GENDERDOC-M

Opt proiecte noi de luptă cu prejudecățile împotriva persoanelor LGBT vor fi lansate în noiembrie.

Opt proiecte noi de luptă cu prejudecățile împotriva persoanelor LGBT vor fi lansate în noiembrie.

Opt proiecte noi de combaterea a prejudecăților legate de comunitatea LGBT vor fi lansate în Republica Moldova, începând cu luna noiembrie curent. O declarație în acest sens fost făcută de autorul ideii- Leo Zbancă, coordonator al grupului de suport pentru persoane transgen și neconforme de gen la Centrul de Informații GENDERDOC-M.

Cele opt proiecte au fost elaborate în cadrul unui program – „Combating hate can be fun”, care a adunat 24 de participanți de pe ambele maluri ale Nistrului. Participanții au beneficiat de 2  traininguri de câteva zile în română și rusă, la care au învățat cum să scrie texte, cum să facă fotografii, materiale video, meme-uri și gif-uri, a explicat Leo Zbancă.

„Proiectul  este unul în care am vrut să ne gândim cum putem combate stereotipurile și prejudecățile despre comunitatea LGBT prin instrumente audiovizuale. Acest proiect are drept scop echiparea activiștilor LGBT cu cunoștințe și instrumente audiovizuale, crearea unui conținut care ar combate o prejudecată sau stereotip actuală pentru autorul proiectului și distribuirea acestui conținut pe diferite platforme, pentru ca publicul vizat să poată vedea acest mesaj”, a spus Leo.

Printre proiectele lansate este o campanie de comunicare, câteva filmulețe video, filme de animație, meme-uri, texte, interviuri și altele.

Igor, unul dintre participanții programului a venit cu o idee inovativă de a lupta cu prejudecățile prin intermediul poeziei:

„Eu sunt pasionat de literatură de mulți ani, motiv din care a decis să nu inventez bicicletă și să rămân într-un domeniu pe care îl cunosc bine. Așa a apărut ideea proiectului.

Cred că arta poate avea un impact semnificativ în lupta cu prejudecățile. Poezia poate schimba opinii, pentru că lucrează cu emoțiile noastre, cu lumea interioară.

Voi publica poezii ale autorilor care aparțin diferitor culturi și timpuri. Poeziile vor fi disponibile în 4 limbi – română, rusă, engleză și spaniolă. Fiecare poezie va fi publicată în limba originală. Voi alege opere ale poeților cu orientare sexuală diferită- heterosexuali, homosexuali și bisexuali, pentru a demonstra diversitatea emoțiilor. Pentru a aduce aminte că dorințele și emoțiile noastre sunt universale- Suntem oameni și simțim aceleași emoții, indiferent de orientarea noastră sexuală”, a spus Igor.

O altă participantă a programului, Tatiana Corcebaș, responsabilă de comunicare şi relaţii publice la Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) , a elaborat o campanie de comunicare – „Copiii LGBT în școala ta”.  Tatiana a creat un personaj, pe nume Ana, prin intermediul căruia comunică cu adulții și adolescenții din școli.

„Este vorba despre o adolescentă, care se teme să-și dezvăluie emoțiile, pentru că mediul școlar este unul ostil, plin de prejudecăți și abuz. Prin istoria Anei arătăm cum prejudecățile față de un anumit grup de copii, afectează toți copiii. Școala continuă să fie un mediu unde se perpetuează prejudecăți, iar acolo unde sunt ele, este și ură, și umilință, și frică, și rușine. Din păcate cadrele didactice nu-și conștientizează responsabilitatea de a preveni și combate discursul de ură.

Această campanie este o invitație la conștientizare, la empatie și curaj. Ana nu învinuiește, ci invită în lumea ei și oferă șansa tuturor ca s-o înțeleagă. Ea vrea să dea curaj atât copiilor LGBT să-și facă vocea auzită, dar mai cu seamă, profesorilor să asculte această voce”, a explicat Tatiana. 

Evelina Onea, a prezentat un alt proiect, în care, prin intermediul unor povestiri originale, demonstrează cum discriminarea persoanelor LGBT poate afecta viața oamenilor din afara comunității.

„Am pornit proiectul de la întrebarea care li se pune adesea femeilor, dar și comunității LGBT. «Dar care sunt drepturile care nu vă ajung?»”, a spus una dintre autoarele proiectului.

În una dintre povești, Evelina demonstrează cum privând de dreptul de a dona sânge un bărbat care a avut relații sexuale cu un alt bărbat, poți reduce șansele la viață ale unei femei care a pierdut mult sânge în timpul nașterii. Evelina mai atrage atenție și asupra faptului că o persoană care donează sânge poate minți despre viața sa intimă și atunci unicul rol al acestei reguli rămâne a fi – discriminarea în baza orientării sexuale.

„Prejudecățile au la bază discriminarea și dăunează tuturor: atât persoanelor care trăiesc cu aceste prejudecăți, precum și persoanelor înspre care este îndreptată ura. Prejudecățile legate de persoanele LGBT, în Republica Moldova sunt bazate pe ignoranță, mituri și credințe false. Astea pot fi combătute. Atitudinile, la fel ca și prejudecățile pot fi schimbate. Eu cred în acest lucru și de aceea am hotărât sa fac acest proiect. Înțeleg că Proiectul “Combating hate can be fun” este o picătură în mare, dar poate va schimba percepția unor persoane față de comunitate și va face viața persoanelor LGBT un pic mai ușoară. Eu sper ca așa va fi, a declarat Leo Zbancă.

„Combating hate can be fun”, a fost implementat cu suportul financiar al Regatului Țărilor de Jos.

 

Doina IPATII

Foto: Olga T.

Close Menu