GENDERDOC-M

Curtea de Apel a întors în judecată un proces inițiat de GENDERDOC-M împotriva a șapte deputați moldoveni. Angelica Frolov: Sunt sigură că-l vom câștiga

Curtea de Apel a întors în judecată un proces inițiat de GENDERDOC-M împotriva a șapte deputați moldoveni. Angelica Frolov: Sunt sigură că-l vom câștiga

Șapte deputați moldoveni, printre care Vladimir Voronin și Marina Tauber, vor compărea din nou în fața justiției moldovenești, după ce o cerere de chemare a acestora în judecată a fost întoarsă pe rol. În 2022, cei șapte au fost dați în judecată de Centrul de Informații „GENDERDOC-M” după un flashmob discriminatoriu pe care l-au organizat la Parlament. După aproape doi ani în care cererea de judecată a fost mai întâi scoasă de pe rol, apoi întoarsă, dosarul va fi rejudecat. De această dată, Centrul GDM se arată încrezător că va câștiga procesul.

În iunie 2022, cu trei zile înaintea Marșului Pride organizat la Chișinău, deputații PCRM și a partidului Șor, scos de atunci în afara legii, au organizat un flashmob la Parlament. Aceștia au afișat mai multe postere, pe care le-au suspendat de la geamurile Legislativului: „Nu dictaturii homosexuale”, „Moldova împotriva festivalului Pride”, „Nu discriminării valorilor tradiționale”, „Moldova nu e Sodoma”.

La scurt timp, câțiva membri ai GDM din nume propriu, dar și din numele asociații, au dat în judecată deputații. Ei au cerut încasarea prejudiciului material si moral cauzat prin instigare la discriminare pe criteriu de orientare sexuala, în baza legii cu privire la asigurarea egalității. Întreaga listă de aleși ai poporului era formată din Vladimir Voronin, Marina Tauber, Diana Caraman, Valeriu Muduc, Veaceslav Nigai, Inga Sibova și Nicolai Rusol.

Cu toate acestea, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a scos dosarul de pe rol. Judecătorii primei instanțe au considerat că cererea de chemare în judecată a fost depusă de GDM cu încălcări procedurale. Asta deși o cerere de chemare în judecată pe motiv de discriminare nu necesită o procedură legală prealabilă.

Deși asta nu a însemnat câștig pentru deputați, Diana Caraman, de exemplu, a folosit acest dosar în campania electorală pentru funcția de primar al capitalei. Pe data de 24 octombrie în timpul dezbaterilor electorale la ProTV, Caraman a spus: „Am câștigat chiar azi procesul contra GENDERDOC (…) Și nu vom permite propaganda LGBT în școli, e o poziție principială”.

În pofida deciziei primei instanțe, Centrul GDM a făcut recurs la Curtea de Apel. Acum câteva zile, a doua instanță a permis rejudecarea cauzei și a constatat că Judecătoria Chișinău și-a emis decizia cu „vicii de procedură”. Așadar, cei șapte deputați și Centrul GDM se vor întâlni din nou în judecată pe același dosar. De această dată, administratoarea GDM și coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT, Angelica Frolov, s-a arătat încrezătoare că centrul va reuși să câștige procesul.

Felicia NEDZELSCHI

Close Menu