GENDERDOC-M

Raport: În Europa se atestă o creștere alarmantă a discursului de ură politic, în special față de comunitatea trans

Raport: În Europa se atestă o creștere alarmantă a discursului de ură politic, în special față de comunitatea trans

Discursul de ură politic față de comunitatea LGBT+ e la un nivel alarmant în peste 30 de țări europene, iar doar un singur stat membru al UE nu a raportat nicio infracțiune motivată de ură împotriva persoanelor queer. Datele se conțin în Analiza anuală a situației drepturilor omului pentru persoanele LGBTI din Europa și Asia Centrală, realizată de organizația ILGA-Europa. Grupul cel mai afectat este cel al persoanelor transgen.

Astfel de discursuri politice au răsunat în țări precum Austria, Bulgaria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia și Ungaria, state membre ale UE.

Marea majoritate a declarațiilor anti-trans țintesc copiii. Politicieni din țările enumerate folosesc tactici de sperietură pentru a crea opoziție față de accesul minorilor trans la asistență medicală și promovează restricții în domeniul educației. „Politicieni din întreaga Europă susțin că limitarea accesului la informații despre persoanele LGBT+ previne răul pentru minori”, se arată în raportul ILGA-Europe.

Documentul indică în mod clar că demonizarea din partea politicienilor, combinată cu încercările de a schimba legislația, are un impact asupra ratelor de suicid și a sănătății mintale în cazul tinerilor LGBT+.

Din cele 54 de țări care au fost analizate în raport, doar șase nu au raportat nicio infracțiune motivată de ură în 2023. În celelalte 48 de țări, o mare parte din violențele verbale și fizice raportate au vizat persoanele trans. Un singur stat membru al UE nu a raportat nicio infracțiune motivată de ură.

„În acest climat vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European în iunie acestui an. Discursul public devine din ce în ce mai polarizat și mai violent, în special împotriva persoanelor trans, iar comunitatea LGBT+ s-a confruntat cu cea mai mare și mai gravă violență din Europa din ultimele decenii”, spune Katrin Hugendubel, director de advocacy în cadrul ILGA-Europa.

„Însăși valorile și standardele de bază pe care a fost fondată UE – respectul pentru demnitatea umană și drepturile omului, libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept – sunt puse sub semnul întrebării, iar drepturile omului, și în special drepturile omului pentru persoanele LGBT+, se confruntă cu o provocare puternică din partea forțelor de extremă dreaptă. Drepturile și umanitatea persoanelor LGBTI sunt din ce în ce mai mult exploatate pentru a diviza societățile, a submina democrația, statul de drept și drepturile omului”, mai afirmă Katrin Hugendubel.

Săptămâna viitoare, ILGA-Europa va lansa campania Come Out 4 Europe, care va oferi candidaților pentru Parlamentul European ocazia de a arăta cum vor sprijini și proteja drepturile persoanelor LGBTI în calitate de membri aleși ai Parlamentului European.

Felicia NEDZELSCHI

Close Menu