GENDERDOC-M

GENDERDOC-M acuză Primăria de homofobie

Organizației GENDERDOC-M, unicul ONG din Moldova care apără și promovează drepturile persoanelor LGBT, i-a fost refuzată de către Primărie instalarea a două obiecte de artă, ce urmau să fie inaugurate în cadrul campaniei sociale Fără Frică, care va avea loc al treilea an consecutiv.

Instalațiile artistice urmau să fie amplasate pe strada pietonală Eugen Doga pentru două săptămâni și în Parcul Valea Morilor pentru o zi. Una dintre instalații, cu o lungime de 4,5 metri, reprezintă hash tagul campaniei (#FărăFrică). Scopul acestora este promovarea unei societăți sigure pentru fiecare om, în care frica nu va fi un impediment pentru respectul reciproc.

„Locul pentru această instalație nu a fost ales în zadar. Este o zonă centrală, vizitată de multă lume, inclusiv de turiști. Unul dintre scopurile noastre a fost să animăm această parte a orașului și să oferim locuitorilor un spațiu atractiv pentru a se opri, a se fotografia, astfel exprimându-și solidaritatea cu toate persoanele din Moldova care încă trăiesc cu frică. Faptul că ne-a fost refuzată cererea de instalare a acestui obiect, în timp ce altor organizații, inclusiv comerciale, li se permit instalații publicitare, îl calificăm drept tratament inegal.”, a declarat Anastasia Danilova, directoarea executivă la GENDERDOC-M.

Avocata organizației, Doina Ioana Străisteanu, a comentat acțiunile Primăriei din punct de vedere juridic, ca fiind o discriminare: ”Publicitatea socială nu poate fi în mod legal interzisă cînd aceasta are drept scop informarea opiniei publice despre un subiect de importanță socială sau dezvoltarea unei atitudini civice față de un subiect de drepturile omului. Primăria mun. Chișinău nici astăzi nu deține un set de criterii obiective și legale prin prisma cărora să motiveze permisiunea sau refusul pentru expunerea publică a unei publicități sociale. Unicul criteriu pentru autoritatea publică locală rămîne a fi homofobia, ori Chișinăul continuă să fie împânzit de publicitate sexistă, înșelătoare și de prost gust. Refuzul Primăriei mun. Chișinău este contrar prevederilor din Legea nr. 1227/1997 cu privire la publicitate și Legea nr. 121/2012 privind asigurarea egalității, lucru care a fost evident și pentru ei, motiv din care în refuzul său nu face referire la nici o prevedere legală din cadrul normativ existent”.

Campania socială „Fără Frică” vizează sprijinirea unui din cele mai vulnerabile grupuri sociale din Moldova, comunitatea LGBT, dar și contribuie la unirea oamenilor pentru construirea unei societăți deschise, din care să facă parte toate grupurile sociale din țara noastră.

Campania Fără Frică din acest an va avea loc între 8 și 20 mai 2018.

Close Menu