GENDERDOC-M

Hotărâre istorică CEDO: România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex

Hotărâre istorică CEDO: România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex

Astăzi, 23 mai 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat  o hotărâre mult așteptată de zecile de mii de familiile formate din persoane de același sex din România în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României.

CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

Angelica Frolov, Centrul GDM: „Această decizie reconfirmă poziția Consiliului Europei cu referire la recunoașterea legală a cuplurilor de același sex în toate statele Consiliului Europei. Este o situație ireversibilă, care nu se poate discuta, atât timp cât o țară vrea să fie parte a Cosiliului Europei și a unei lumi dezvoltate și progresive. Nicio lege, niciun articol din Constituție, la fel cum voința unui grup de cetățeni, nu poate împiedica acest proces. Mai devreme sau mai târziu, și Moldova va fi obligată să facă aceste schimbări. Dacă o va face mai târziu, va trebuie să o facă și prin acoperirea despăgubirilor și știrbirea reputației. Or, noi vrem să fim percepuți ca o țară care tinde spre o lume modernă”.

Close Menu