GENDERDOC-M

Ura aruncă inimi la Gunoi

O ladă de gunoi, plină cu inimi de culoare roz, a fost amplasată astăzi, 17 mai, pe strada A. Mateevici din centrul capitalei. Lada, pe care scrie: „Ura aruncă inimi la gunoi” este o instalație artistică a Centrului de Informații GENDERDOC-M, parte a campaniei informaționale „Fără Frică de Iubire”.

Câțiva voluntari ai organizației, în tricouri cu logotipul campaniei, invită trecătorii să ia câte o inimă din cele 150 aruncate în lada de gunoi, pentru a o aduce la marșul de solidaritatea cu persoanele LGBT din Republica Moldova, care va avea loc sâmbătă, 19 mai, la ora 12.00

Scopul acestei instalații este de a oferi oamenilor posibilitatea de a-și exprima acceptarea și înțelegerea faptului că iubirea este diferită, a explicat directoarea executivă a Centrului GENDERDOC-M, Anastasia Danilova: „Aceste inimi simbolizează iubirea care trăiește în frică, acea iubire care a fost aruncată peste ramele sociale, la gunoi. Sperăm ca oamenii, care vor lua astăzi inimi din această ladă de gunoi, le vor aduce sâmbătă la marș, exprimându-și astfel solidaritatea, sprijinul și dorința de a trăi într-o societate în care nimănui nu îi este frică să iubească”.

Autoarea ideii, Angelica Frolov, spune că ideea acestei instalații i-a venit atunci când planifica Campania „Fără Frică de Iubire”: „Iubirea este puternică, dar uneori nu rezistă în bătălia cu ura, mai ales dacă e prea multă ură, iar iubirea este încă firavă. Ura aruncă la gunoi inimi și sorți, atât ale celor care sunt respinși de societate, cât și ale celor care urăsc”, a spus Frolov.

Înstalația a fot amplasată pentru doar câteva ore, peste drum de Universitatea de Stat a Moldovei, la intrarea în parcul „Valea Morilor”, pentu că, și această instalație a fost interzisă de Primăria capitalei, la fel cum a fost interzisă anterior instalația din metal cu hashtag-ul campaniei: „Va sta aici foarte puțin, doar câteva ore, ca parte a unui Flash-mob, în care folosim această ladă în locul unui poster și prin intermediul căreia exprimăm mesajele care vrem să ajungă la public. În același timp, vedeți că e și poliție în zonă, care a venit pentru a interveni în cazurile în care iubirea va provoca ura cuiva”, a explicat Anastasia Danilova.

În cadrul festivalului Moldova Pride din acest an, vor fi organizate mai multe evenimente social-culturale în perioada 16-20 mai. Programul evenimentelor poate fi găsit pe pagina oficială a Centrului de Informații gdm.md sau pe pagina de facebook a organizației. Accesul la toate evenimentele din cadrul Pride-ului este gratuit.

Doina IPATII

Close Menu