Organizații LGBT, activiste și activiști queer din Republica Moldova s-au întâlnit pentru a discuta despre istoria și viitorul mișcării LGBT.
Discuția deschisă între organizații a fost un eveniment organizat în premieră în Republica Moldova. Organizatorii evenimentului, angajații Centrul de Informații GENDERDOC-M (GDM) au explicat importanța acestei discuții prin faptul că activismul LGBT+ din Moldova se dezvoltă și tot mai multe persoane doresc să fie parte a schimbărilor:
„Eu sunt extrem de bucuroasă că în Republica Moldova au apărut mai multe organizații LGBT și mai mulți activiști și grupuri de inițiativă. Noi cei de la GDM demult așteptam să se întâmple acest lucru. Am decis astăzi să adunăm toți activiștii și activistele care au dorit să ni se alăture ca să pornim aceste discuții despre ce a fost, ce este și ce vrem să fie. Și dacă pornim ceva să fim siguri că toată lumea vrea să meargă în aceeași direcție, iar dacă nu – să putem discuta despre asta”, a declarat Angelica Frolov, Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT.
Membrii organizațiilor participante, printre care proiectul media „Bang-Bang”, organizatorii festivalului Internațional de film „Queer voices” și fondatorii „Queer cafe” au povestit despre proiectele realizate până acum și planurile de viitor.
„Noi recent am lansat „Bang-Bang”. Ideea a pornit din 2020, când mi-am dat seama că există un fel de gaură în media când e vorba despre persoanele LGBT, dar media este un instrument care formează percepția publicului, contribuie la promovarea anumitor imagini, stereotipuri. Și m-am gândit că ar trebui schimbat ceva. Mi-am spus că trebuie să începem de la a crea o platformă care să arate perspectiva queer, a persoanelor LGBT. Scopul nostru este foarte clar: În fiecare zi să vorbim despre comunitatea LGBT din perspectiva comunității, pentru că doar astfel reușim să facem un redesign al naratvelor din mass-media. Noi credem în puterea jurnalismului etic și corect”, a declarat Vasile Micleușanu, co-fondator „Bang-Bang”.
Lorelei, administratoarea „Queer cafe”, a povestit despre festivalul internațional de film Queer Voices, care este la cea de-a 5-a ediție, precum și despre proiectul lansat în vara anului 2022- pe care-l administrează: „Queer-cafe și-a găsit spațiul în Muzeul Zemstvei. La moment organizăm evenimente în fiecare weekend. În primul rând este vorba despre evenimente culturale, dar avem și civil society talks (discuții ale societății civile). Tindem să creăm un spațiu sigur, unde oamenii se pot simți bine și petrece timpul calitativ în weekend, avem ateliere creative și periodic facem petreceri.”
Discuția deschisă a început cu o incursiune în istoria mișcării LGBT din Republica Moldova. Fondatorul Centrului de Informații GDM, Alexei Marcicov, a povestit despre situația în care erau persoanele LGBT acum 25 de ani, când abia s-au pus bazele unei organizații de apărarea a drepturile LGBT și cum au evoluat lucrurile odată cu implementarea mai multor proiecte importante:
„Vă puteți imagina că, anul viitor, Centrul de Informații GENDERDOC-M împlinește 25 de ani? Și încercați să vă imaginați care era starea lucrurilor acum 25 de ani în Moldova. Nu cunoșteam nicio o persoană lesbiană, sau transgen. Bărbații homosexuali aveau locuri limitate de întâlnire, cel mai popular fiind în parcul central. Ne adunam câte 30-40 de persoane în aceste locuri, dar nici persoanele vizibile pentru societate nu erau văzute de către instituțiile statului. Statul nu știa în general ce este LGBT, nu exista acest termen. 25 de ani în urmă au început a se schimba lucrurile pentru comunitate”, a declarat Alexei Marcicov.
„E foarte important ce s-a făcut până acum.Vreau să mulțumesc tuturor care au stat înaintea noastră și au făcut această muncă minunată și grea. E greu să fii primul atunci când nu sunt alte exemple, asta înseamnă să fii foarte puternic și curajos. Mie mi se spune adesea că Moldova nu este gata pentru activismul nostru. Dar, de fapt- niciodată nu va fi gata, dacă nu vom lucra în această direcție. Dacă Alexei Petrovici (Marcicov) aștepta să fie Moldova gata, noi astăzi nu avea să fim aici. Trebuie să ieșim din zona de confort și să facem ceva”, a spus Vasile Micleușanu.
„Suntem nespus de bucuroși că apar organizații și grupuri de inițiativă noi. Odată vom ajunge la o etapă de dezvoltare a mișcării LGBT când vom avea organizații separate pentru grupurile de lesbiene, pentru persoanele trans, grupuri de inițiativă queer și asta va fi minunat, dar nu grăbim lucrurile, pentru că înțelegem că toate se întâmplă în ritmul lor.
Acum vedem cum mișcarea LGBT crește atunci când apar proiecte media despre comunitatea LGBT, când există un proiect cultural atât de mare și important pentru persoanele LGBT, se deschid nișe, pe care GDM le acoperea parțial, pentru unele s-a pus fundamentul, iar de altele nu ne-am ocupat niciodată, iar acum cineva face asta și asta este minunat”, a declarat Anastasia Danilova, directoare executivă a centrului de Informații GENDERDOC-M.
Activiștii au venit și cu unele propuneri de dezvoltare și consolidare a mișcării LGBT:
„Aș vrea să atrag atenția asupra unui moment important pentru mine- elementul de intersecționalitate. Am locuit mulți ani în Polonia și acolo comunitatea LGBT venea și la proteste legate de mediu. Iar grupurile care, spre exemplu, organizau evenimente împotriva demolării clădirilor istorice, veneau și la marșul Pride. Eu cred că asta lipsește deocamdată la Chișinău. Se întâmplă deocamdată doar în grupuri înguste și mă bucur mult când văd oameni dintr-o comunitatea participând la activitățile altor comunități. Cred că este o temă la care se merită să discutăm mai mult și să ne susținem reciproc în luptele noastre. Asta facem la RoR , mergem cu tobele noastre să susținem diferite proteste și cauze sociale, atâta timp cât ne identificăm cu ele”, a declarat Ana Popa de la RoR Chișinău – (Ritmurile Rezistenței), prezentă la eveniment.
„Ne-am dori foarte mult să ne adunăm împreună toți activiștii și activistele și să aveam această discuție cel puțin o dată pe an. E important ca noi toți să fim o voce și să mergem în aceeași direcție, chiar dacă pe diferite căi”, a declarat Angelica Frolov.
Discuția deschisă despre istoria și viitorul mișcării LGBT+ din Moldova a fost organizată în cadrul Coming Out Days Fest 2022. GENDERDOC-M marchează, alături de comunitatea LGBT+ din întreaga lume Ziua Internațională a Coming Out-ului în data de 11 octombrie.
Coming out-ul este procesul prin care trec persoanele LGBT+ pentru a-și accepta orientarea sexuală sau identitatea de gen și actul de a vorbi despre această identitate în mod deschis altor persoane. Vizibilitatea este extrem de importantă pentru persoanele LGBT+. Aceasta le asigură acces la spațiul public unde își pot împărtăși problemele cu care se confruntă și cere schimbările de care au nevoie.
Doina IPATII
Foto: Andreea Cojocari