice pot fi depistate din timp şi tratate printr-un examen ginecologic anual, cu includerea unui set complet de investigaţii. Indispensabilă, consultaţia medicului ginecolog pînă la efectuarea setului de investigaţii, cât şi după obţinerea rezultatelor, vă permite să ştiţi cu certitudine că sunteţi bine.

Seturile ginecologice oferite la noi vă pot spori accesul la serviciile medicului ginecolog. De asemenea putem să vă referim la un specialist ginecolog prietenos comunității LGBTQ+.

__________________________________

Important:

Toate serviciile oferite în cadrul Programului de sănătate comunitară LGBT+ sunt anonime, confidențiale și gratuite!

Serviciile sunt accesibile atât la sediul Centrului de Informații GENDERDOC-M, cât și printr-o rețea dezvoltată de lucrători outreach, precum și prin Centrul Youth Klinic „Atis” de la Bălți, dacă locuiți în regiunile de nord ale țării.

Pentru informații despre servicii, puteți contacta personalul programului de sănătate comunitară LGBT+ la +373 (22) 28-88-61 sau să lăsați un mesaj cu întrebarea dumneavoastră la una dintre adresele de email: [email protected], grigore.lungu @gdm.md.

Centrul de Informații GENDERDOC-M oferă consiliere psihologică gratuită și confidențială persoanelor LGBT+ și familiilor acestora.

Cine poate beneficia de serviciile de consiliere psihologică?

Serviciile de consiliere psihologică oferite de Centrul de Informații GENDERDOC-M sunt destinate persoanelor LGBT+ care au întrebări despre orientarea lor sexuală, identitatea de gen sau exprimarea de gen, rudele și prietenii persoanelor LGBT+ și cuplurile homosexuale.

În cadrul ședințelor pot fi abordate tematici precum: coming out, relațiile de cuplu, relațiile de familie, discriminarea și homofobia, bifobia sau transfobia, depresia, anxietatea, dar și orice altă tematică de interes pentru client (indiferent dacă are sau nu legatura cu problematica LGBTQ+). Consilierea psihologică poate constitui, de asemenea, un suport pentru procesul de tranziție pentru persoanele transgen.

Puteți opta pentru:

  • - consiliere psihologică individuală
  • - consiliere psihologică de familie
  • - consiliere psihologică de cuplu
  •  

Cum mă programez?

  • Programările pot fi realizate:
  • - la numerele de telefon 022 28 88 61 sau 022 28 88 63
  • - prin e-mail, trimițând un mesaj pe adresa [email protected]
  • Persoanele de contact: Liliana Chisari, psihologă, sau Viorel Cenușa, Manager de Oficiu.
  •  

Modalități de consiliere

  • Consilierea psihologică are loc în cabinetul de consiliere psihologică aflat la sediul Centrului GENDERDOC-M sau online.
  • Serviciul de consiliere psihologică se prestează în mod gratuit și confidențial.
  •  

Programul de lucru al psihologului

Despre programul de lucru al psihologăi Centrului de Informații GENDERDOC-M, Liliana Chisari, puteți afla de la Viorel Cenușa, Manager de Oficiu, sunând la (022) 288-861 sau (022) 288-863.

GRUPUL DE SUPORT PENTRU GAY-II DE VÂRSTA A TREIA

Grupul de suport pentru bărbații gay șii bisexuali de vârsta a treia a fost creat pe baza criteriilor de vârstă și a situației generale a vieții. Prin urmare, în grup se acceptă bărbați care au relații sexuale cu bărbați (BSB) și care au împlinit vârsta de 50 de ani.

Activitatea din cadrul grupului vizează, în primul rând, combaterea discriminării, în al doilea rând, promovarea drepturilor BSB în vârstă prin sensibilizarea diferitelor grupuri țintă care contribuie la formarea unei societăți egale și incluzive și, în al treilea rând, acordarea asistenței reciproce, conform principiului de la egal la egal.

Membrii grupului de suport își rezolvă toate problemele la întâlnirile lor, care au loc cel puțin o dată pe lună, fie în afara orașului, dacă se organizează o tabără de informare, fie în excursii de o zi în locuri istorice din Moldova, fie la birou prin conversații în cercul de prieteni.

La întâlnirile de la birou, care acum sunt organizate lunar, există posibilitatea de a vorbi despre orice probleme arzătoare, inclusiv despre sex protejat și un stil de viață sănătos. Aici puteți obține, de asemenea, literatură nouă produsă de centru, mijloace de protecție împotriva HIV și ITS, precum și informații despre o varietate largă de probleme.

Dacă sunteți interesat de informațiile noastre, ați împlinit deja 50 de ani și credeți că aveți nevoie de un grup de suport pentru homosexuali de vârsta a treia, vă rugăm să ne contactați la 0(22)288860; 0(691)42822 (Alexei).

GRUPUL DE SUPORT PENTRU PERSOANELE CARE TRĂIESC CU HIV (PTH)

Grupul de suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV este unul de tip închis la care pot participa membrii comunității LGBTQ+ care au un statut pozitiv HIV și au nevoie de suport psihologic și informațional specializat.

Grupurile de suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV au loc în fiecare lună și sunt moderate de un medic infecționist

În cadrul grupului de suport beneficiarii sunt ajutați să depășească situațiile dificile legate de acceptarea statutului lor, să depășească trauma post-diagnostic, la reducerea autostigmei, sunt asistați în regimul și modul de primire a terapiei antiretrovirale, aderență la tratament, risc de reinfectare cu HIV, alimentație și respectarea regimului alimentar, respectarea regimului de veghe-somn, legislația privind drepturile și obligațiile persoanelor care trăiesc cu HIV, sănătatea sexual-reproductivă, partenerii din cuplurile serodiscordante etc.

O particularitate semnificativă a grupului de suport este aceea că informația vine din prima sursă, a unui specialist în domeniu, astfel nu rămân dubii și bănuieli față de legitimitatea întrebărilor pe care le aveți.

Dacă faci parte din comunitatea LGBTQI+, trăiești cu statut HIV pozitiv și simți că ai nevoie de suportul semenilor tăi și a unui specialist în domeniu, înscrie-te în grup sau, inițial, la o consultație, pentru a primi o consiliere psiho-socială de la un consultant și a face cunoștință cu regulile grupului.

Pentru a adera la grup este necesar să faci legătura cu coordonatorul grupului de suport pentru PTH, Grigore Lungu, la adresa: [email protected] sau la nr. de telefon: 022 288861 / 022 288863.

GRUPUL DE SUPORT PENTRU PĂRINŢI AI PERSOANELOR LGBT+

Dacă doriți să vă deschideți părinților și aveți nevoie de ajutor sau dacă ați aflat că copilul dvs. este LGBT+ și aveți dificultăți în comunicarea cu el sau în acceptarea acestei informații, vă puteți adresa grupului de suport pentru părinți și rude ale persoanelor LGBT+ care activează în cadrul Centrului de Informații GENDERDOC-M.

Grupul de suport s-a format în 2006 în Republica Moldova. Necesitatea pentru acest grup a apărut în urma coming out-urilor în masă făcute de persoanele din comunitatea LGBT părinților și altor membri de familie.

Pe parcursul a nouă ani de existență, grupul și-a extins activitatea și s-a transformat într-un grup de inițiativă care realizează lucruri importante. Membrii și membrele sale nu numai ajută alți părinți sa se înțeleagă pe sine și pe copiii lor și să îmbunătățească climatul psihologic în familie, ei au început să se implice activ în diverse activități ale Centrului de Informații GENDERDOC-M, inclusiv publice (în spectacole, bibliotecă vie și alte activități). În plus, ei oferă diferite tipuri de suport pentru părinții și copiii din alte țări. Astăzi, grupul este format din 80 de părinți și rude LGBTQI..

Întâlnirile grupului de suport au loc în mod regulat și sunt singura opțiune pentru părinți și rude de a vorbi despre copiii lor, de a discuta despre problemele generale, de a se ajuta reciproc, de a-și susține și accepta copiii așa cum sunt. Cu grupul lucrează psihologa Centrului,Liliana Chisari, care, de asemenea, oferă și consultații individuale.

Pentru a deveni parte a acestui grup, trebuie doar doar s-o contactați pe coordonatoarea lui, Natalia Ozturk, la numărul 069120261 sau să-i scrieți la: [email protected], sau să apelați la numărul de telefon al sediului GENDERDOC-M: 022 28 88 61

GRUPUL DE SUPORT PENTRU PERSOANE TRANSGEN ȘI CELE NECONFORME GENULUI

Prima dată persoanele transgen au pășit pragul Centrului de Informații GENDERDOC-M în 2007, adresându-se după asistență în rezolvarea problemei discriminării pe motiv de identitate de gen și exprimare de gen, precum și după consiliere psihologică și socializare.

Cu timpul, la inițiativa unui angajat transgen al Centrului, s-a format un grup de suport pentru persoanele transgen și cele neconforme genului al cărui întâlniri se desfășurau în mod regulat cât la sediul Centrului GENDERDOC-M, atât și în afara acestuia. La întâlniri se discutau teme importante pentru persoanele transgen, precum confortul psihologic, identitatea de gen și exprimarea de gen, disforia de gen recunoașterea legală a genului, discriminarea, angajarea în câmpul muncii, relațiile cu persoanele din jur, terapia hormonală și altele.

Grupul de suport este coordonat de Leo Zbancă și se întrunește o dată pe lună. Unii dintre membrii și membrele sale continuă să ofere sprijin informal altora conform principiului "de la egal la egal". Centrul de Informații GENDERDOC-M oferă asistență gratuită și confidențială persoanelor transgen și nonbinare în recunoașterea legală a genului în actele de identitate, punându-le la dispoziție serviciile unei avocate calificate. Centrul angajează, de asemenea, un psiholog calificat, pregătit să acorde consiliere profesională pentru persoanele transgen. Toate serviciile Centrului sunt oferite gratuit și confidențial.

Grupul de suport este închis, doar persoanele transgen și neconforme genului pot face parte din el. Dacă sunteți o astfel de persoană și doriți să participați la întâlnirile grupului, sunați la 022 288861 sau 022 990992 sau contactați-l pe coordonatorul grupului, Leo Zbancă: [email protected]

GRUPUL DE SUPORT PENTRU ADOLESCENȚI ȘI ADOLESCENTE LGBT+

Adolescenții LGBT sunt o parte foarte invizibilă a societății moldovenești, asupra cărora se răsfrânge deseori stigmatizarea și ura față de persoanele LGBT+ în general. Mulți dintre tineri și tinere trec printr-o cale dificilă de conștientizare de sine și acceptare, precum și corelarea identităților sale cu realitatea homofobă, bifobă și transfobică în care locuiesc.

Adolescenții și adolescentele LGBT+ se confruntă cu hărțuirea în școli, unde nu pot solicita ajutor de la psihologii din școală sau asistenți sociali de teamă că identitatea lor va fi dezvăluită sau din cauza fricii de a ajunge față în față cu un specialist homofob.

O altă problemă acută pentru adolescenții LGBTQI+ este respingerea în familie, violența (fizică, psihologică și economică) de către părinți și rude. Mulți adolescenți sunt nevoiți să îndure violența în familie, iar cei care nu pot rezista presiunii n-au nicio posibilitate de a obține protecție, un start în viață și, în general, o viață decentă.

Acestea au fost motivele creării grupului de suport pentru adolescenți și adolescente LGBT+. Grupul destinat persoanelor LGBT+ cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. Dacă îndepliniți criteriile de mai sus, puteți participa la întâlniri. De obicei, întâlnirile de grup sunt conduse de psihologa Centrului, Liliana Chisari.

În grup se respectă confidențialitatea. Organizatorii grupului fac totul pentru a crea un spațiu în care fiecare participant să poată fi liber și deschis, primind sprijinul psihologic necesar și ajutându-i pe alții să-l obțină.

Pentru a vă alătura grupului, o puteți contacta pe Paula Cerescu, coordonatoarea Programului de Dezvoltare Comunitară LGBT+ la [email protected], sau vă puteți înscrie direct prin formularul pe care îl puteți completa la: https://forms.gle/ d2e7h7amCcRWguU56

Dacă ați suferit discriminare, abuz emoțional, fizic sau sexual, puteți solicita ajutor psihologic și de la psihologul Centrului, Liliana Chisari la: [email protected] sau să o contactați pe coordonatoarea programului Lobby și Advocacy, Angelica Frolov la: [email protected] pentru asistență juridică.

Close Menu