GENDERDOC-M

O parte a bugetului prevăzut pentru evenimentele din acest an a fost reorientat pentru ajutorul persoanelor LGBT, aflate în criză din cauza COVID-19

Peste 100 de persoane LGBT din întreaga țară au primit ajutoare umanitare din partea Centrului de Informații GENDERDOC-M (GDM). O parte a bugetului prevăzut pentru desfășurarea evenimentelor pentru comunitate din acest an, a fost reorientat pentru ajutorul oferit persoanelor din comunitate, care s-au pomenit în situații de criză financiară din cauza pandemiei COVID-19.

Paula Cerescu, coordonatorea Programului de Dezvoltare a Comunității a Centrului GDM a explicat că inițiativa de a face donații a pornit după ce beneficiarii organizației au completat un chestionar, al cărui scop a fost identificarea problemelor cu care se confruntă persoanele LGBT din cauza pandemiei și informarea lor cu privire la disponibilitatea serviciilor psihologice, juridice și medicale în regim on-line.

„Bănuiam că unii dintre beneficiarii noștri s-au pomenit blocați în casă cu o familie care nu-i acceptă și care poate fi violentă cu ei sau că pot avea nevoie de asistență psihologică în situația în care pot socializa mult mai puțin cu prietenii, lucruri care s-au adeverit. Dar ne-am pomenit că mulți dintre ei pur și simplu nu aveau ce mânca, pentru că au rămas fără un loc de muncă, din cauza acestei pandemii”, a explicat Paula.

Inițial angajații GENDERDOC-M au început a colecta bani de la membrii echipei pentru a ajuta unii beneficiari, însă, în scurt timp, au înțeles că sunt prea multe solicitări și ar trebui să se gândească la o altă soluție. Așa că le-au scris donatorilor să le permită să reorienteze o parte din resursele financiare programate pentru organizarea evenimentelor din acest an pentru acțiuni de caritate. Solicitarea a fost acceptată, însă pentru că GENDERDOC-M nu este o organizație de caritate cu angajați care se pot ocupă de acest domeniu, timp de două luni, angajații GDM au făcut și voluntariat pe lângă activitățile zilnice prevăzute de programul de muncă.

„GDM are voluntarii săi activi și săritori la nevoie, însă nu am vrut să-i supunem riscului în această perioadă, așa că ne-am mobilizat noi, echipa. Au fost mai mulți angajați care s-au arătat dispuși să facă această muncă de voluntariat. În fiecare săptămână, de la 3- la 6 colegi își asumau responsabilitatea pentru elaborarea listelor, pregătirea pachetelor cu produsele pentru beneficiari. Eu contactam și discutam cu beneficiarii despre necesități, aflam adresa la care trebuie să le expediem pachetul, alți colegi procurau produsele, ceilalți le transmiteau. Cred că am făcut o echipă bună și în acest domeniu, mai puțin familiar pentru noi”, a spus Paula.

Fiecare colet, în valoare de aproximativ 700 de lei, a fost pregătit individual, în dependență de necesitățile beneficiarilor.

„Persoanele LGBT sunt foarte diferite și au nevoi diferite. Printre beneficiari au fost persoane de vârsta a treia, deosebit de vulnerabile în contextul COVID-19. O altă categorie, pe care am încercat s-o ajutăm, au fost femeile lesbiene sau bisexuale cu copii. Respectiv, fiecare dintre beneficiarii donațiilor avea nevoie de lucruri diferite și noi ne-am bucurat să le putem fi alături în această situație grea, mai ales persoanelor din zonele rurale, care au mai puțin acces la locuri de muncă și la alte organizații care i-ar putea ajuta”, a adăugat Paula

Mesajele de mulțumire de la beneficiari nu au întârziat să apară. Oamenii  au scris că acest mic ajutor este o scăpare din impasul în care s-au pomenit:

„Tocmai am primit coletul cu produse și vreau să vă mulțumesc din suflet că vă gândiți la persoanele care, în aceste clipe grele, au nevoie de ajutor, sunteți o echipă de nota 10. M-am bucurat nespus de mult de acest ajutor. Mă închin până la pământ și mă rog la bunul Dumnezeu să vă aibă în paza lui”, a scris unul dintre beneficiari.

Una dintre întrebările sondajului expediat beneficiarilor a fost dacă cunosc persoane în situație de criză, care nu au acces la Internet și, respectiv, la informația distribuită și serviciile oferite de GDM. Unii respondenți au indicat numele și contactele unor persoane. În rezultat majoritatea beneficiarilor acestor donații au răspuns că au aflat despre posibilitatea de a primi ajutor de la cunoștințele și prietenii lor.

Unele necesități stringente nu puteau fi acoperite din banii donatorilor, cum au fost, de exemplu, situațiile în care unele persoane nu își mai permiteau să achite serviciile comunale, din cauza că și-au pierdut locul de muncă sau li s-a micșorat drastic salariul.

„Analizând personal fiecare caz, am achitat unor persoane plata pentru serviciile comunale. Nu a fost posibil s-o facem din banii donatorilor, așa că am utilizat donațiile cash, pe care organizația le-a primit în cadrul mai multor evenimente, printre care și Pride Park, unde colectăm acești bani pentru o situație urgență și, uite, că a apărut o situație în care i-am putut folosi pentru binele comunității”, a spus angajata GDM.

O altă situație, pentru care au fost donați bani de către angajații GDM, a fost cazul unei femei care întreținea peste 10 animale de companie și, din cauza că funcția ei a fost redusă, nu mai avea cu ce să le hrănească. Așa că echipa GDM ajutat-o să le cumpere mâncare.

Pentru persoanele din afara orașului coletele au fost transmise prin intermediul transportului public, însă în ultimile săptămâni solicitările din orașul Bălți crescuseră până la 10-15 noi pe zi și devenise foarte solicitant atât material, cât și fizic să transmiți zilnic un numîr atât de mare de colete prin microbuzul care merge spre Bălți.

„Am apelat la organizația noastră parteneră „Centrul de sănătate prietenos tinerilor ATIS”, care a acceptat să ne ajute. Ei au cumpărat produsele necesare și beneficiarii din Bălți puteau veni la oficiul lor să le ia.  Le suntem profund recunoscători pentru acest ajutor”, a spus Paula.

În perioada dintre 17 aprilie și 15 iunie, cât a oferit ajutoare, GDM a avut solicitări și de la persoane care nu erau din comunitatea LGBT, inclusiv, persoane de vârsta a treia:

„Ne întrebam cum au ajuns aceste persoane să completeze chestionarul organizației noastre. Am presupus că unii dintre ei nu și-au dat seama despre specificul organizației, dar nu excludem posibilitatea că au apelat la noi, pentru că nu știau cine altcineva i-ar putea ajuta în situația complicată în care s-au pomenit. Am redirecționat toate aceste cazuri grupului „Inițiativa împreună împotriva COVID-19”, care a acceptat de fiecare dată să acorde ajutor acestor persoane”, a spus Paula.

Doina IPATII

Fotografii din arhiva GDM

Close Menu