GENDERDOC-M

Episcopul Marchel, obligat de instanță să achite prejudicii morale de 20.000 de lei în favoarea a doi tineri queer

Episcopul Marchel, obligat de instanță să achite prejudicii morale de 20.000 de lei în favoarea a doi tineri queer

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a fost obligat de Judecătoria Chișinău cu sediul centru să achite prejudicii morale în folosul a doi membri ai comunității LGBTQI+ pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale. Acesta va trebui să achite câte 10.000 de lei fiecărui reclamant. Se întâmplă la doi ani distanță de la niște declarații homofobe pe care Marchel le-a făcut înainte de Marșul Pride din 2022.

Pe data de 12 iunie 2022, Episcopul Marchel a publicat o înregistrare pe YouTube cu o adresare către creștini (n.r. – ulterior, adresarea a fost  ștearsă).

În această adresare, Marchel spune că „sodomiții vor să petreacă parada rușinii în municipiul nostru”, vorbind despre orașul Bălți. După un discurs homofob, Marchel a îndemnat bălțenii să vină la Catedrala din Bălți „pentru a petrece drumul crucii și ca să respingem, să ținem piept acestei invazii fără de rușine, care se vrea defilată prin centrul orașului nostru”. El a numit membrii comunității LGBTQI+ „sodomiți”, „rătăciți”, „păcătoși”, etc.

Pe data de 3 noiembrie aceluiași an, a avut loc ședința Consiliului pentru asigurarea egalității, în care Centrul GDM a depus o plângere împotriva lui Marchel. La ședință, episcopul a prelungit discursul de ură, iar administratoarea Centrului GDM, Angelica Frolov, a părăsit ședința în semn de protest.

Ca urmare, doi membri ai comunității l-au dat pe Marchel în judecată pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale.

În iunie 2024, instanța a hotărât ca Marchel să achite prejudiciul moral și să compenseze cheltuielile de judecată. În total, acesta va trebui să scoată din buzunar peste 20.500 de lei.

Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile din

momentul pronunțării dispozitivului.

Felicia NEDZELSCHI

Close Menu