GENDERDOC-M

Declarație comună cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei în Republica Moldova*

Declarație comună cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei în Republica Moldova*

De Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, care este sărbătorită astăzi, ne exprimăm solidaritatea și sprijinul pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex (LGBTI) din Republica Moldova și din întreaga lume, multe dintre care continuă să se confrunte cu discriminare, violență și discurs de ură pe baza orientării sexuale, identității sau expresiei de gen și caracteristicilor sexuale.

Fiecare stat are responsabilitatea de a-și proteja oamenii de violență și discriminare și de a asigura exercitarea deplină și egală a drepturilor omului, indiferent de orientarea sexuală, identitatea sau expresia de gen sau caracteristicile sexuale.

Egalitatea, diversitatea și nediscriminarea fac parte din valorile noastre fundamentale și trebuie să acționăm pentru a le apăra. Ne reafirmăm angajamentul de a respecta, promova și proteja drepturile omului și libertățile fundamentale ale tuturor, inclusiv dreptul la nediscriminare și dreptul la libertatea întrunirilor pașnice. Vom continua să sprijinim și să promovăm măsuri anti-discriminare, inclusiv măsuri de abordare a discursului instigator la ură și a infracțiunilor motivate de ură, în strânsă cooperare cu autoritățile și societatea civilă.

În luna iunie va avea loc cel de-al 22-lea Festival LGBTI “Moldova Pride”, inclusiv un „Marș al solidarității”, pentru a promova și a celebra egalitatea pentru toți. Anticipăm un „Marș al solidarității” pașnic și sigur și un progres continuu spre egalitate pentru toate persoanele din Republica Moldova. Sperăm că mesajul principal al „Moldova Pride” va fi auzit tare și clar: fiecare om trebuie să fie în stare și liber să fie el însuși, indiferent de cine este sau pe cine iubește.

* Această declarație comună este emisă de către misiunile diplomatice ale Austriei, Belgiei, Bulgariei, Canadei, Ciprului, Croației, Danemarcei, Elveției, Estoniei, Finlandei, Franței, Germaniei, Greciei, Irlandei, Israelului, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Muntenegrului, Norvegiei, Portugaliei, Regatului Unit, Republicii Cehe, României, Sloveniei, Spaniei, Statelor Unite ale Americii, Suediei, Țărilor de Jos și Ucrainei

Chișinău, 17 Mai 2023 –

Close Menu