GENDERDOC-M

Stavros și Dimitris, primul cuplu gay care s-a căsătorit în Grecia după ce țara a legalizat căsătoriile dintre persoanele de același sex

Stavros și Dimitris, primul cuplu gay care s-a căsătorit în Grecia după ce țara a legalizat căsătoriile dintre persoanele de același sex

A fost jucată prima nuntă gay din Grecia de când țara a legalizat căsătoriile și adopțiile între persoane de același sex. Potrivit postului local TVA News, Stavros Gavriliadis și Dimitris Elefsiniotis și-au spus jurămintele în Nea Smyrni, în sudul Atenei, pe 2 martie, cu binecuvântarea primarului.

Familia și prietenii lor ar fi participat la nuntă, în timp ce premierul Kyriakos Mitsotakis a ținut să le transmită felicitări celor doi după această zi istorică.

Gavriliadis și Elefsiniotis sunt împreună de 20 de ani, au trei copii în comun. Noua lege înseamnă că Gavriliadis, care e medic alergolog în vârstă de 52 de ani, nu va mai trebui să își facă griji cu privire la soarta fiului său dacă moare subit, spune el. La fel, acum că sunt căsătoriți, îi va adopta în mod oficial pe gemenii soțului său și-i va putea lua liber de la școală. Cei cinci vor fi în sfârșit considerați o familie – și nu „străini”, a remarcat Gavriliadis. „În sfârșit, vom deveni o familie cu două nume de familie”, au spus bărbații.

Grecia a devenit prima țară care, fiind majoritar creștin-ortodoxă, a legalizat căsătoria între persoane de același sex. Un proiect de lege a votat pe 15 februarie. Se întâmplă în contextul în care comunitatea LGBTQ din această țară a luptat mult timp pentru vizibilitate și drepturi în umbra bisericii grecești, care este extrem de influentă. Proiectul de lege mai permite cuplurilor de același sex să adopte copii și conferă drepturi parentale depline partenerilor căsătoriți. În schimb, nu permite cuplurilor gay să devină părinți prin surogat.

Sursa: Pink News, Bloomberg

Close Menu