GENDERDOC-M

Sentință pentru bărbatul care l-a amenințat cu moartea pe Marin Pavlescu. Trebuie să achite aproape 60.000 de lei

Sentință pentru bărbatul care l-a amenințat cu moartea pe Marin Pavlescu. Trebuie să achite aproape 60.000 de lei

Dreptate în judecată pentru Marin Pavlescu, tânărul care a devenit cunoscut pentru că a fost hărțuit în armată din cauza orientării sale sexuale. După mediatizarea istoriei sale, Marin a fost amenințat cu moarte, la telefon, de un moldovean aflat în Italia. În iunie 2022, bărbatul, pe nume Marin Melnic, l-a înjurat și l-a amenințat pe Pavlescu că o să-i „taie picioarele” și că o să „îl ucidă, că e pederast”. Marin s-a adresat la poliție, iar în august 2023 Melnic a fost reținut la intrarea în țară. În iunie acestui an bărbatul și-a aflat sentința. Acesta trebuie să achită o amendă de 27.500 de lei, prejudiciu moral de 10.000 și suma de 21.500 de lei pentru cheltuielile de judecată ale lui Pavlescu.

ISTORIA CAZULUI

Pe 19 iunie 2022, Marin Pavlescu a fost sunat insistent de un necunoscut. Bărbatul de la celălalt capăt al firului l-a înjurat și l-a amenințat să-i „taie picioarele” și că „îl ucidă, că e pederast”. Pavlescu a înregistrat discuția și a depus plângere la poliție. Pe marginea cazului a fost deschisă o cauză penală pentru „Amenințare cu omor și vătămare gravă din motive de prejudecată”. Agresorul a fost dat în căutare, fiind localizat în Italia și a fost reținut la frontieră în august 2023, când a intrat în țară. Marin Melnic s-a arătat surprins de acuzațiile aduse, spunând că nu se aștepta și „regretă” că nu a anticipat consecințele.

SENTINȚA

La distanță de un an, Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani l-a recunoscut vinovat pe Melnic de amenințarea cu omor și vătămare gravă din motive de prejudecată. Instanța i-a impus o amendă de 550 de unități convenționale, ceea ce constituie suma de 27.500 de lei.

În plus la amenda pe componenta penală a cazului, Melnic va trebui să-i achite lui Pavlescu 10.000 de lei pentru prejudicii morale și alte 21.500 – cu titlu de cheltuieli pentru asistență juridică.

În cazul în care agresorul nu va plăti amenda, instanța poate să-i schimbe sentința cu pedeapsă cu închisoarea, câte o lună de detenție pentru fiecare 100 de unități convenționale neachitate.

Instanța a mai stabilit, pe lângă asta, că Melnic nu poate părăsi țara până nu-și ispășește sentința.

REACȚII

„Am luptat împreună cu avocata mea și cu Centrul de Informații „GENDERDOC-M” pentru drepturile mele, în cazul persoanei care m-a amenințat cu moartea, și am câștigat. Vreau să mulțumesc mult avocatei mele și Centrului GDM pentru suportul acordat. Sunt foarte mulțumit că o persoană homofobă va fi pedepsită pe merit pentru ceea ce a încălcat și sper că fiecare cetățean, înainte de a scrie un comentariu de ură sau de a amenința pe cineva din comunitatea LGBTQ+, să fie la curent că avem legi și vor răspunde pentru toate încălcările. Sper să fie un exemplu bun pentru toți oamenii care au un nivel de mentalitate mai restrâns, homofob și dăunător comunității LGBTQ+”, ne-a spus Marin Pavlescu.

Marin a promis că va lupta și pe viitor cu toate cazurile de violență, discriminare, amenințare și abuz care se întâmplă. „Știu că e greu, știu că e un proces care te supra-epuizează, dar sunt convins că doar prin eforturile depuse și prin faptul că luptăm pentru drepturi egale obținem un rezultat bun și informăm societatea că orice încălcare va fi pedepsită”, a mai adăugat tânărul.

„Acest caz este unul extrem de important, este primul câștig în baza noilor modificări a Codului Penal cu privire la crimele și discursurile motivate de prejudecată. Sper că după această hotărâre, cetățenii Moldovei să înțeleagă că atunci când ameninți pe cineva, chiar și online, pentru că este persoană LGBT (sau din orice alt grup defavorizat) vei răspunde în fața legii. Și această gaură mare în buzunar, pentru că nu știi să-ți controlezi pornirile, este o pedeapsă lejeră, mai poți face și închisoare”, a declarat administratoarea Centrului GDM, Angelica Frolov.

Felicia NEDZELSCHI

Close Menu