Declarația Centrului de Informații GENDERDOC-M cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei
Azi, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, dorim să ne exprimăm încrederea că țara noastră își va continua calea spre un viitor în care fiecare persoană va fi acceptată și apreciată, indiferent de orientare sexuală și identitate de gen.
Moldova a luptat mult în ultimele trei decenii pentru a aduce și a înrădăcina pe teritoriul său valorile universale umane, cum sunt democrația, respectul față de drepturile omului, pluralismul de opinii, libertatea exprimării și întrunirilor.
Centrul de Informații GENDERDOC-M (GDM) este de peste 20 de ani în prima linie a acestei lupte și în fiecare an suntem tot mai mândri de rezultatele acestui efort colectiv de a face comunitatea LGBT+ vizibilă și integrată.
Rezultatele studiului „Evaluarea percepțiilor locuitorilor or. Chișinău despre persoanele LGBT+”, efectuat de Magenta Consulting la solicitarea GDM, arată o îmbunătățire considerabilă a percepției persoanelor LGBT+ din Chișinău. Atitudinile pozitive și foarte pozitive au crescut cu 4% față de 2019; atitudinea neutră a crescut cu 19%; atitudinea foarte negativă a scăzut cu 13%. În prezent, numărul persoanelor care au o atitudine negativă sau foarte negativă față de persoanele LGBT+ este de doar 33% față de 55% în 2019.
Pe 12 mai a fost publicată harta anuală elaborată de ILGA-Europe, Rainbow Map, care clasifică situația juridică și politică a persoanelor LGBTI din 49 de țări europene. Moldova este pe locul 37, cu un scor de 21%.
Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M: „Schimbarea opiniei publice, depășirea stereotipurilor și prejudecăților, și a fricilor cauzate de ele – acestea sunt obiectivele noastre. Vedem că societatea moldovenească devine din ce în ce mai deschisă, acceptând diversitatea, și, deci, mai sigură. Mai avem un drum lung de parcurs, dar deja astăzi putem observa cât de mult am avansat în acest sens.
Pentru a vă exprima solidaritatea față de comunitatea LGBT și pentru a arăta că sunteți pentru egalitate, diversitate și deschidere, ne puteți alătura la Festivalul Mândriei Moldova, și mai ales la Marșul Solidarității!”
Centrul de Informații GENDERDOC-M vă invită la Festivalul comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride”, ediția a XXI-a, care va avea loc între 13 și 19 iunie. Acesta este primul festival în format offline de la ultima ediție din 2019. Festivalul se va încheia, tradițional, cu Marșul Solidarității.
SCURT ISTORIC
Data de 17 mai a fost aleasă în mod special pentru a comemora decizia Organizației Mondiale a Sănătății din 1990 de a declasifica homosexualitatea ca tulburare mintală.
Ziua reprezintă un reper anual major pentru a atrage atenția factorilor de decizie, mass-media, publicului, corporațiilor, liderilor de opinie, autorităților locale asupra situației alarmante cu care se confruntă persoanele cu orientări sexuale, identități sau expresii de gen diverse.
Ziua de 17 mai este marcată în peste 130 de țări, inclusiv în 37 în care relațiile homosexuale sunt ilegale.
Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei a primit recunoaștere oficială din partea mai multor state, instituții internaționale, precum Parlamentul European, și de către nenumărate autorități locale. Majoritatea agențiilor Națiunilor Unite marchează, de asemenea, această zi cu evenimente specifice.
Chișinău, 17 mai