Echipa Genderdoc-M și-a consolidat cultura organizațională în urma unui team building organizat în afara țării. Membrii echipei au revizuit valorile organizaționale și le-au adaptat realității actuale.
„Este important că am reușit să lucrăm la identificarea valorilor organizaționale împreună cu toată echipa, inclusiv unii voluntari. Am analizat cât de mult coincid valorile organizaționale cu valorile personale ale fiecărui membru de echipă. Am ajuns la concluzia că, fiind angajat al acestei organizații, este absolut necesar să împărtășești toate valorile ei și, respectiv, am lucrat la conținutul lor, astfel încât fiecare să înțeleagă aceste valori și să se poată regăsi în ele”, a declarat Oxana Gumenaia, psiholog, facilitator al evenimentului.
Printre valorile definite sunt: Confidențialitatea, egalitatea gender, incluziunea, egalitatea și drepturile omului, activismul, feminismul, respectul pentru demnitatea umană, pluralismul de opinii, solidaritatea, umanismul, transparența, respectarea spațiului personal, profesionalismul, împărtășirea misiunii organizaționale, atitudinea prudentă față de bunurile organizației.
Valorile adaptate vor fi introduse în statutul organizației, a mai spus Oxana Gumenaia: „Este una când aceste valori sunt elaborate de un singur om și e cu totul diferit când asupra lor lucrează o echipă întreagă, care a ajuns la acest rezultat după câteva zile de lucru și dezbateri. Petrecând câteva zile împreună, oamenii s-au descătușat și au putut vorbi liber despre felul în care se simt în organizație, despre așteptări. În urma acestei deplasări am înțeles că e nevoie să organizăm lunar întâlniri asemănătoare, astfel încât să nu rămână lucruri pe care nu reușim ori nu putem să le spunem și care, în consecință, s-ar transforma într-un impediment pentru lucrul organizației”, a adăugat psihologul.
„Am găsit răspuns la toate întrebările care mă frământau și, analizând dispoziția colegilor mei, înțeleg că ei simt la fel. Asta ne-a ajutat să discutăm mai deschis și să ne împrietenim mai mult. Cred că a fost un team building excelent!”, a declarat Alexei Marcicov, Consultant în domeniul politicilor informaționale la Genderdoc-M.
Team building-urile de câteva zile, organizate în afara oficiului, sunt foarte importante pentru orice echipă, explică psihologul: „Fiind departe de locul de muncă, oamenii reușesc să se detașeze de responsabilități și griji. E important pentru echipă să petreacă mai mult timp împreună, oamenii se descătușează, se descoperă anumite calități noi și asta consolidează echipa. Angajații înțeleg că multe dintre conflictele minore pot fi evitate ușor, pentru că de cele mai multe ori, acestea apar din cauza oboselii ori din cauza înțelegerii eronate a mesajului. Deplasările de acest gen apropie foarte mult oamenii. Dispar hotarele formale. Nu se mai simt șefi și subalterni, ci o echipă bună.
Team building-ul a avut loc la mijlocul lunii octombrie într-un orășel din Spania.
Doina IPATII
Foto din arhiva GDM