GENDERDOC-M

Echipa Ombudsmanului: „Republica Moldova ar trebui să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex”

Echipa Ombudsmanului: „Republica Moldova ar trebui să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex”

„Republica Moldova ar trebui să adopte o formă Juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal, care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri”, este declarația  lui Igor Munteanu, Consultant principal în Direcţia reforme politici şi raportare în oficiul Avocatului Poporului.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței „Vreau dreptul de a spune DA”, organizată ieri, în cadrul celui de-al XXII festival „Moldova Pride”. Un eveniment în cadrul căruia, mai mulți experți au explicat importanța legală a căsătoriilor. De asemenea participanții au făcut cunoștință cu experiența țărilor în care căsătoriile persoanelor de același sex sunt legalizate deja.

„În hotărîrile Curții Europene s-a reiterat că familiile formate din persoane de același sex, sunt la fel de capabile să aibă relații de familii stabile, ca și cuplurile heterosexuale. În ambele cazuri fiind necesară o formă de recunoaștere și protecție a relației. Am observat că în RM au fost depuse cereri de căsătorie la Agenția de Servicii Publice, s-au primit refuzuri, care s-au contestat în instanță de judecată. Noi monitorizăm cu atenție acest proces. Vom menține printre prioritățile de activitate, protecția drepturilor comunității LGBTQ în Republica Moldova”, a adăugat juristul.

Vitali Gavrouc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, prezent la eveniment, a declarat că nu poate oferi o soluție juridică pentru problema discutată, din cauza că în Constituție scrie că se pot căsători doar persoane de sexe diferite. Însă i-ar plăcea să vadă evoluția dosarului: „Fiecare om are dreptul la căsătorie, este un drept fundamental, dreptul la familie. Pentru noi ar fi mai complicat, totuși, pentru că este o lege constituțională, de aceea la momentul dat, putem analiza doar care ar fi calea noastră spre domeniul parteneriatelor de orice gen. Dacă la un moment dat, va apărea alegere adoptării unei legi sensibile, dacă o să apară asta în fața partidului de guvernare, a Parlamentului, sunt sigur că această alegere va fi pusă în fața cetățenilor RM”.

În același timp, deputatul și-a exprimat respectul pentru munca organizației GENDERDOC-M: „Orice drept pe care îl dobândim, se dobândește prin luptă. Cineva trebuie s-o facă. Dacă toți ar fi indiferenți, am rămâne cu drepturile cum erau în Evul Mediu. Fiind parte a Comisiei pentru Drepturile Omului și Relațiilor Interetnice, mă face să am niște obligații morale pentru filiera dezvoltării drepturilor omului în Republica Moldova.”

Angelica Frolov, coordonatoare a programului Lobby și Advocacy din cadrul Centrului de informații GENDERDOC-M (GDM) a amintit că mai multe cupluri cu susținerea (GDM) și avocatei Doina Ioana Străisteanu au decis să meargă pe cale juridică, să-și ceară drepturile în instanța de judecată: „Unica cale posibilă pe care am văzut-o, a fost să mergem în instanță ca să ne cerem aceste drept. Pentru noi nu este principial să fie numită „căsătorie”, poate fi numită parteneriat. Pentru noi este important să fie același set de drepturi, absolut același set, care repetă drepturile pe care le are un cuplu heterosexual. Doar că poate fi numit diferit”, a declarat Angelica Frolov.

Angelica Frolov a amintit că procesul de obținere a dreptului la legalizarea relațiilor LGBT a început în acest an, datorită a două cazuri de la CEDO împotriva Rusiei și a României: „Ambele cazuri sunt foarte importante pentru noi. Pentru prima dată Consiliul Europei a impus toate țările membre să legalizeze, într-un fel sau altul, relațiile între cuplurile de același sex. Până acum situația era destul de complicată pentru că era la discreția statelor să aibă aceste legi sau nu, iar acum Consiliul Europei ne-a dat în sfârșit această oportunitate și a impus statele să creeze aceste legi”.

Igor Munteanu a susținut poziția Angelicăi: „Republica Moldova, ca parte a familie Consiliului Europei, este obligată să se conformeze hotărârilor Curții Europene pentru drepturile omului, să respecte standardele Consiliului Europei, a UE, ONU, în materia drepturilor omului. Noi urmărim cu atenție hotărârile Curții Europene pronunțate pe acest segment și, vrem noi sau nu vrem, aceste hotărâri trebuie să fie respectate. Nu rămâne decât litigarea strategică. Victimele directe, afectate de această lege, să meargă în instanța de judecată și să-și revendice drepturile”, a spus reprezentantul ombudsmanului.

Participanții la discuție au vorbit despre faptul că Republica Moldova depășește multe țări din spațiul ex-sovietic la capitolul Drepturilor Omului și ar putea, și în acest sens, fi lider al respectării drepturilor omului.  Deputatul Vitali Gavrouc a confirmat că punctul forte al Republicii Moldova este că suntem înaintea unor țări: „Ceea ce ține de drepturile femeii, știți foarte bine că suntem în top 3 în Europa și e la fel cu reprezentarea politică a femeilor. Aici sunt cu mult în urmă România și Țările Baltice, în afară de Estonia.”

Politicianul și-a manifestat bucuria pentru faptul că, în ultima perioadă apare o atitudine negativă față de comportamentele homofobe. „Dacă înainte lumea se rușina să spună că persoana este misogină și homofobă, acum spun. Lumea nu se teme să alipească acest cuvânt ca o calitate negativă”, a declarat Gavrouc.

Festivalul „Moldova Pride” se desfășoară, în acest an, în perioada 12-18 iunie și va culmina cu Marșul Pride, care va începe duminică la intersecția străzilor București și Ismail. Paralel demarează campania socială: „De bună voie și nesilit de nimeni”, care sensibilizează opinia publică privind dreptul persoanelor LGBT la libertatea de a încheia uniuni cu persoanele iubite.

Centrul de Informaţii GENDERDOC-M a fost fondat la 8 mai 1998 și este una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale care promovează în mod activ drepturile comunităţii LGBT+ în Republica Moldova.

Doina IPATII

Fotografie din arhiva GDM

Close Menu