Un politician a fost îndemnat să-și ceară scuze publice de la comunitatea LGBT pentru instigare la discriminare.
Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a emis o decizie prin care îi recomandă lui Iurie Roșca, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, să aducă scuze publice comunității LGBT pentru declarații care instigă la discriminare pe criteriu de orientare sexuală.
Decizia a fost emisă în urma unei plângeri depusă de către reprezentanții Centrului de informații GENDERDOC-M, după ce, în data de 17 mai curent, fostul deputat a publicat pe pagina sa de Facebook un clip video în care instigă la discriminare. În filmul publicat, politicianul analizează o scrisoare deschisă semnată de mai multe ambasade din Republica Moldova cu ocazia Zilei internaționale împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei. La data depunerii cererii, filmul acumulase peste 1300 de vizualizări și a fost distribuit de 98 de ori.
În clipul distribuit pe rețelele de socializare, fostul deputat Roșca instigă la discriminare prin expresii precum: „Nu există orientare sexuală, există deviație sexuală, există perversiune sexuală, există satanism manifestat prin această maladie de ordin spiritual, moral, fizic și comportamental, să fie clar…”; „Handicapații trebuie izolați”; „Nici la sfârșitul lumii, nici până în fața morții și în fața lui necuratu, un om normal n-o să vă poată decât să vă scuipe între ochi”.
Consiliul califică acestea și alte declarații din filmul publicat drept un îndemn la negarea grupului social al persoanelor de orientare homosexuală și la determinarea oamenilor de a-i considera o anormalitate și nu o diversitate: „Aceste expresii pretind dezumanizarea persoanelor de orientare homosexuală, au conotație sarcastică și ironică vizavi de cerința acestui grup de a se bucura de tratament egal și toleranță”, se arată în decizie.
Consiliul a calificat declarațiile politicianului inadmisibile într-o societate democratică și susține că ele nu se încadrează în limitele libertății de exprimare: „Libertatea de exprimare nu este absolută și poate fi supusă unor restricții atunci când formele de exprimare a opiniei capătă forma unui comportament discriminator, de natură să lezeze demnitatea unei comunități”, se arată în textul documentului.
În același context, textul deciziei face trimitere la soluțiile pronunțate în cazurile instrumentate anterior de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, potrivit cărora, limitele libertății de exprimare a unui politician și a persoanelor publice sunt mai restrânse în comparație cu limitele libertății de exprimare a celorlalți cetățeni.
Membrii consiliului, participanți la ședința de deliberare, mai susțin în decizia emisă că autoritățile ar trebui să reacționeze prompt pentru a curma răspândirea acestor forme de promovare a intoleranței în spațiul public și pentru a responsabiliza persoanele publice în privința discursurilor lor, reiterând faptul că toți cetățenii Republicii Moldova se bucură de drepturi și libertăți egale, fără deosebire de rasă, religie, sau convingeri, orientare sexuală sau orice alt criteriu similar.
În următoarele zile, Centrul de Informații GENDERDOC-M va depune o cerere de chemare în judecată, în care îi va cere politicianului să aducă scuze publice.
Doina IPATII
Fotografii din arhiva GDM