GENDERDOC-M

Au fost decernate premiile „Inimi implicate” pentru anul 2022

Au fost decernate premiile „Inimi implicate” pentru anul 2022

Trei apărători ai drepturilor omului au fost premiați în data de 25 septembrie, la Chișinău pentru curaj și zel în promovarea drepturilor LGBT. Printre laureații anului curent sunt Olena Shevchenko, directoarea Organizației ucrainene de apărarea a drepturilor LGBT, „Insight”, Arjos Vendrig, manager de proiecte internaționale la „COC-Netherlands”, și Doina Ipatii , jurnalistă din Republica Moldova.

Premiul „Inimi implicate” este destinat acelor apărători ai drepturilor omului care își sacrifică energia, timpul și viața pentru îmbunătățirea vieții altor oameni, explică autorul premiului, fondatorul primei organizații pentru apărarea drepturilor LGBT, Alexei Marcicov:

Prezentând-o pe prima laureată, Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M a declarat că este nespus de fericită pentru că are o aliată, colegă și prietenă, precum este Olena:

„Ne cunoaștem de 15 ani cu Olena, și în toți acești ani i-am admirat încrederea și curajul cu care continuă să apere drepturile persoanelor LGBT din Ucraina și din afară. Chiar și acum, pe timp de război, Olena continuă să rămână directoarea organizației ucrainene „Insight”, și să ajute persoanele LGBT, unul dintre cele mai vulnerabile grupuri, care are de suferit din cauza războiului. În plus, Olena este reprezentantă europeană în consiliul mondial ILGA, unde la nivel internațional ia decizii despre cum să schimbe în bine viața persoanelor LGBT. Îți mulțumesc mult pentru curaj!”, a declarat Anastasia Danilova.

„Întotdeauna am fost uimit și sunt în continuare uimit de curajul Olenei, hotărârea ei. Sunt oameni pe care îi privești mereu cu multă admirație și Olena este anume dintre acești oameni”, a adăugat Marcicov.

Olena i-a mulțumit pentru premiu, autorului Alexei Marcicov: „Sunt foarte mândră de faptul că vă cunosc, că pe atunci, în îndepărtații ani 2000, am avut norocul să particip la primele evenimente organizate de DVS. Acele evenimente au dat, în principiu, impuls faptului că acum avem o organizație mare, care poate acoperi nevoile comunității din întreaga Ucraină- este vorba despre organizația pe care o conduc în prezent și pot spune că nu doar rezistăm, ci creștem cu fiecare an. Și în toate astea, de fapt, trebuie să recunoaștem, există un mare merit al DVS. De asemenea, îi sunt recunoscătoare Anastasiei Danilova pentru anii de prietenie și sprijin, pentru că fără această solidaritate în care credem acum și pe care ne bazăm în această criză și război cumplit, de fapt, nimic nu ne-ar fi reușit. Sper că în viitorul apropiat voi putea veni în Moldova să vă îmbrățișez și va multumesc personal”, a declarat Olena.

Cel de-al doilea laureat a fost prezentat de către Karen Badalyan, Președintele Coaliției Eurasiatice a Grupurilor Cheie ale Populației. Karen, care a colaborat cu Arjos în cadrul proiectului „PRECIS”, a enumerat câteva lucruri prețioase pe care le-a învățat de la el, printre care puterea alianțelor făcute între diferite grupuri de apărători ai drepturilor omului și importanța discuțiilor față în față cu beneficiarii, pentru a le înțelege mai bine nevoile. 

„Există oameni al căror altruism chiar trebuie să fie premiat, pentru că ei sunt modele sociale pentru noi toți- apărători ai drepturilor omului. Sunt ca un far spre care trebuie să ne îndreptăm. Îți mulțumesc foarte mult!”, a spus Karen Badalyan.

Continuând prezentarea laureatului, Alexei Marcicov a declarat că Arjos a încercat mereu să stea în umbră. Dar chiar așa a reușit să administreze de minune unul dintre cele mai mari și mai cu impact proiecte din spațiul postsovietic. Un proiect în urma căruia în mai multe țări au apărut în premieră organizații de apărare a drepturilor LGBT și care sunt active până în prezent.

„Arjos a fost ca o locomotivă pentru noi. Să administrezi un proiect de 7,5 milioane, în 7 țări, pe parcursul a 5 ani, pentru asta este nevoie de multă putere, cunoștințe și voință. Sigur, noi îl ajutam, dar Arjos era cel care coordona totul”, a declarat Marcicov.

Arjos și-a exprimat recunoștința pentru premiu și cuvintele calde care i-au fost adresate:

„Sunt foarte emoționat să primesc acest premiu după 10 ani de la încheierea proiectului „PRECIS”. Dedic acest premiu tuturor organizațiilor care au lucrat în acel proiect: organizațiilor din Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Kârgâzstan și Kazahstan. Poate că eram eu tipul care conducea locomotiva, dar această locomotivă nu ar fi mers fără acei oameni care aruncă cărbune, acelora care lucrează ca părțile unui mecanism care îi permit locomotivei să avanseze”.

Arjos a mulțumit de asemenea colegilor de la COC-Netherlands cu care a lucrat în acel proiect și Ministerului Afacerilor Externe al Țărilor de Jos, care l-a finanțat.

Cea de-a treia laureată a fost prezentată de către Diana Guja, PR manageră în cadrul GDM:

„Personal am cunoscut-o pe Doina când am venit să lucrez la GENDERDOC-M, în 2018. Între timp Doina și-a schimbat profesia, a devenit psihologă. Chiar dacă mass-media din Moldova a pierdut o jurnalistă desăvârșită, psihologia noastră a căpătat o specialistă de milioane și nu pot decât să mă bucur și să invidiez oamenii pe care Doina îi ajută și îi va ajuta în viitor. Între timp noi la GDM avem un motiv în plus să ne bucurăm pentru că Doina rămâne pentru noi aceeași jurnalistă extraordinar de pricepută în ale meseriei. Un fel de exclusiv(chik) pentru GENDERDOC-M”, a spus Diana Guja

„Doina este o adevărată apărătoare a drepturilor LGBT. Toate materialele ei sunt direcționate către asta. Astfel de materiale au acces la inima oamenilor, sunt înțelese mai bine”, a adăugat Marcicov.

Doina și-a exprimat recunoștința pentru această înaltă apreciere: „În urmă cu aproximativ 8 ani, am venit să mă angajez într-o organizație care protejează drepturile unuia dintre cele mai vulnerabile grupuri din țară. Probabil atunci vroiam să salvez pe cineva, nu știu. Dar până la urmă m-au salvat pe mine. Am întâlnit aici oameni minunați. Nu încetez să mă uimesc de curajul, înțelepciunea lor, de felul în care luptă fără teamă pentru drepturile oamenilor. Sunt recunoscătoare și mândră că numele meu este acum alături de numele acestor oameni minunați. Mulțumesc!”, a spus Doina Ipatii

Alexei Мarcicov a felicitat toți laureații și a spus că este o mare onoare pentru el să aducă omagiu curajului oamenilor din prima linie în lupta pentru drepturile comunității LGBT:

„Cum spunea Nelson Mandela: «A fi liber, nu înseamnă doar a scăpa de cătușe, ci a trăi respectând și sporind libertatea celorlalți oameni». Aceste cuvinte îi caracterizează nu doar pe laureații acestui premiu, ci și pe toți cei prezenți în această sală. Vreau să vă mulțumesc pentru munca zilnică pe care o faceți pentru apărarea drepturilor și libertăților celui mai vulnerabil grup social din țară, comunitatea LGBT. Mă mândresc cu fiecare dintre voi, știind cu ce preț obțineți chiar și cea mai mică victorie în lupta pentru drepturile beneficiarilor organizației noastre. Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru oameni și în numele libertății”, a conchis Alexei Marcicov.

 

Corespondentul nostru

Foto: Igor Vzorov

Close Menu