GENDERDOC-M

Instrumente eficiente și „greble” în promovarea drepturilor LGBT

„Oamenii care cunosc cel puțin o persoană din comunitatea LGBT sunt mai puțin homofobi”, este una dintre concluziile enunțate la  conferința „Campanii informaționale – instrumente eficiente în promovarea drepturilor LGBT”, organizată de Centrul de Informații GENDERDOC-M, în cadrul Moldova-Pride-2017.

La conferință au fost analizate și discutate campaniile de informare din țările Parteneriatului Estic al UE și Rusia. Campaniile sociale sunt considerate unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru aducerea schimbării sociale și a egalitatății persoanelor LGBT.

Fiecare dintre participanții la conferință au prezentat campanile de informare din țara lor evidențiind elementele care s-au bucurat de interesul publicului, precum și greșelile, care ar trebui evitate în campanile de acest gen.

„ Azi am auzit foarte multe lucruri interesante, inclusiv despre mesajele care lucrează și cele care sunt mai puțin înțelese în Rusia, Ucraina. Anumite detalii diferă de la o țară la alta, dar avem foarte multe lucruri în comun. În principiu învățăm unii de la alții cum să soluționăm anumite probleme. Sper foarte mult că ele vor continua, pentru că atunci când mergem la conferințele internaționale, care se desfășoară în Europa de Vest, se vorbește depre alt context, alt nivel de dezvoltare. Noi avem nevoie de evenimente la care să ne împărtășim exeriențele în arealul post-sovietic” a declarat Natia Gvianishvili, de la Grupul de Sprijin pentru Inițiativele feministe  (WISG Georgia)

Participanții au descris și impedimentele din timpul campaniilor de informare. Cei mai mulți dintre ei se confruntă în continuare cu violență, ostilitate, legi descriminatorii și homofibie:

„Este o parte a legii pentru protecția copiilor împotriva informației care dăunează sănătății și dezvoltării, adoptată în anul 2013. Problema este că această lege nu are specificat clar ce înseamnă propagandă și, respectiv, orice poate fi interpretat derpt propagandă. De aceea, atunci când încercăm să lucrăm, primim adesea refuzuri făcându-se referință la această lege, ne zic ceva de genul: „noi nu suntem homofobi, dar nu vă putem ajuta cu nimic”. E o problemă enormă în lucrul cu tipografiile, când vrem să tipărim pliante și avem o problemă mare cu mass-media regionale, care se tem să publice informații despre comunitatea LGBT”,  a declarat Svetlana Zacharova, de la rețeaua LGBT din  Rusia.

Totuși cea mai rea strategie a unei comunități LGBT este lipsa de acțiune și resemnarea cu homofobia, au explicat participanții:

„Este foarte periculos să fii invizibil. Atunci când omul este invizibil nu își poate apăra drepturile. Au loc foarte multe omoruri în Rusia și publicul nu mai ajunge să afle despre ele. Informația oficială este că omorurile nu au tangență cu LGBT, că oamenii din comunitate nu sunt asupriți în vreun fel. Dacă ar fi fost vizibilitate, oamenii ar fi aflat despre cei bătuți sau omorâți din cauza identității de gen sau orientării sexuale și atunci autorităție nu ar mai putea spune că nu există crime motivate de ură și că totul este bine” a adaugat Zacharova.

„Atunci când apar oameni care vorbesc public despre faptul că au fost bătuți, ori nu se pot angaja la serviciu pentru că  în pașaport este scris un alt gen decât cel cu care se identifică, oamenii încep să se gândească la asta, oamenii încep să-i vadă pe ei și problemele lor.  Sondajele au arătat că oamnii care cunosc cel puțin o persoană din comunitatea LGBT sunt mai puțin homofobi”a adăugat Boris Zolotchenco,  de la Alianța Gay din Ukraina.

„Conferințele de acest gen sunt importante penru că reprezintă un spațiu de schimb de experință”, a explicat Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informre GENDERDOC-M.   Am vrut să împărtășim expeienața campaniei sociale „Fără Frică” din 2016 și să învățăm din experiențele străine. Utilitatea acestei conferințe este în faptul că e una practică, anume așa ne-am dorit să fie-  au fost exemple concrete , ale campaniilor concrete și rezultatele lor.

Doina IPATII

Foto: AVRORA

Close Menu