GENDERDOC-M

Discursul fondatorului GDM, Alexei Marcicov, de ziua organizației

Discursul fondatorului GDM, Alexei Marcicov, de ziua organizației

Pe 8 mai, Centrul de Informații GENDERDOC-M (Centrul GDM) și-a sărbătorit ziua de naștere „25 (+1). Pe lângă angajații și voluntarii centrului, membrii consiliului de administrație și ai comisiei de audit, la eveniment au participat aliați ai GDM, reprezentanți ai mass-media, ai misiunilor diplomatice și ai structurilor de stat. Printre invitați s-au numărat Ambasadoarea Suediei, Katarina Fried, șeful Biroului Consiliului Europei în Moldova, Falk Lange, ofițer politic principal la Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova, Ecaterina Vâlcu, ofițer pentru afaceri politice la Ambasada SUA în Moldova, Arianne Ekinci, Svetlana Plamadeala de la UNAIDS Moldova, adjuncta Avocatului Poporului din Moldova, Oxana Gumennaia,  președintele Consiliului pentru Egalitate din Moldova, Ian Feldman precum și alți invitați. Fondatorul Centrului de Informații GENDERDOC-M și al mișcării LGBT+ din Moldova, Alexei Marcicov, i s-a adresat audienței cu un salut festiv.

Dragi prieteni, dragi oaspeți, mă bucur să vă văd la ziua de naștere a Centrului de Informare GENDERDOC-M. Astăzi împlinim 25 (+1) de ani.

Acum 26 de ani, nici nu-mi puteam imagina că va veni o zi în care aliații, reprezentanții mass-media, ai misiunilor diplomatice și ai structurilor de stat se vor aduna pentru a sărbători cea de-a 26-a aniversare a organizației LGBT. Pentru că, în retrospectivă, la acea vreme, acești oameni nu existau pentru societate. Pentru că se aflau într-un underground.

În anul 2000, de la organizația LGBT olandeză „COC Netherlands” l-am primit în vizită pe Dennis Van Der Veer. În baza rezultatelor monitorizării, el a publicat o broșură, pe care a intitulat-o „Homosexualii moldoveni merită locuri mai bune decât toaletele publice”. Din păcate, în perioada sovietică, singurul loc în care ne puteam întâlni și discuta despre viața noastră era „pleșka”. Trăiam într-o izolare socială completă. Așa că atunci când am decis să înființez organizația, nimeni nu a fost de acord să se deschidă pentru a mi se alătura ca membru fondator. A trebuit să apelez la soția mea, la sora ei, iar apoi li s-a alăturat și prietenul meu Ivan Zverev, care au devenit fondatorii GDM. 

Când am creat GENDERDOC-M, am visat la o soartă mai bună pentru gay – o casă pentru persoanele din comunitatea LGBT. Acest vis, după cum mulți știu, a devenit realitate. Astăzi avem un birou magnific, unde persoanele gay și lesbiene, bisexuale, non-binare și transgen din Moldova nu sunt doar protejate și se simt ca acasă, ci și primesc ajutor și sprijin total. Avem patru programe: Programul de dezvoltare organizațională, Programul de lobby și advocacy LGBT, Programul de dezvoltare a comunității LGBT și Programul Sănătate a comunității LGBT.

Încă din primii ani de existență a centrului, am înființat grupuri de sprijin pentru părinții copiilor LGBT, pentru bărbații gay în vârstă, pentru persoanele transgen și non-binare și pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Beneficiarii noștri primesc asistență medicală profesională, asistență juridică și psihologică. Atunci când este necesar, ne îndrumăm beneficiarii către alți specialiști prietenoși. Lucrăm, de asemenea, cu refugiații LGBT din Ucraina și Rusia.

Încă din primii ani de existență a GDM, organizăm Marșul Pride, edităm propriile noastre publicații tipărite, avem propriul site web și propria bibliotecă, iar rețelele noastre sociale sunt active. În perioada în care am fost activi, am obținut adoptarea Legii privind egalitatea, în 2012, ceea ce ne-a permis să organizăm marșuri pentru egalitate începând cu 2013. Sunt mândru că un steag curcubeu se înalță în curtea biroului nostru încă din 2012, ca simbol al libertății și al egalității pentru toți oamenii din țara noastră.

Bineînțeles, fără ajutorul finanțatorilor noștri, al presei prietenoase și al jurnaliștilor, fără sprijinul continuu al aliaților noștri și al misiunilor diplomatice, nu am fi putut realiza toate cele de mai sus. Din numele personalului și al voluntarilor centrului, dar și al meu personal, aș dori să profit de această ocazie pentru a vă mulțumi foarte mult. Vă mulțumesc că ați fost alături de noi în toți acești ani, ajutându-ne cu ce-ați putut.

Permiteți-mi, în calitate de creator al mișcării LGBT din Moldova, să le mulțumesc colegilor mei – angajaților și voluntarilor Centrului, foștilor directori, președinților și membrilor fostului și actualului consiliu de administrație și comitetului de audit. V-ați asumat o povară grea: luptând pentru drepturile persoanele din comunitatea LGBT+, voi demontați stereotipurile și prejudecățile, accelerând astfel procesele democratice din țara noastră. Cu alte cuvinte, prin munca voastră zilnică, aduceți Moldova mai aproape de familia europeană. Pentru asta, vă mulțumesc foarte mult.

Și voi încheia discursul meu cu niște cuvinte pe care le-am rostit la unul dintre primele seminare internaționale organizate de Centrul de Informații „GENDERDOC-M”. „Nu avem nevoie de propaganda revoluției sexuale. Ea va avea loc fără participarea noastră. Pentru noi e important să creăm în societate o atmosferă în care frica va înceta să mai fie un factor determinant.” Din păcate, această sarcină rămâne pe ordinea de zi. De aceea, alături de aliații noștri, trebuie să ne continuăm să educăm tinerii să respecte diversitatea, deoarece diversitatea este unitatea și puterea noastră. Nu există o altă cale.

Close Menu