GENDERDOC-M

Franța, cu un pas mai aproape de a despăgubi victimele legilor anti-gay din trecut

Franța, cu un pas mai aproape de a despăgubi victimele legilor anti-gay din trecut

Adunarea Națională a Franței (camera inferioară a Parlamentului francez) a aprobat un proiect de lege privind despăgubirea persoanelor condamnate pentru „delictul homosexualității” între 1942 și 1982. Până la 400 de victime ar putea fi eligibile pentru despăgubiri în temeiul proiectului de lege, care trebuie acum să fie examinat de Senat, scrie RFI.

Senatul francez a fost deja de acord cu recunoașterea prejudiciului cauzat persoanelor care au fost condamnate pentru homosexualitate atunci când aceasta era o infracțiune. Totuși, până acum Franța s-a opus ideii de plată a daunelor.

Ministrul justiției, Eric Dupond-Moretti, și-a cerut scuze în numele statului, în timpul sesiunii parlamentare de săptămâna trecută, când proiectul de lege a fost aprobat de camera inferioară.

„Îmi pare rău față de oamenii care, timp de 40 de ani, au suferit această represiune total nedreaptă”, a spus el.

Michel Chomarat, în vârstă de 75 de ani, care a fost condamnat în baza vechii legi, s-a declarat „foarte emoționat” de această veste.

În 1977, Chomarat a făcut parte dintr-un grup de bărbați reținuți în timpul unui raid al poliției într-un bar gay din Paris numit „Le Manhattan”. „Lupt de aproape 50 de ani pentru că nu am acceptat niciodată arestul și condamnarea”, a declarat el pentru agenția franceză de presă AFP.

Deși Franța a fost prima țară din lume care a dezincriminat homosexualitatea – în 1791, în timpul Revoluției Franceze – politica de discriminare a fost reintrodusă sub regimul de la Vichy, aliat naziștilor.

Sub pretextul protecției tinerilor, guvernul de la Vichy a introdus în 1942 o distincție între vârsta de consimțământ pentru sexul heterosexual și cel homosexual.

Această vârstă a fost stabilită la 13 ani pentru cuplurile heterosexuale (deși a fost ridicată la 15 ani mai târziu), în timp ce pentru homosexuali a fost stabilită la 21 de ani.

Cuplurile de același sex au riscat închisoarea până în 1982, cu condamnări care includeau „indecență morală” și „atragerea unui minor la desfrânare”.

Se estimează că, între 1942 și 1982, aproximativ 50.000 de persoane au fost condamnate pentru infracțiuni homosexuale.

Dintre acestea, 10.000 au fost vizate în temeiul articolului 331 din Codul penal. Aceștia erau aproape exclusiv bărbați din clasa muncitoare. 93% dintre condamnări au fost însoțite de o pedeapsă cu închisoarea.

Mulți dintre cei ale căror vieți au fost răsturnate de aceste condamnări au decedat sau sunt foarte bătrâni ceea ce înseamnă că au rămas puțini potențiali beneficiari ai despăgubirilor.

Deputatul socialist Herve Saulignac estimează că între 200 și 400 de persoane ar putea fi eligibile pentru compensații financiare.

SURSA: RFI.fr

Close Menu