Dintr-un eveniment ascuns, la care veneau câteva zeci de persoane din comunitatea LGBT, Pride Park a devenit un eveniment public, la care se pot distra împreună atât persoanele din comunitate cât și cele din afara ei.
„Nu sunt din comunitate, dar îmi place să vin la evenimentele lor. Am mai fost la un festival de film. Muzica e foarte bună și oamenii de aici sunt foarte stilați. Îmi place comunitate Queer din Moldova, ador artistismul asta care predomină aici. Oamenii sunt liberi și își exprimă individualitatea prin artă. Mă inspiră. Încerc să găsesc ceva pentru mine. ”, a spus Alexandra.
Pride Park este organizat anual, în cadrul Festivalului Comunității LGBT „Moldova PRIDE”, și aduna, în general tineri care sunt nevoiți să-și ascundă identitatea sau orientarea sexuală în viața de zi cu zi, din cauza homofobiei și transfobiei din societate. A fost unul dintre puținele evenimente la care tinerii îmbracă haine conforme identității, se pot ține de mâini, își pot cuprinde partenerii de același sex și se pot simți relaxați, fără să le fie frică că vor fi judecați sau apostrofați de spectatorii întâmplători. În ultimii ani, însă, adună din ce în ce mai multă lume.
„Am spus dintotdeauna că la evenimentele noastre au acces liber toți cei care se simt bine în această diversitate, mă bucur că în sfârșit asta se întâmplă”, a declarat Anastasia Danilova, directoare executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M.
Pe teritoriul Pride Park-ului oameni de diferite vârste au avut ocazia să participe la activități culturale și informaționale; ateliere de creație și workshop-uri, toate în aer liber.
Oameni de creație și-au vândut obiectele de artă, obiecte handmade și haine neobișnuite:
„Eu vând haine vintage, majoritatea din Franța și Italia anii, 70, 80, 90. Haine selectate manual, cu dragoste pentru oameni cu un stil neobișnuit. De când activăm, destul de multe persoane din comunitatea LGBT vin la noi să se îmbrace”, a spus Alexandra.
„Eu am cumpărat o cămașă din colecția prietenei mele, așa îi susțin mica afacere. Aici m-am pomenit într-o comunitate de oameni minunați, mă simt foarte liber aici, pentru că oamenii de aici seamănă cu mine. Te simți mult mai liberă, când întâlnești oameni ca tine”, a spus Valeria.
Mai puțin obișnuit pentru evenimente care adună atât de mulți tineri, a fost să vezi zeci de tineri, care s-au desprins de jocurile de societate și comunicare cu semenii, pentru a merge la lecții. Este vorba de trainingul de storytelling facilitat de Leo Zbancă:
„Credeam că va povesti despre comunicarea pe rețelele de socializare, Instagram, dar a fost chiar mai interesant decât mă așteptam. E foarte util să știi cum să transmiți corect o informație”, a spus un tânăr pe care l-am surprins discutând cu amicii despre training.
Pe parcursul evenimentului, mai interpreți au delectat publicul cu muzică instrumentală și piese populare, ale căror cuvinte se pare- le cunoștea toată lumea.
Seara s-a încheiat cu un concert de caritate al trupei „Колiр”. Ludmila Koller, solista trupei , a venit la Chișinău pentru 3 zile, după care a revenit acasă în Ucraina, unde riscându-și viața organizează concerte de caritate pentru Forțele Armate ale Ucrainei.
Familia interpretei este evacuată în Germania, ea trăiește în război și totuși a acceptat invitația Centrului de Informații GENDERDOC-M de a organiza un concert de caritate pentru comunitatea LGBTQI+. Acordul de a cânta petru comunitate într-o perioadă atât de complicată este cu atât mai prețios, cu cât ne-am obișnuit să ni se spună mereu că nu e timpul pentru drepturile comunității, că ar fi alte priorități. Am întrebat-o pe Ludmila despre cum a ajuns o organizație LGBT de la Chișinău printre prioritățile ei:
„Avem o comunitate Queer foarte puternică în Ucraina și avem o mulțime de băieți, LGBTQI+ care luptă acum, apără Ucraina. În al doilea rând, am prieteni din această comunitate. Îi iubesc foarte mult și de multă vreme nu mai împart oamenii în categorii în dependență de preferințele lor sexuale. Este ciudat și foarte stupid când, în secolul XXI, cineva mai poate înjosi oamenii pentru libertatea de a alege. Cred că după război situația LGBT din Ucraina va fi mai bună, pentru că ați auzit declarația lui Zelenski? A spus clar: „Vă rog, lăsați oamenii ăștia în pace. Sunt demni și au dreptul să trăiască viața pe care și-o doresc!”
Libertatea LGBT, este libertatea tuturor. Suntem diferiți, dar în același timp- la fel, trebuie să avem drepturi egale”, a spus interpreta.
Doina IPATII
Foto: Olga T.