GENDERDOC-M

Homofobii anului au fost „premiați” cu blide și lighene la „Strachina de Jmalț”

Homofobii anului au fost „premiați” cu blide și lighene la „Strachina de Jmalț”

Persoanele publice cu declarații homofobe pot fi sigure că și în acest an vor rămâne în istorie, însă nu chiar așa cum au sperat ei. Ba chiar au primit și „premii”! Vorbim, desigur, despre ceremonia de decernare a anti-premiilor anuale „Strachina de Jmalț”, organizată de Centrului de Informații „GENDERDOC-M” deja al șaselea an. Află cine s-a pricopsit cu premii în 2024, dar și cine a luat „premiul” publicului.

Decernarea anti-premiilor „Strachina de Jmalț” este dedicată persoanelor publice care au făcut declarații homofobe în ultimul an. Trofeele, strachini de smalț și marele trofeu, un lighean de plastic, sunt decernate persoanelor publice, afacerilor, funcționarilor și politicienilor care și-au exprimat pe parcursul anului dezacordul cu drepturile egale ale persoanelor LGBT+ din Republica Moldova.

Anul acesta, în premieră, Centrul GDM a lansat și un sondaj public în care oricine a putut scrie o persoană publică pe care o consideră cel mai mare homofob al momentului.

Astfel, la categoria „Călcat prin străchini”, premiul a mers la doctorul Igor Pletosu „Pentru aiureli psihiatrice”. Pletosu, care e medic pediatru, a publicat un video pe rețelele sociale în care trimitea persoanele LGBTQI+ să se „trateze la medicul psihiatru”, pentru că ar fi „bolnave mintal”.

Premiul „Elefantul în prăvălia de porțelan” i-a fost oferit candidatului PSRM la alegerile locale pentru primăria Bălți, Maxim Moroşan, „pentru ospitalitate, tradiție, mister”. În campania sa, Moroșan a declarat că le dorește tuturor membrilor guvernului care susțin persoanele LGBTQI+ „ca copiii lor să experimenteze toate plăcerile iubirii între persoane de același sex”.

Trofeul „A intrat ginerele-n blide” i s-a decernat agentului guvernamental, reprezentantul Moldovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Dumitru Obadă, „Pentru memoria selectivǎ şi interpretarea legilor cum i se scoalǎ”. Obadă comentase anterior că țara noastră nu e obligată să aplice decizia CEDO prin care toate statele membre ale Consiliului Europei trebuie să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex. Obadă a mai declarat, în trecut, că nu există o încălcare a drepturilor LGBTQI+ în Republica Moldova.

Premiul mare, „Ligheanul de Plastic”, merge în 2024 la preotul Vitalii Șincari, „Pentru fanteziile creștin sexuale”. Șincari devine laureat al marelui premiu pentru că în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova, a făcut un șir de declarații homofobe, transfobe, rasiste și sexiste. În interviul său, acesta a folosit expresii precum „Despre ce este toată această agendă LGBT? Vreau să fac sex în așa fel încât întreaga lume să fie f*tută de mine, nu știu cuvinte mai culturale”; „Liberalismul nu este despre drepturile omului, este dorința păcatelor satanice” și altele.

În acest an, Centrul GDM acordă și un premiu din partea publicului, în urma numărării voturilor în sondajul online. Premiul, intitulat „Strecurătoarea de aluminiu”, merge la actrița și regizoarea Daniela Burlaca, după ce a declarat într-un podcast că nu crede în dragoste dintre persoanele de același sex.

Centrul de Informații GENDERDOC-M este o organizație cu valori ecologice și o preocupare puternică pentru economisirea resurselor, motiv din care strachinile și ligheanul vor rămâne în proprietatea Centrului pentru a fi înmânate și în următorii ani. Premianții vor primi câte o diplomă de onoare și imaginile respective ale strachinilor și ligheanului într-o calitatea excelentă. Acestea vor fi trimise prin Poșta Moldovei.

Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride”, care se desfășoară la Chișinău în perioada 11– 16 iunie.

Felicia NEDZELSCHI

Close Menu