GENDERDOC-M

Orice timp e bun pentru a lupta pentru drepturi egale

Orice timp e bun pentru a lupta pentru drepturi egale

Anul acesta, Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei este deosebit de specială pentru organizația noastră. Centrul de Informații GENDERDOC-M a împlinit 25 de ani,  o vârstă respectabilă pentru un ong care a luptat neîntrerupt pentru ca persoanele LGBT+  din Moldova să poată trăi fără frică, în propria casă și dincolo de ea. Un sfert de secol, zi de azi, am muncit pentru a face istorie și ceea ce am înțeles este că nu există timpuri ideale pentru a cere drepturi egale. Orice zi e o zi perfectă pentru a lupta pentru o viață mai bună.

Anastasia Danilova, directoarea executivă, Centrul de Informații GENDERDOC-M: „De Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Lesbofobiei, Bifobiei și Transfobiei, sărbătorim realizările noastre. Avem multe de care să fim mândri: Moldova se îndreaptă cu încredere spre eradicarea acestor fobii, spre o societate în care oamenii nu vor fi judecați după orientarea lor sexuală sau identitatea de gen, ci li se va respecta demnitatea lor umană și accepta diversitatea. În această zi, vorbim și despre cât de mult mai trebuie să facă statul și societatea pentru ca fiecare om din Moldova să trăiască în siguranță, să devenim un loc în care oamenii să se poată exprima liber, să-și aleagă calea și să ajute la dezvoltarea țării.

Anul trecut a fost unul cu schimbări foarte pozitive pentru drepturile persoanelor LGBT+ din Moldova. Potrivit Rainbow Map, realizat de ILGA-Europe, Moldova este țara europeană care a demonstrat cele mai mari progrese în ultimul an. Astfel, țara noastră a urcat cu 14 locuri în clasament, datorită includerii în mod pozitiv a orientării sexuale și identității de gen în legislația ce acoperă domenii ca angajarea în câmpul muncii, educația, furnizarea de bunuri și servicii, sănătate, infracțiuni motivate de ură și discurs instigator la ură.

Cu toate acestea, potrivit raportului anual ILGA-Europe, limbajul urii utilizat de politicieni și alți lideri a rămas o chestiune gravă în Moldova anului 2022. Raportul anual privind drepturile persoanelor LGBT+ din Moldova  remarcile anti-Pride ale primarului Ion Ceban și ale Mitropoliei Moldovei, fiind printre cele mai vocale.

Data de 17 mai a fost aleasă pentru a comemora decizia Organizației Mondiale a Sănătății din 1990 de a declasifica homosexualitatea ca tulburare mintală.

Scopul Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei este de a atrage atenția factorilor de decizie, mass-media, publicului, liderilor de opinie, autorităților locale asupra situației alarmante cu care se confruntă persoanele cu orientări sexuale, identități sau expresii de gen diverse.

Ziua de 17 mai este marcată în peste 130 de țări, inclusiv în 37 în care relațiile homosexuale sunt ilegale.

Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei a primit recunoaștere oficială din partea mai multor state, instituții internaționale, precum Parlamentul European, și de către nenumărate autorități locale. Majoritatea agențiilor Națiunilor Unite marchează, de asemenea, această zi cu evenimente specifice.

Centrul de Informații GENDERDOC-M

Close Menu