GENDERDOC-M

Centrul de Informație GENDERDOC-M și-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2022

Centrul de Informație GENDERDOC-M și-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2022

Echipa Centrului de informație GENDERDOC-M (GDM) și-a prezentat cele mai importante realizări și provocări ale anului precedent, în cadrul adunării generale a membrilor organizației.

Printre cele mai importante realizări ale „Programului de Lobby și Advocacy a Drepturilor Persoanelor LGBT+” au fost menționate îmbunătățirea cadrului legal pentru persoanele LGBT+ precum și scăderea nivelului homofobiei în Chișinău. Potrivit unui studiu sociologic desfășurat în capitală, se atestă o scădere a homofobiei de la 55 la 33 la sută în ultimii doi ani.

Coordonatoarea programului, Angelica Frolov a explicat importanța ultimelor modificări legislative pentru comunitatea LGBT+ din Republica Moldova.

„A fost votată modificarea unor acte normative cu privire la crimele și discursul motivate de prejudecată. Ceea ce înseamnă că din luna iunie a anului trecut, orice incitare la ură, la violență, la crimă este deja o infracțiune, pentru care există o amendă semnificativă și poate chiar închisoare până la 5 ani”, a spus Angelica Frolov.

Dacă infracțiunea este comisă din cauza homofobiei sau transfobiei și bifobiei, se consideră o circumstanță agravantă care poate determina mărirea termenului de detenție.

O realizare importantă menționată în cadrul evenimentului este și aprobarea, în lectură finală, a Legii pentru modificarea unor acte normative privind nediscriminarea și asigurarea egalității.

„Modificarea acestei legi presupune un mesaj foarte important transmis societății. Este vorba despre atitudinea statului față de noi. Prin aceste modificări legislative statul protejează persoanele LGBT, și asta este foarte important pentru noi”, a spus coordonatoarea programului.

Alte modificări, pe care Frolov le-a numit neașteptate sunt cele din Codul Penal, care au egalat pedeapsa pentru violul comis față de o persoană de același sex cu violul- față de persoanele de sex opus.

„Pedeapsa trebuie să fie egală: Când un bărbat violează o femeie, violența nu este mai puțin gravă decât atunci când un bărbat violează un bărbat sau când o femeie violează un bărbat”, a explicat Angelica Frolov.

Printre modificările legislative prioritare pentru anul următor, echipa GDM a menționat o inițiativă legislativă privind recunoașterea legală a genului pentru persoanele trans:

„Deja lucrăm intens la modificările legislative. Anul trecut am creat o comisie care lucrează la elaborarea unei legi în acest sens, iar în luna martie planificăm să organizăm o masă rotundă la care să se așeze membrii comisiei, reprezentanți ai guvernului și parlamentului. Vom explica clar necesitatea unei asemenea legi și vom depune eforturi pentru ca această lege să fie adoptată”, a spus angajata GDM.

O altă modificare legislativă la care urmează să se lucreze în anul următor este un cadru legal pentru recunoașterea cuplurilor homosexuale:

„Decizia recentă a CtEDO privind egalitatea parteneriatelor ne permite să pregătim un caz juridic strategic, vom merge în instanță să cerem Republicii Moldova dreptul la egalitate în căsătorii sau să adopte o lege care să accepte parteneriatele”, a spus Angelica Frolov.

Echipa a prezentat mai multe cazuri câștigate în instanțele de judecată naționale, precum și două cazuri câștigate la CtEDO împotriva Republicii Moldova. Este vorba despre dosarul de interzicere a întrunirilor în anul 2010 când a fost interzisă organizarea Marșul Pride. Precum și un caz care se referă la violența fizică și verbală aplicată de un grup de minori asupra unei persoane pe motiv de homosexualitate.

Angelica Frolov a povestit și despre rezultatele protestelor organizate privind cazul de discriminare în Armata Națională, precum și cazul tragic de suicid al adolescentei trans care a fost agresată sistematic de către colegii de clasă.

Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a publicat un mesaj în legătură cu inadmisibilitatea discriminării persoanelor transgen în școli și a contactat angajații GDM pentru a propune o colaborare în prevenirea situațiilor de acest gen în viitor. Drept rezultat au fost organizate instruiri pentru 39 de reprezentanți ai Centrului Republican de Asistenţă Psihopedagogică din 28 de raioane a Republicii Moldova.

Și psihologii Armatei Naționale au beneficiat de traininguri despre orientare sexuală, identitate de gen, stereotipuri, prejudecăți, discriminare. În total, pe parcursul anului au fost organizate 13 evenimente de instruire, la care au participat 246 de persoane, printre care pedagogi, psihologi, juriști, asistenți sociali, reprezentați ai ONG-urilor pentru drepturile copiilor, operatori linia fierbinte pentru copii victime ale violenței, profesori universitari și alții.

Munca echipei a fost inevitabil afectată de invazia Rusiei în Ucraina. Organizația s-a simțit nevoită să își asume noi responsabilități, neplanificate. Pe lângă obligațiile de bază, echipa a fost implicată în activități de voluntariat. Astfel au fost deschise două adăposturi pentru persoanele LGBT+ refugiate din Ucraina și din Rusia, precum și o linie fierbinte 24/7 pentru acestea. În total au fost cazate 48 de persoane și 89 au primit ajutor de alt gen.

Pe parcursul anului, 189 de persoane au fost asigurate cu pachete alimentare și de igienă personală, 151 de persoane au beneficiat de medicamente și 203 de refugiați au primit consiliere psihologică primară.

În același timp datorită eforturilor echipei GENDERDOC-M, mai multe persoane din comunitate își pot verifica mai lejer starea sănătății și începe prompt tratamentul potrivit în cazul în care este nevoie. Până în momentul raportării, peste 4600 de beneficiari au primit sprijin medico-social de diferit gen.

Doina IPATII

În fotografie: Directoarea Centrului de Informații GENDERDOC-M Anastasia Danilova (a doua din stânga), președinta Senatului Elena Sajina (prima din dreapta) cu membrii și membrele Senatului organizației.

Close Menu