GENDERDOC-M

Cum să te pregătești de o vizită la medic și la ce să te aștepți dacă mergi la doctor cu o problemă de sănătate sexuală

Cum să te pregătești de o vizită la medic și la ce să te aștepți dacă mergi la doctor cu o problemă de sănătate sexuală

O vizită la doctor atunci când bănuiești (sau știi) că ai o problemă de sănătate sexuală poate fi intimidantă. Poate că nu ai mai fost niciodată la medic cu un asemenea subiect, nu cunoști specialistul, îți e rușine să întrebi sau pur și simplu nu știi la ce să te aștepți. Site-ul safespot.online te ajută să te informezi, analizând simptomele mai multor infecții cu transmitere sexuală. Cu informația asta te îndemnăm să mergi la doctor pentru a obține tratamentul corespunzător, iar noi te ajutăm, în acest articol, să te pregătești de o asemenea vizită.

Cercetează doctorul înainte de vizită

Dacă ai emoții înainte de vizita la medic, încearcă să faci o mică cercetare despre specialistul la care vei merge. Caută informații pe resursele publice, citește recenzii sau feedback din partea altor persoane. Medicii sunt, bineînțeles, și oameni, iar pe lângă capacitățile profesionale s-ar putea să nu te pliezi cu el/ea sau să nu-ți placă anumite remarci ale doctorului. Nu-ți fie frică sau rușine să schimbi medicul sau să ceri o altă opinie.

Fii pregătit că s-ar putea să trebuiască tu să inițiezi discuția

Odată ajuns în cabinetul unui medic în care ai încredere, va trebui să povestești istoria ta medicală. Adu orice documente pe care le ai și scrie-ți niște notițe în telefon sau pe o foaie despre simptome, durata lor și data apariției.

Câteodată, partea cea mai grea este să rostești primele cuvinte, mai ales dacă medicul tău nu are cele mai prietenoase maniere, pare ocupat sau distras. Poți încerca această frază ca să spargi gheața: „Mă simt puțin inconfortabil să vorbesc despre asta, dar pot să discut cu dvs. despre problemele mele sexuale?”.

Gândește-te că, probabil, nu există vreo istorie sau vreun simptom pe care medicii să n-o fi auzit. Ești protejat de taina medicală și confidențialitatea în relația medic-pacient.

Fii pregătit că va trebui să răspunzi și la întrebări

Nu vei fi singurul care va pune întrebări. Pregătește-te că pe lângă simptome și tratament s-ar putea să discutați cum v-a afectat problema din punct de vedere emoțional și ce ai făcut pentru a face față temporar problemei. Dacă medicul nu îți pune toate aceste întrebări, este important să oferi voluntar informațiile. De asemenea, este posibil să trebuiască să vorbiți despre dieta, somnul și obiceiurile tale de exerciții fizice. Acest lucru va ajuta la o înțelegere de bază a ceea ce se întâmplă și la cea mai bună modalitate de a aborda problema.

Nu ascunde nimic și nu te abține de la întrebări

Nu este momentul să păstrezi secrete – ești acolo cu un motiv și va trebui să spui tot ce ai de spus. Una dintre cele mai grave greșeli pe care poate să le facă un pacient când vorbește cu medicul său despre sănătatea sexuală ar fi să nu spună informații de teamă sau de rușine. Dacă există probleme de intimitate pe care încerci să le eviți cu partenerul tău de viață, mergi singur la consultație, astfel încât să poți fi pe deplin sincer.

Întreabă neapărat ce se întâmplă în continuare

Înainte de a pleca, asigură-te că ai înțeles bine care este diagnosticul, dacă există unul, și care este obiectivul tratamentului, precum și ce ar trebui să faci între această vizită și următoarea pentru a-ți optimiza sănătatea sexuală.

Ce ar putea să ți se ceară să faci:

  • Analiza generală a sângelui
  • Testul HIV
  • Examinarea renală pentru a vedea cum funcționează rinichii
  • Test de sarcină
  • Teste pentru depistarea infecției hepatice

Pentru informare prealabilă, vă îndemnăm să vizitați site-ul safespot.online. De asemenea, amintim că echipa Programului Sănătate de la Centrul e Informații „GENDERDOC-M”  vă poate ajuta în cazul în care aveți nevoie de o consultație sau testare la infecții cu transmisie sexuală. Echipa oferă consiliere și testare voluntară la HIV/ Sifilis/Hepatitele virale B, C; PrEP comunitar, materiale informaționale, mijloace de protecție: prezervative, lubrifianți, șervețele intime, seturi ginecologice, sol.clorhexidină; referire la specialiști prietenoși comunității: ginecolog, urolog/androlog, endocrinolog, dermatovenerolog, infecționist. Pentru persoanele depistate seropozitiv se oferă acompaniere la SDMC pentru confirmare și înrolare în tratament ARV: referire pentru tratamentul gratuit la sifilis. Toate serviciile de sănătate oferite de organizația noastră sunt gratuite, anonime și confidențiale.

Close Menu