GENDERDOC-M

Să înțelegem persoanele non-binare: Cum să fim respectuoși și susținători

Să înțelegem persoanele non-binare: Cum să fim respectuoși și susținători

Majoritatea oamenilor – inclusiv majoritatea persoanelor transgen – sunt fie bărbați, fie femei. Dar unii oameni nu se încadrează în categoriile „bărbat” sau „femeie”. De exemplu, unii oameni au un gen care combină elemente caracteristice bărbaților sau femeilor, sau un gen care este diferit de bărbat sau femeie. Unii oameni nu se identifică cu niciun gen. Genul altora se schimbă în timp.

CUM POATE FI DEFINITĂ O PERSOANĂ NON-BINARĂ

Oamenii al căror gen nu este de bărbat sau femeie folosesc termeni diferiți pentru a se descrie, nebinarul fiind unul dintre cei mai des întâlnit. Alți termeni includ genderqueer, agender, bigender, genderfluid și alții. Niciunul dintre acești termeni nu înseamnă exact același lucru – dar toți vorbesc despre o experiență de gen care nu este pur și simplu masculină sau feminină.

DE CE „NON-BINAR”?

Unele societăți – precum a noastră – tind să recunoască doar două genuri, masculin și feminin. Ideea că există doar două genuri este numită „binaritate”, deoarece binar înseamnă „a diviza în două elemente” (bărbat și femeie). Prin urmare, „non-binar” este un termen pe care oamenii îl folosesc pentru a descrie genurile care nu se încadrează în una dintre aceste două categorii, masculin sau feminin.

CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE PERSOANELE NON-BINARE

Persoanele non-binare nu sunt nimic nou. Ele nu sunt confuzi cu privire la identitatea lor de gen sau urmează o modă nouă – identitățile nebinare sunt recunoscute de milenii de culturi și societăți din întreaga lume.

Unele persoane non-binare aleg să se supună unor proceduri medicale pentru a-și face corpurile mai congruente cu identitatea lor de gen. Deși nu toți oamenii nebinari au nevoie de intervenție medicală pentru a trăi o viață împlinită, aceasta este esențială și chiar salvatoare pentru mulți.

Majoritatea persoanelor transgen nu sunt non-binare. În timp ce unele persoane transgen sunt non-binare, majoritatea au o identitate de gen fie masculină, fie feminină și ar trebui tratate ca orice alt bărbat sau femeie.

A fi non-binar nu este același lucru cu a fi persoană intersex. Persoanele intersex au anatomie sau gene care nu se potrivesc cu definițiile tipice ale bărbatului și femeii. Majoritatea persoanelor intersex se identifică fie ca bărbați, fie ca femei, deși unele pot fi non-binare. Persoanele non-binare nu sunt, de obicei, intersex: se nasc de obicei cu corpuri care se potrivesc definițiilor tipice ale masculinului și femininului, dar identitatea lor de gen înnăscută este altceva decât masculin sau feminin.

CUM SĂ FIM RESPECTUOȘI ȘI SĂ SUSȚINEM PERSOANELE NON-BINARE

Nu este atât de greu pe cât ați putea crede să susțineți și să respectați persoanele non-binare, chiar dacă tocmai ați aflat despre ei.

Nu trebuie să înțelegeți ce înseamnă pentru cineva să fie non-binar pentru a-l respecta. Unii oameni nu au auzit prea multe despre genurile nebinare sau au probleme în a le înțelege. E ok. Identitățile pe care unii oameni nu le înțeleg merită  oricum să fie respectate.

Folosește numele pe care o persoană ți-a cerut să-l folosești. Acesta este unul dintre cele mai critice aspecte ale respectului față de o persoană non-binară, deoarece numele pe care este posibil să-l fi folosit poate să nu reflecte identitatea lor de gen. Nu întrebați pe cineva care era numele lor vechi.

Încearcă să nu faci nicio presupunere cu privire la identitatea de gen a cuiva. Nu poți să-ți dai seama dacă cineva este non-binar doar privindu-l, la fel cum nu poți spune dacă cineva este transgen doar după cum arată. O persoană non-binară poate părea feminină, masculină sau fără gen sau poate prezenta un amestec de caracteristici de gen – iar aspectul lor nu îi determină pronumele.

Dacă nu ești sigur ce pronume folosește cineva, întreabă. Diferiți oameni non-binari pot folosi pronume diferite. Mulți folosesc „ei”, în timp ce alții folosesc „el” sau „ea”. Întrebarea dacă cineva ar trebui să fie numit „el”, „ea”, „ei” poate fi incomodă la început, dar este una dintre cele mai simple și mai importante moduri de a arăta respect pentru identitatea cuiva.

Pledați pentru politici prietenoase non-binare. Este important ca persoanele non-binare să-și poată trăi liber identitatea, să se îmbrace cum își doresc și să li se respecte genul la locul de muncă, la școală și în spațiile publice.

Înțelegeți că, pentru multe persoane non-binare, navigarea în spații supuse divizării pe gen – cum ar fi băile – poate fi o provocare. Pentru multe persoane non-binare, folosirea fie a toaletei pentru femei, fie a celei pentru bărbați le-ar putea provoca disconfort, deoarece pot fi hărțuiți verbal sau chiar pot fi atacați fizic. Oamenii non-binari ar trebui să poată folosi toaleta în care cred că vor fi cel mai în siguranță.

Discutați cu persoanele nonbinare pentru a afla mai multe despre cine sunt ele. Nu există o singură modalitate de a fi non-binar. Cel mai bun mod de a înțelege cum este să fii non-binar este să vorbești cu oameni non-binari și să asculți poveștile lor.

Close Menu