GENDERDOC-M

Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes a mers pentru prima dată la o femeie transgen

Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes a mers pentru prima dată la o femeie transgen

Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes a fost acordat pentru prima dată unei femei transsexuale. Este vorba despre actrița Karla Sofia Gascon, în vârstă de 52 de ani, care a jucat în comedia muzicală mexicană „Emily Perez”, un film lăudat de critici, despre un bărbat care se transformă pentru a scăpa de niște criminali răzbunători.

Decizia a fost o surpriză pentru unii, deoarece mulți critici o dădeau drept câștigătoare pe Demi Moore, 61 de ani, pentru filmul său de revenire, „The Substance”.

Premiul ridicat de Gascon a fost oferit întregii echipe feminine a filmului, în ansamblu. Decizia de a acorda un premiu colectiv pentru „cele mai bune actrițe” a încălcat tradiția, iar includerea unei actrițe transgen în această categorie a fost, de asemenea, o premieră în istoria festivalului.

 Printre vedetele feminine din filmul lui Gascon se numără Zoe Saldana și Selena Gomez. În timpul unui discurs emoționant de acceptare a premiului, Gascon a spus cu lacrimi în ochi: „Pentru fiecare persoană trans care suferă în fiecare zi de ură. Ei ne denigrează cu ură, asta e pentru voi”.

Gascon a venit și cu o reacție pentru potențialii critici ai deciziei, îndemnându-i să „vă schimbați, nenorociților”.

Ea a adăugat: „Cu toții avem posibilitatea de a ne schimba în bine, de a fi oameni mai buni. Dacă tu ne-ai făcut să suferim, este timpul ca și tu să te schimbi”.

La această categorie au concurat 22 de filme, iar alte vedete luate în considerare de juriul festivalului au fost Aubrey Plaza, Emma Stone și Uma Thurman, printre multe altele.

Sursa: The Telegraph

Close Menu