CAMPANII
Sunt alături, dar nu mă cunoști. 2020
Campania socială, care se desfășoară anual în ajunul festivalului Moldova Pride, în 2020 s-a desfășurat sub sloganul principal „Sunt OK”. Totuși, de această dată organizatorii au ales un slogan suplimentar pentru campanie: „Sunt alături, dar nu mă cunoști”.
Fiecare om are în preajmă cel puțin o persoană LGBT, despre care nu cunoaște, iar persoanele LGBT din Republica Moldova nu vorbesc nici cu cei mai apropiați oameni despre acest aspect al identității lor, de frică că vor fi respinși. Este un cerc vicios asupra căruia ne-am dorit să atragem atenția în a doua campanie socială, din seria „Sunt ok”.
Sunt Ok. 2019
Sunt ok cu mine, nu sunt ok cu ura
Campania „Sunt Ok” este o campanie intersecțională, orientată spre toate categoriile sociale și identitățile persoanelor care locuiesc în Republica Moldova.
Conceptul care a stat la baza campaniei este împletirea identităților care ne formează – de la etnie, particularități fizice, religie, orientare sexuală, identitate de gen, la statut social – identități care ne determină experiențele și ne construiesc personalitatea. Identități cu care trăim și suntem ok. Ceea cu ce nu putem, însă, fi ok, este ura. Ura care ne dezbină și ne aruncă în tabere diferite, făcându-ne mai slabi.
# Subogheal. 2018
În septembrie 2018, Centrul de Informații GENDERDOC-M a lansat campania #subogheal. Scopul acestei campanii a fost să atragem atenția populației asupra absurdității sfatului „Faceți ce vreți, dar sub ogheal”.
#subogheal (sub ogheal) este sintagma cel mai des folosită de populație atunci când e vorba de prezența deschisă a persoanelor LGBT în societatea moldovenească. Unul dintre cele mai înrădăcinate stereotipuri legate de comunitatea LGBT este că persoanele lesbiene, gay, bisexuale și transgen ar trebui să se comporte astfel încât viața lor privată, începând cu activitățile pe care le fac zi de zi și terminând cu sexualitatea lor, să rămână un subiect închis pentru toți cei care îi înconjoară, fapt care îi limitează în drepturi.
Fără Frică de Iubire. 2018
Dragostea este atotputernică, dar uneori ea nu rezistă asaltului urii, mai ales în cazurile în care ura este prea puternică, în timp ce iubirea abia încolțește. Ura aruncă inimile și destinele la gunoi, atât a celor respinși, cât și a celor care seamănă ură.
„Unde e iubire, nu e loc de frică” este sloganul cu care am dat start ultimei campanii din ciclul #FărăFrică. Scopul acestei campanii a fost să arătăm că în Moldova încă mai există oameni care trăiesc în frică, care iubesc, dar simt frică, care se tem să iubească. Prin această campanie ne-am propus să arătăm că pledăm pentru o comunitate în care nu este loc de frică, pentru că acolo unde este iubire, nu este loc pentru frică.
Fără frică. 2017
„Prea des le spunem altora cum trebuie să trăiască” – cu aceste cuvinte am dat start campaniei sociale #Fărăfrică2017, lansată în 2016 de Centrul de Informații GENDERDOC-M.
Campania a fost îndreptată împotriva încercărilor majorității de a „pieptăna pe toți cu aceeași perie”. Pentru că este atât de convenabil să trăiești și, în același timp, să-i judeci pe cei care ies din „standarde”, care sunt cumva diferiți de majoritatea, care își manifestă individualitatea, deși toți ne naștem liberi și fiecare om este un univers aparte. Așadar, libertatea de a fi cine ești nu este darul cuiva, ci, mai întâi de toate, un drept dat fiecăruia încă de la naștere.
Scopul campaniei sociale a fost demararea discuției despre standardele duble din Moldova în ceea ce privește drepturile persoanelor LGBT și ale altor cetățeni. Toată lumea este egală în drepturi, iar diversitatea nu face decât să îmbogățească societatea noastră.
Fără frică. 2016
De Ziua Internațională împotriva Homofobiei (17 mai), în Moldova a fost lansată o campanie socială numită „Fără frică”. Scopul ei principal a fost informarea populației despre comunitatea LGBT din Moldova și protejarea drepturilor acesteia. Organizând campania, ne-am dorit nu doar să protejăm drepturile persoanelor LGBT, ci și să contribuim la unirea oamenilor pentru a crea o societate deschisă care să cuprindă toate grupurile sociale ale țării noastre. O societate în care frica ar trebui să înceteze să fie un factor determinant în relaţiile dintre persoanele din Moldova, în toată diversitatea lor.
Pentru că trăiesc aici. 2015
În perioada 13-17 mai 2015 la Chișinău, sub sloganul „Pentru că locuiesc aici”, a avut loc al XIV-lea Festival al Comunității LGBT din Moldova „Curcubeu deasupra Nistrului”. Scopul acestei campanii a fost să acorde o atenție deosebită faptului că și persoanele LGBT își doresc să locuiască în Moldova, pe pământul natal și să poată să-și aranjeze viața acasă. La fel ca toți cetățenii Moldovei, ne dorim să fim protejați prin lege de încălcarea drepturilor noastre, de discriminările bazate pe orientare sexuală, identitate de gen și exprimare de gen aici, în țara noastră. În țara în care ne-am născut, în care trăim și din care nu vom pleca nicăieri.