GENDERDOC-M

Drapelul Moldova Pride a fost arborat: Ce-a de-a XXII-a ediție a Festivalului Comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride” a fost deschisă

Drapelul Moldova Pride a fost arborat: Ce-a de-a XXII-a ediție a Festivalului Comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride” a fost deschisă

La Chișinău a avut loc Ceremonia de deschidere a Festivalului comunității LGBT „Moldova Pride”, cu care începe, în mod tradițional săptămâna Pride la Chișinău. Este unica săptămână în an când membrii comunităților LGBT și susținătorii acestora ies pe străzi ca să-și exprime solidaritatea unii cu alții și să-și ceară drepturile.

În fiecare an, Festivalul Moldova Pride are loc în paralel cu o campanie socială, care sensibilizează publicul asupra celor mai stringente și actuale provocări cu care se confruntă comunitatea. Tema campaniei din acest an este parteneriatul civil/căsătoria între persoanele de același sex.

Anastasia Danilova, directoare executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M a declarat în cadrul evenimentului că Persoanele LGBT trebuie să aibă aceeași libertate de a încheia uniuni cu persoanele iubite, pe care o au cuplurile heterosexuale. Sloganul campaniei: „De bună voie și nesilit de nimeni” este inspirat de jurământul care se pronunță în timpul căsătoriilor civile. „Vrem să ne bucurăm de aceleași drepturi, tradiții și expresii”, a declarat Danilova.

Prezenți la eveniment, oficiali internaționali au felicitat membrii comunității cu luna Pride-ului, care se celebrează în toată europa și și-au exprimat sprijinul pentru lupta împotriva homofobiei.

Ambasadorului UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a declarat că este fericit să participe la Ceremonia de deschidere a Pride-ului și a urat participanților un Pride productiv, sigur și plăcut: „Pentru UE este important să susțină valori cum ar fi egalitatea, nediscriminarea și drepturile omului. Uniunea europeană nu este doar o piață de desfacere, UE este, de asemenea, o comunitate cu valori pe care le respectăm acasă și le promovăm la nivel internațional. Sper că și oamenii de aici vor înțelege că nu este despre faptul că ar trebui să mă placi sau să mă iubești, este despre faptul că fiecare om are dreptul să-i fie respectate individualitatea, care, bineînțeles include și orientarea sexuală și identitatea de gen”, a declarat Excelența sa.

Ambasadorul Regatului Țărilor de jos, Fred Duijn a spus în discursul său că este o adevărată onoare să fie prezent la deschiderea Pride-ului: „După cum știți, ambasada Olandei a fost deschisă doar câteva săptămâni în urmă și iată-mă în fața voastră, un partener deja de mulți ani. Probabil ăsta este un compliment pentru politica noastră. Vreau să vă complimentez pentru că sunteți parte a ceea ce înseamnă viitorul Moldovei în calea sa europeană. E o adevărată plăcere să văd cât de activă este organizația GENDERDOC-M (GDM). Cred activismul vostru va contribui la creșterea comunității. Vă aduc complimente pentru felul în care organizați această săptămână. Puteți conta și pe mine că voi merge mândru, alături de voi, duminică la marș”, a declarat ambasadorul.

Laura Hruby, Șef Adjunct al Misiunii Ambasadei Statelor Unite la Chișinău a mulțumit GDM pentru organizarea anuală a acestui festival și a adresat mulțumiri speciale Anastasiei Danilova care a a condus GDM cu dăruire și curaj timp de 13 ani și  Centrului GDM cu ocazia aniversării a 25 de ani: „Apărarea drepturilor persoanelor LGBTQI+ în țară și în străinătate este o prioritate pentru Statele Unite. Din acest motiv sprijinim asociațiile LGBT din întreaga lume în promovarea toleranței și protecției comunităților lor. Statele Unite s-au angajat să colaboreze cu Guvernul și cetățenii Moldovei pentru a construi un mediu democratic, prosper și sigur.

Festivalul mândriei, inclusiv marșul de la finele săptămânii este o oportunitate importantă pentru comunitatea LGBT și simpatizanții săi de a-și demonstra public susținerea pentru libertatea, demnitatea și egalitatea tuturor oamenilor. Împreună cu ambasadorul Logsdon așteptăm cu nerăbdare să fim alături de DVS pe 18 iunie și vom rămâne alături de DVS în lunile și anii care vin, continuând să promovăm această cauză”, a declarat Laura Hruby.

În cadrul ceremoniei de deschidere „Moldova Pride” au fost de asemenea premiați cei care, pe parcursul anului, ajută la promovarea drepturilor și egalității persoanelor LGBT în Moldova.

Astfel, pentru implicare și suport tinerilor LGBT a fost premiată Tatiana Corcebaș- Onică, care prin crearea și distribuirea informației pentru profesori a devenit o aliată curajoasă în apărarea drepturilor copiilor LGBT.

Tatiana a mulțumit pentru premiu și a declarat că nominalizarea înseamnă pentru ea să se responsabilizeze și mai mult, să apere și să promoveze drepturile omului, drepturi care sunt şi ale copilului. „Or, fiecare copil este o ființă umană care se naşte liberă şi cu demnitate, iar fiecare adult – părinte, îngrijitor, cadru didactic, autoritate – are datoria să ştie asta şi să ofere un mediu sigur şi de protecție fiecărui copil”, a declarat Tatiana.

Pentru atitudinea prietenoasă comunității LGBT, a fost premiată emisiunea „Internetu’ Grăiește”

Pentru promovarea inovațiilor de prevenire a HIV în rândul comunității LGBT+, a fost premiată Ina Tcaci, de la Comitetului Internațional de Salvare (IRC):

 „As vrea să aduc apreciere acestei echipe minunate”, a spus Ina Tcaci, „Colaborez cu echipa de 14 ani, din momentul în care am revenit în Moldova și de fiecare dată mă bucur că avem acest partener alături. Cu ei împreună am putut aduce inovații- outreaching prin intermediul internetului, pentru a găsi comunitățile foarte ascunse, a găsi oamenii din spațiul online care nu pot ajunge la servicii. Am ajuns la un rezultat minunat, pe care au vrut să-l copie și alte organizații. De asemenea a fost un pas important să lărgim implicarea și comunicarea cu poliția. Dacă vrem să avem drepturile noastre respectate, poliția este un partener important. Mă bucur că am fost parte la construirea acestui dialog cu poliția și astăzi vedem cât au devenit de deschiși, dacă-i comparăm cu acum 10 ani”, a declarat Ina Tcaci

Un merit important îl au persoanele LGBT, vocea cărora a răsunat puternic în spațiul public și în mass-media din Moldova. Premiul pentru curaj a fost decernat lui Nicolas Țurcan, care a adus mai multă vizibilitate persoanelor trans, prin activismul său.

„Cred că suntem mai puternici împreună, oricât de mult ar încerca oamenii să ne divizeze. Mulțumesc GENDERDOC-M pentru toate oportunitățile și spațiul pe care mi le-a oferit. Nu toate persoanele trans se bucură de privilegiul pe care îl am eu și mă bucur că pot să folosesc acest privilegiu pentru a vorbi pentru comunitate și a aduce vizibilitate”, a spus Nicolas

Ținând cont de faptul că Pride-ul din acest an este dedicat cuplurilor de același sex, un premiu pentru curaj a primit și un cuplu.

Albina Ciuprin și Anghelina Kulyk au mulțumit persoanele LGBT care susțin comunitatea LGBT din Republica Moldova: „Sper că vom face cândva nuntă aici și vom mânca zeamă a doua zi, ceea ce nu putem face în altă parte”, a spus Albina.

„Sunt din Nicolaev, sper că în momentul în care Ucraina va învinge, în calitate de cuplu internațional, vom putea lucra la îmbunătățirea vieților persoanelor LGBTQI, să le oferim viața pe care o merită. Este ridicol faptul că trebuie să luptăm pentru un drept absolut elementar. Sunt recunoscătoare pentru sprijinul pe care mi l-au oferit organizațiile LGBT din Moldova și mi-aș dori să pot aduce toată această experiență acasă, în Ucraina”, a spus Anghelina

Alte două premii speciale pentru contribuție enormă la dezvoltarea comunității LGBT din Republica Moldova, au fost oferite Fondatorului Centrului de Informații GENDERDOC-M, Alexei Marcicov și directoarei executive a organizației Anastasia Danilova.

„Centrul de informații Genderdoc-M a împlinit 25 de ani ani. E greu de crezut că a trecut un sfert de secol de atunci. Este greu de crezut că printre beneficiarii noștri sunt atât de mulți oameni, care nici nu se născuse când organizația deja își îndeplinea misiunea. Toate astea au fost posibile datorită curajului, perseverenței, muncii, neînfricării și a unei încăpățânări colosale, a unei persoane- fondatorul organizației. Un om căruia, în urmă cu 25 de ani, nu i-a fost frică să creeze această organizație, să stea la cârma ei, ca la cârma unei nave care se mișcă acum cu o viteză atât de mare, încât este deja de neoprit”, a declarat Anastasia Danilova, înmânându-i diploma lui Alexei Marcicov.

„Atunci, când am fondat organizația nu credeam că vom avea un loc al nostru, dar în primele articole, în revista pe care am creat-o, în același an, în revista ,”Зеркало” am scris că visul meu este să fac o casă, în care oamenii din comunitatea LGBT să fie liberi, să poată comunica în liniște și siguranță. Această casă a fost creată. Mi-am îndeplinit misiunea, dar continui să muncesc aici”, a declarat Alexei Marcicov.

Cu multe emoții și lacrimi în ochi premiul pentru aportul enorm adus dezvoltării organizației și drepturilor LGBT în Moldova i-a fost oferit Anastasiei Danilova de către coordonatoarea programului lobby și advocacy, Angelica Frolov. Emoțiile au fost provocate de faptul că acesta este ultimul Pride al Anastasiei în calitate de directoare.

„Sunt recunoscătoare fiecăruia și fiecăreia pentru calea parcursă din momentul în care m-am adresat acestei organizații după ajutor și am primit ajutorul de care aveam nevoie, până în momentul în care pot pleca de aici sigură că organizația nu doar își va continua munca, dar se va dezvolta în continuare. GDM a fost o parte enormă a vieții mele. De 17 ani sunt angajată a GDM și de 13 sunt directoare executivă. Este extrem de greu să plec de aici, dar știu că orice mișcare înainte este despre dezvoltare. Sunt fericită că GDM crește, se dezvoltă, se consolidează și își continuă misiunea extrem de importantă. Pride fericit!”, a spus Anastasia emoționată.

 

Doina IPATII

Foto: Olia T.

Close Menu