Moldova devine vedeta acestei ediții – țara noastră a sărit cu 14 locuri în sus, grație faptului că orientarea sexuală și identitatea de gen au fost incluse în mod pozitiv în legislația care acoperă domenii ca angajarea în câmpul muncii, educația, furnizarea de bunuri și servicii, sănătate, infracțiuni motivate de ură și discurs instigator la ură.
Pentru al optulea an consecutiv, Malta continuă să ocupe locul întâi pe harta Rainbow Europe, cu un scor de 89%. Cu 76 de puncte, Belgia ocupă locul doi, cu o creștere de patru puncte datorită includerii identității de gen și a caracteristicilor sexuale ca factori agravanți în Codul Penal al țării. Danemarca este a treia în clasament, cu o creștere de două puncte datorită noului său plan de acțiuni pentru egalitate, care include măsuri specifice privind orientarea sexuală și identitatea de gen.
Cele trei țări de la celălalt capăt al clasamentului Rainbow Europe sunt Azerbaidjan, Turcia și Armenia, la fel ca în ultimii trei ani. Dintre acestea, doar Armenia a crescut cu un punct după ce și-a revocat interdicția privind donarea de sânge de către bărbații care fac sex cu bărbați.
Rainbow Europe este instrumentul anual de evaluare comparativă elaborat de ILGA-Europe din 2009 și este utilizat pentru a ilustra situația juridică și politică a persoanelor LGBT+ din Europa.
Pentru a realiza clasamentul respectiv, ILGA-Europe examinează legile și politicile din 49 de țări folosind 74 de criterii, împărțite în șapte categorii tematice: egalitate și nediscriminare; familie; infracțiunea motivată de ură și discursul instigator la ură; recunoașterea legală a genului etc. Mai multe informații despre lista de criterii și ponderea acestora în scorul total pot fi găsite la www.rainbow-europe.org/about
Sursa: rainbow-europe.org