GENDERDOC-M

Mama unui băiat trans: Când te simți acceptat- te simți liber

Mama unui băiat trans: Când te simți acceptat- te simți liber

Patru persoane din Republica Moldova, printre care trei părinți ai persoanelor din comunitatea LGBT și o reprezentantă a organizației Genderdoc-M (GDM) au participat la cea de-a 50-a aniversare a organizației internaționale PFLAG. PFLAG este cea mai mare organizație din Statele Unite ale Americii care sprijină, educă și susține persoanele LGBTQ+ și apropiații acestora.

Evenimentul  a avut loc în perioada 19-22 octombrie, la Washington și a găzduit peste 30 de traininguri. Alături de părinții din Republica Moldova, la eveniment au participat peste 400 de persoane, membri ai organizațiilor PFLAG  internaționale, persoane LGBTQ+, părinți, tineri, familii și aliați. Printre țările reprezentate de aceste grupuri au fost Canada, China, Costa Rica, Liban, Lituania, Moldova, Panama, Polonia, Rusia, Africa de Sud, Taiwan, Uganda, Ucraina și Vietnam. În total organizația are peste 325.000 de membri și susținători în lume.

Larisa, mama unui băiat trans din Republica Moldova, care a participat la eveniment spune că a revenit plină de energie și curaj:

„M-am încărcat cu atâta entuziasm și pozitivism, încât revenind acasă am făcut coming out la muncă. Spuneam că niciodată nu voi face asta. Că nu voi povesti nimănui despre viața mea personală, dar după acest eveniment am simțit atât de mult curaj”, a declarat participanta.

Femeia explică această schimbare prin faptul că a fost pentru prima dată într-o comunitatea atât de numeroasă de oameni care au înțeles-o și au încurajat-o. Pentru prima dată în viața nu a fost nevoită să ascundă că are un copil trans în fața unui public atât de numeros. A reușit să fie sinceră în fața a sute de oameni și ei au înțeles-o și au acceptat-o.

„Purtam cu toții ecusoane, inclusiv când mergeam în excursiile din oraș. Puteam fi observați de departe și lumea când ne vedea cu aceste ecusoane, recunoșteau organizația și ne aplaudau, ne susțineau. A fost o experiență neobișnuită pentru mine”, spune femeia.

Chiar dacă își imagina că părinți din SUA nu se mai confruntă cu problema discriminării, a realizat că peste tot în lume oamenii trăiesc povești similare și pot fi empatici cu situația din țările mai homofobe:

„Atunci când povesteam istoria mea,  îmi spuneau că mă înțeleg și simt tot ce simt și eu. În ultima zi, fiecare a reprezentat organizația sa. Și eu am început cu istoria mea personală, cum am ajuns la GDM și cât de mult mă ajută pe mine și familia mea și cum ne transformăm în activiști, atunci când povestim lumii din afară despre viața noastră. După ce toți mi-au aplaudat speech-ul, am văzut atâta lume care mă acceptă așa cum sunt”.

Larisa spune că îi este mult mai ușor să comunice cu colegele ei de muncă acum, când le poate povesti și despre familia ei:

„A fost greu să nu vorbesc deloc despre viața mea personală atâta timp. Și mi-a fost la fel de greu să le spun că fiul meu este din comunitatea LGBT dar după ce am spus, am o libertate imensă în suflet. Acum pot discuta cu ele mult mai deschis. Pot povesti și eu ce am făcut în weekend. În acest weekend am desenat într-un atelier de pictură alături de alți părinți din comunitate, în alt weekend am avut canto-terapie. Anterior, când mă întrebau, nu le puteam povesti toate astea fără a pomeni despre identitatea fiului meu. Așa că tăceam mai tot timpul”.

Larisa spune că mulți părinți din comunitate trec printr-o perioadă foarte complicată atunci când află despre orientarea sexuală sau identitatea copilului lor.

„Când am aflat, m-am închis într-o cochilie și nu vroiam să comunic cu nimeni. M-am îndepărtat de toți. Acum simt că vreau să ies din cochilie, să comunic, să ajut, să apăr drepturile persoanelor LGBT. Nu credeam că e posibil să trec printr-o transformare atât de mare. Îmi place schimbarea. Când te simți acceptat- te simți liber, ai curajul să lupți pentru copilul tău. Simt că mă pot exprima mai liber în sfârșit și nu îmi mai este atât de frică. Călătoria asta m-a schimbat, mi-a dat mai multă încredere”, a spus Larisa.

Doina IPATII

Foto: Natalia Ozturk

Close Menu