În data de 8 mai 2023, Centrul de Informații GENDERDOC-M a împlinit 25 de ani. De-a lungul anilor, s-a depus multă muncă pentru promovarea drepturilor persoanelor LGBT în Republica Moldova. Astăzi, însă, vom aminti doar despre calea parcursă de comunitatea LGBT, din țara noastră, pentru a-și obține libertatea de a se întruni public.
Vom începe cu un moment esențial: într-o țară homofobă care abolise pedeapsa penală pentru dragostea homosexuală abia în 1995, la 14 ani de la înființare, în anul 2012, Centrului de Informații Genderdoc-M și-a arborat un steag curcubeu în curtea propriului sediu. Până în acest moment, steagul – curcubeu este singurul din spațiul post-sovietic care spune deschis că persoanele LGBT sunt binevenite, sunt acceptate și vor fi ajutate în acest spațiu.



Anul 2005. O
demonstrație pașnică în sprijinul legislației antidiscriminare, care trebuia să
aibă loc alături de alte evenimente organizate în cadrul Pride-ului, a fost
blocată. Autoritățile de la Chișinău au refuzat emiterea unei autorizații în
acest sens Centrului de Informații GENDERDOC-M. În acest an, totuși,
participanții și invitații Pride-ului au reușit să ajungă la monumentul
Victimelor represiunilor, unde au depus flori.

Anul 2006. La Căuşeni a
avut loc un festival al organizaţiilor societății civile, organizat în cadrul
campaniei europene „Toți diferiți – Toți egali”. Festivalul s-a desfășurat
într-o atmosferă foarte apropiată de realitatea cotidiană a comunității, adică
cu intervenția fanaticilor religioși. Dincolo de intervențiile neprogramate, a
avut loc o masă rotundă, apoi participanții festivalului au vizionat comedia
„The Birdcage”. Seara, un concert în centrul orașului a bucurat cu muzică bună
atât participanții festivalului cât și locuitorii orașului.



Anul 2008. La următorul Pride, din 11 mai 2008, a fost programată o demonstrație pașnică în sprijinul legii privind „Nediscriminarea și asigurarea egalității”. La 22 aprilie 2008, intrase în vigoare noua ediție a Legii privind întrunirile, care permitea comunității LGBT să se întrunească, fără a cere permisiunea Primăriei. Cu toate acestea, GENDERDOC-M a solicitat permisiunea primăriei. În data de 8 mai,însă, a primit refuzul de a organiza demonstrația pașnică de la un reprezentant al departamentului de combatere a prostituției, din cadrul Comisariatului General de Poliție. În pofida interdicției, pe 11 mai, participanții și oaspeții Pride-ului (aproximativ 50 de persoanel), încurajați de legea intrată în vigoare, au ajuns cu autobuzul în fața clădirii Teatrului Licurici. Piața Marii Adunări Naționale, în care urma să se desfășoare evenimentul, era deja ocupată de reprezentanți ai organizațiilor religioase.
În scurt timp, câteva sute de neofasciști și fanatici religioși au blocat ușile autobuzului și nu i-au lăsat pe manifestanți să iasă. Au început să legene autobuzul, au încercat să-i dea foc, au bătut puternic în geamuri, au strigat cuvinte jignitoare. În plus, au cerut să le fie predate toate pancartele și simbolurile pregătite pentru demonstrație. Totuși, majoritatea acestora au rămas la autori. Oamenii blocați în autobuz au scos steagurile curcubeu și cele ale centrului GENDERDOC-M de pe suportul din lemn și le-au ascuns sub scaunele autobuzului... Viața oamenilor era în pericol.
Cu toate astea, reprezentanții organelor de drept au urmărit tot ce se întâmpla dintr-o parte, aflându-se, în nemijlocită apropiere, în autobuzele staționate în curtea clădirii Guvernului. Din fericire, atât demonstranții, cât și contra manifestanții au dat dovadă de suficientă rațiune pentru a evita producerea unor evenimente tragice. Combatanții au jucat un rol important în acest sens. Chiar dacă nici aceștia nu se numără printre simpatizanții comunității LGBT, totuși au încercat să împiedice mulțimea să răstoarne autobuzul, au reușit să scoată autobuzul din capturare și l-au lăsat să plece în siguranță.

Anul 2010. Din punct de vedere al respectării drepturilor omului, Pride-ul din 2010 nu a fost o excepție. În ajunul evenimentului, Curtea de Apel a interzis Centrului de Informații GENDERDOC-M să organizeze o demonstrație publică în Piața Marii Adunări Naționale. Totuși poliția a asigurat ordinea publică pe parcursul desfășurării flash mob-ului planificat. Deși evenimentul organizat lângă primărie, în data de 2 mai 2010, a fost mai degrabă un protest decât un flash-mob. Participanții au stat în fața primăriei ceva mai puțin de 10 minute. În rest, oameni din diferite țări și diverse organizații neguvernamentale din Republica Moldova și-au exprimat dezacordul față de decizia Curții de Apel de a interzice o demonstrație în sprijinul legislației antidiscriminare. Protestatarii au scandat: „Legea este aceeași pentru toți” și „Opriți discriminarea”.
Protestul a fost alimentat inclusiv de faptul că unui grup de contramanifestanți, li s-a permis să-și desfășoare protestul, în locul anunțat preventiv de comunitatea LGBT.
Totuși, de această dată, poliția a fost sesizată de acțiunea planificată. Reprezentanții Comisariatului General și cei ai poliției municipale au declarat într-o conversație personală că nu au putut asigura siguranța demonstrației publice programate pentru 2 mai, însă ar putea proteja participanții la un mic miting. Chiar dacă s-a acceptat compromisul, nici mitingul nu a fost lipsit de provocări. Un tânăr a încercat să perturbe evenimentul smulgând din mâinile protestatarilor pancarte care cereau încetarea discriminării. Participanții instruiți din timp, au chemat poliția în ajutor. Nu a durat prea mult și provocatorul a fost scos din mulțime.



Anul 2013. Dincolo de importanța tuturor evenimentelor organizate în cadrul Pride-ul din acest an, Marșul Egalității rămâne a fi, în continuare, evenimentul principal, dar totuși deocamdată interzis de către Primăria orașului Chișinău. Marșul din 2013 nu a făcut excepție. În ajunul celei de-a 12-a ediții a Pride-ului, care a avut loc la Chișinău în perioada 14-19 mai, la cererea primarului, a fost emisă o hotărâre judecătorească, prin care a fost interzisă desfășurarea marșului în locul solicitat. În același timp, decizia permitea desfășurarea acțiunii lа Teatrul Verde din parcul Valea Morilor. Cu o zi înaintea evenimentului, la sediul Centrului a avut loc o întâlnire a angajaților GENDERDOC-M cu reprezentanți ai organelor de drept, care au avertizat despre dificultățile care pot apărea în asigurarea securității participanților la marș. După ce au ascultat opinia experților, organizatorii acțiunii, au decis să schimbe locul întrunirii. Conform noului plan, marșul urma să pornească lângă Oficiului Stării Civile a sectorului Centru, vizavi de ambasada SUA și să se desfășoare în funcție de circumstanțe și instrucțiunile poliției.
Astfel, participanții festivalului și oaspeții Pride-ului din 19 mai s-au adunat la Ambasada Statelor Unite, unde au organizat un miting, apoi au defilat cu steaguri și pancarte curcubeu de-a lungul străzii Mateevici spre Universitatea de Stat. În timpul marșului, participanții au avut o întâlnire neașteptată, dar semnificativă, cu Comisarul UE pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Stefan Füle. Cu puțin timp înainte de sosirea comisarului european, oamenii legii au primit informații că o mulțime de contra manifestanți extremiști se îndrepta spre locul marșului. Un alt grup de „apărători ai valorilor tradiționale” îi așteaptau la Teatrul Verde. Cu alte cuvinte, manifestanții erau în pericol real. Organizatorii evenimentului au decis să desfășoare întâlnirea cu domnul Füle, însă au fost nevoiți să oprească marșul imediat după întâlnire.




… În primii douăzeci de ani de existență a Centrului de Informații GENDERDOC-M, acesta a fost cel mai pașnic și cel mai numeros marș. Împreună am mers în siguranță, frumos, cu flori, următoarele cinci cartiere de libertate. Am demonstrat că acolo unde a fost gheață ieri, astăzi au înflorit flori. Unde ieri au zburat ouă, astăzi plouă cu petale de trandafiri. Și așa va fi mereu de acum înainte! În orice caz, nu mai rău. Credem într-un viitor mai bun pentru comunitatea LGBT+ din Republica Moldova.
Pregătit de Alexei MARCICOV
Fotografii din Arhiva GDM