Coming Out Day Fest, evenimentul care își propune să aducă mai multă vizibilitate persoanelor LGBT, a început la Chișinău. „Coming out-ul este acea cheie care va schimba societatea”, a declarat Angelica Frolov , directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M.
Festivalul este la cea de-a 5-a ediție și, an de an, adună tot mai multă lume care vorbește deschis despre necesitatea și importanța Coming Out-ului:
„În fiecare toamnă, aproape de data de 11 octombrie, vorbim prin intermediul artei despre coming out, vizibilitate și importanța de a fi văzut și a avea un dialog cu societatea. Noi celebrăm oamenii care au fost suficient de curajoși pentru a face coming out, dar, în același timp, dăm voce celor care nu se simt în siguranță suficientă pentru a face acest pas. Din acest motiv credem că este important să creăm acest spațiu prin artă, pentru a comunica, a schimba perspectiva și percepția despre comunitatea LGBT în societatea noastră”, a declarat Leo Zbanke, unul dintre organizatorii evenimentului.
„Sărbătorim pentru că știm cât este de important, uneori dureros, acest proces de coming out. Când am întrebat oamenii ce v-a făcut să treceți peste homofobie, transfobie, în cadrul unei cercetări științifice pe care am făcut-o la Universitate, majoritatea au răspuns: ”, a explicat Angelica Frolov.
Festivalul a început cu o proiecție publică de film, care a adunat în sală zeci de persoane LGBT, aliați și oficiali europeni care au venit să sprijine inițiative de apărare și promovare a drepturilor omului de către organizațiile LGBT.
Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange a declarat că este fericit să participe la deschiderea festivalului: „Particip la deschiderea festivalului pentru a crește gradul de conștientizare asupra situației persoanelor din comunitatea LGBTI și a comunica despre sprijinul nostru în cadrul proiectelor și în lupta împotriva discriminării.[…] Împreună cu colegii de la Consiliul Europei vă suntem alături și sprijinim munca pe care ați făcut-o în cadrul acestui festival, dar și alături de activitățile de zi cu zi pentru a crea o situație socială care ar accepta persoanele LGBT”, a declarat oficialul .
Eduard Pesendorfer, Manager de Proiect, la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a venit la eveniment pentru a comunica despre suportul organizației pe care o reprezintă dar și sprijinul personal în lupta pentru drepturile fundamentale ale omului:
„Sprijinim inițiativele organizațiilor LGBT în Moldova și vom continua să le sprijinim pentru că recunoaștem contribuția comunității LGBT pentru societate. Uniunea Europeană este un sol a păcii și libertății, al egalității, o Uniune unde fiecare poate fi ce vrea să fie, să iubească pe cine vrea să iubească. Credem că fiecare trebuie să-și trăiască viața așa cum vrea, să călătorească unde vrea, să-și creeze familii fără frica de criminalizare sau discriminare. Este viziunea noastră pentru statele membre ale UE și statele care vor să devină membre UE, pentru toate societățile liberale din lume. Sunt fericit să vă fiu astăzi alături și voi veni la alte evenimente împreună cu familia mea, cu copiii mei în special vom participa la activitățile festivalului. Să aveți un eveniment de succes!”, a declarat Eduard Pesendorfer.
Festivalul va dura 6 zile și va cuprinde diverse evenimente, principalul fiind festivalul de film LGBT, care se organizează pentru a treia oară la Chișinău.
„Avem 3 zile de filme. Avem o selecție de filme foarte noi. Filmul de astăzi este din anul 2023. Regizorul este bulgar, este o coproducție Bulgaria- Spania. Mâine la 16.00 avem o proiecție specială- filmul „Girls don’t cry”. Una dintre actrițele principale este moldoveancă și unul dintre actori, antagonistul, este tot moldovean. Anastasia Doagă și Ghenadie Moroșanu sunt ambii la Chișinău și mâine, după film, vom avea o discuție cu ei”, a declarat Diana Guja, organizatoarea Festivalului de film.
„În toate filmele o să vedeți linia roșie a coming out-ului și selecția de film este făcută, în fiecare an, așa ca să acopere toate vârstele de la adolescenți până la frumoasa vârstă de 70+. Toate filmele au subtitrare în română, unele și în engleză”, a adăugat Diana Guja.
Paralel, oaspeții evenimentului pot vedea și expoziția de fotografii „Bărbații Sovietici”, un proiect fotografic realizat de Vadim Tristan, cu portrete din perioada sovietică, care reprezintă sexualitatea și frumusețea estetică a diferitor bărbați tineri.
„Este o idee destul de anti patriarhală, care, în același timp demitizează ideea că bărbați homosexuali nu ar fi existat în perioada sovietică”, a spus Paula Cerescu, una dintre organizatoarele festivalului.
„De obicei, se spune că femeia trebuie să fie frumoasă, dar bărbatul e ca o maimuță. Am hotărât să dezmint aceste idei”, a spus autorul expoziție Vadim Tristan.
Festivalul se desfășoară în perioada 6-11 octombrie și conține mai multe evenimente, printre care târguri, discuții publice, lansări de carte și expoziții de artă.
Orarul proiecțiilor și alte evenimente pot fi urmărite pe paginile sociale ale evenimentului.
Doina IPATII