GENDERDOC-M

„Daniela Burlaca și-a asumat dreptul de a decide ce simte un alt om”. Poziția Centrului GDM față de declarația regizoarei Teatrului „Geneza Art”

„Daniela Burlaca și-a asumat dreptul de a decide ce simte un alt om”. Poziția Centrului GDM față de declarația regizoarei Teatrului „Geneza Art”

Acum zece zile, în podcastul „Mai întreb o dată”, moderat de Veronica Cociu, a participat actrița, regizoarea și directoarea artistică al teatrului „Geneza Art”, Daniela Burlaca. În cadrul interviului, moderatoarea a întrebat-o pe Burlaca: „Într-un interviu tu spuneai că, ca să ne iubim, un bărbat are nevoie de o femeie și o femeie are nevoie de un bărbat. Tu crezi în dragostea dintre doi bărbați sau două femei?”. Răspunsul regizoarei a fost un „Nu” scurt și zeflemitor. De atunci, mai mulți membri ai comunității LGBTQI+ din R. Moldova i-au cerut Danielei Burlaca să vină cu o reacție de precizare față de cele spuse. Centrul de Informații „GENDERDOC-M” de asemenea a așteptat în acest timp o reacție de la regizoare, însă aceasta nu a venit nici până astăzi. Centrul GDM condamnă declarația Danielei Burlaca, iar câțiva membri ai organizației au vorbit cum i-au afectat spusele actriței și regizoarei.

Cu o reacție la nemulțumirea comunității LGBTQI+ a venit doar realizatoarea podcastului, Veronica Cociu. Aceasta a scris pe pagina sa că Burlaca a făcut „o exprimare a unui punct de vedere personal, nu o condamnare”.

Centrul GDM ține să precizeze că iubirea între oricare două persoane, indiferent de sexul lor și identitatea lor de gen, nu poate fi „un punct de vedere personal” sau o „opinie”, ci este o realitate.

„Noi, persoanele homosexuale și bisexuale iubim, emoțiile noastre sunt la fel de puternice și importante. Să crezi altfel înseamnă să devalorizezi, să dezumanizezi, este o poziție arogantă de superioritate. Daniela și-a asumat dreptul de a decide ce simte un alt om, om despre care habar nu are. Este o poziție infantilă, în care te crezi buricul pământului și ești sigură că ceea ce nu e despre tine, nu există. Daniela, știi ce ai făcut de fapt? Ai închis ochii crezând că dacă nu vezi tu pe nimeni fiind cu ochii închiși, înseamnă că nimeni nici nu există”, a declarat administratoarea GDM și coordonatoarea programului de lobby și advocacy a organizației, Angelica Frolov.

„Ca persoană homosexuală care frecventa spectacolele Danielei și care își dorește să se simtă acceptată și respectată, este important pentru mine să subliniez că dragostea nu cunoaște limite de gen sau orientare sexuală. Experiențele noastre de iubire și conexiune sunt la fel de reale și valoroase indiferent de cine le trăiește. Sper că poți să îți deschizi inima și să încurajezi un mediu artistic mai inclusiv și empatic pentru toți spectatorii tăi”, a declarat, la rândul său, coordonatorul programului „Sănătate LGBT” al GDM, Veaceslav Mulear. „Lipsa de experiență directă într-o anumită sferă a vieții nu ar trebui să fie un motiv pentru a nega sau a minimaliza experiențele altor persoane”, adaugă el. 

„Prejudecățile se propagă prin oameni. Eu n-o cunosc pe doamna Burlaca, nu știu dacă este homofobă înrăită sau doar ignorantă. Dar cred că este important să-și asume responsabilitatea pentru cuvintele pe care le declară ca persoană publică. Cuvintele duc la acțiune, prejudecata duce la discriminare. O persoană care lucrează cu cuvinte, cu dramaturgie, cu sensuri, ar trebui să cunoască foarte bine acest lucru. Dacă ceva nu înțelegi, nu înseamnă ca nu există. Ce este dragostea o pot spune doar cei care o simit. Eu simt dragoste, ea există pentru mine și nu va înceta să existe din cauza că Daniela Burlaca nu crede în ea”, a spus coordonatorul dezvoltării organizaționale al GDM, Leo Zbancă.

În această duminică, pe 28 aprilie, va avea loc un protest în fața Teatrului „Geneza Art”, în care mai mulți membri ai comunității vor cere Danielei Burlaca explicații în urma declarației sale. Centrul GDM e solidar cu această manifestație și îi cere Danielei Burlaca o reacție la cele spuse.

Felicia NEDZELSCHI

Close Menu