GENDERDOC-M

Leo Zbancă: „Este important să avem filme autohtone despre comunitatea LGBT”

Leo Zbancă: „Este important să avem filme autohtone despre comunitatea LGBT”

O Lecție publică despre Reprezentația Queer în cinematografia mondială și a Europei de Est a fost moderată în cadrul Coming Out Day Fest 2023, de către Leo Zbancă – scenarist, regizor și coordonator de program GENDERDOC-M.

Moderatorul lecției a povestit despre evoluția personajelor queer de la începutul cinematografiei, impactul pe care l-au avut evenimentele istorice asupra reprezentație queer, precum și influența filmului queer asupra opiniei sociale despre comunitatea LGBT.

Personajele Queer au existat de când există cinematografia, de la sfârșitul secolului XIX, însă, la început, personajele erau mai mult luate în derâdere. Erau bărbați feminizați, sau, dacă vedeam femei care se sărută, atunci una dintre ele trebuia neapărat să fie deghizată în bărbat, explică Leo:

„Există filme din anii 1920 unde două femei se sărută, dar ca să vedem acest sărut, una dintre ele trebuia să fie mascată în bărbat, să reprezinte genul opus. Existau jocuri de crossdressing, penru ca istoria să rămână heteronormativă. De asemenea se arăta subtil că doi bărbați au o relație mai mult decât prietenoasă, dar nu se spunea direct, se evita”.

Au fost cazuri, în care, cartea în baza căreia se adapta filmul avea personaje LGBT, însă în film se schimbau rolurile, astfel încât totul să fie heteronormativ.

Această dinamică s-a schimbat după Revolta de la Stonewall din iunie 1969 și excluderea orientării sexuale din lista bolilor în anul 1973.

„Producătorii de cinematografie prind tendințele. Ei au înțeles că această temă nu mai este tabu și se poate dezvolta și poate aduce venit. Au început să apară personaje secundare queer bine descrise, cu istorie proprie. Totuși personajele care apăreau mainstream erau reprezentate negativ. Deocamdată rămânea stigma că persoanele homosexuale sau trans sunt bolnave, cum a fost în filmul „The silence of the lambs”, unde este o reprezentare foarte negativă a comunității trans. Deși filmul este foarte bun, imaginea personajului trans Buffalo Bill, care ucide femei, a fost foarte dăunătoare pentru comunitatea trans”, a spus moderatorul discuției.

Chiar dacă homosexualitatea a fost scoasă din lista bolilor mintale în 1973, prejudecățile au rămas mult timp după. Oamenii continuau să perceapă homosexualitatea ca boală și asta se vedea prin intermediul personajele queer în filmele acelei perioade, a spus Leo Zbancă: 

„În anii 1980, foarte multe comedii au bărbați gay în calitate de cel mai bun prieten al eroinei principale. Aceste personaje aveau o singură identitatea, cea de gay. Ele nu aveau personalitate proprie. Sau, ca în cazul „Girl, interrupted”, homosexualitatea este prezentată ca fiind strâns legată de boală”.

Anul 2000 a fost prezentat de moderatorul discuție prin două lucruri distinctive, interesante: Pe de o parte au început să apară foarte multe filme unde eroii principali sunt persoane queer, pe de altă parte aceste personaje aveau întotdeauna final tragic: „Nu am văzut niciun film din anii 2000, unde istoria unui cuplu de lesbiene să aibă un final fericit”. Și bărbații trans apar în această perioadă doar în istorii tragice. Dar, în același timp, apar seriale care se focusează exclusiv pe viața comunității queer.

2010-2020 este perioada când au început să apară multe personaje queer, iar cel mai important lucru care s-a schimbat sunt conflictele personajului, care nu mai sunt legate strict de orientarea lor sexuală sau identitatea de gen. Aceste personaje au probleme comune cu care se pot confrunta în general oamenii, indiferent de orientarea lor sexuală sau orientarea de gen.

„Dacă ne uităm în spate, în poveștile cinematografice ale personajelor queer, toate problemele erau despre orientare sau identitatea de gen, iar asta dăuna foarte mult comunității, pentru că în momentul în care tu înțelegi că ești din comunitate, primul lucru de care îți amintești este că fie o să mori, fie vei fi omorât, fie o să ajungi la închisoare. Filmele sau mass media nu-ți propuneau decât aceste perspective negative ale vieții. Nu era nici un film care să-ți arate că poți fi persoană LGBT fericită, așa cum vedeau persoanele cis hetero, care cresc cu povești cu final fericit. Noi nu vedeam așa ceva.”, a spus Leo.

În ultimii 10 ani, în mainstreamul occidental, s-a normalizat ideea de a fi persoană LGBT. Totuși lucrurile stau diferit în Europa de Est, explică Leo:

„Europa de Est a fost în blocul comunist și, din nefericire, cinematografia a început să se dezvolte odată cu comunismul, de aceea, în zona noastră, lucrurile au evoluat diferit. Nu putem vorbi aici despre filme și personaje queer până la destrămarea Uniunii Sovietice. Homosexualitatea se pedepsea penal atunci. Regizorul Serghei Parajanov a stat la închisoare din cauza orientării sale sexuale.”

În filmele produse acum în Europa de Est au început să apară personaje LGBT, totuși cestea sunt întotdeauna secundare. Nu avem filme în care eroul sau eroina principală să fie queer. Iar majoritatea poveștilor sunt istorii de coming out. Totuși reprezentanța Queer în filmele autohtone este foarte importantă, a spus Leo Zbancă:

„Este important să avem filme autohtone despre comunitatea LGBT. Deseori ne ciocnim cu homofobii care spun că noi nu avem persoane LGBT, că persoanele LGBT sunt aduse din occident. Ca să oprim acest discurs, este important să avem filmele noastre, autohtone,  pentru ca oamenii să se obișnuiască cu ideea că noi suntem de aici și vrem să continuăm să locuim aici, să creștem, să ne dezvoltăm și să fim respectați în țara noastră, în care ne-am născut. Sper că vom avea astfel de filme în viitorul apropiat”, a spus regizorul.

Doina IPATII 

Close Menu