GENDERDOC-M

Socializare prin acțiuni de voluntariat

La sfâșitul lunii septembrie, voluntarii GENDERDOC-M s-au implicat activ în acțiuni de colectare a gunoiului aruncat în parcurile din capitală. Salubrizarea parcurilor și a pădurilor este una dintre misiunile pe care și le-au asumat voluntarii. Chiar dacă nu ține direct de activitatea organizației, este datoria civică a oricărui cetățean responsabil să păstreze curate locurile în care merge uneori să se odihnească, spun voluntarii.

„Ultima acțiune de salubrizare, în care ne-am implicat, a fost chiar săptămâna trecută, chiar în cadrul campaniei „Hai Moldova”. Am fost să colectăm deșeurile din parcul Valea Morilor, din Chișinău. Am rămas plăcut surprinși să descoperim că parcul era destul de curat. Dacă în parcurile de la periferii în 5-10 minute strângi mai mult gunoi decât ai putea duce, atunci aici am avut de mers un pic, până ne-am umplut sacii cu gunoi”, a spus Galia Murzin, coordonatoare de voluntari la GENDERDOC-M.

Totuși, lângă casele luxoase din apropierea parcului, voluntarii au descoperit locuri în care oamenii depozitează neautorizat deșeurile. Potrivit lor, în regiune s-au adunat câteva mașini bune de gunoi, pe care voluntarii nu au reușit deocamdată să-l evacueze.

Voluntarii spun că vor reveni să facă ordine în acest parc și în parcurile și pădurile de la periferiile orașului, în care autoritățile municipale investesc mai puțin.

În afara acțiunilor de salubrizare, voluntarii se pregătesc de organizarea tradiționalelor cluburilor de artă. Ele sunt o soluție perfectă de socializare în zilele ploiase și reci de tomnă. La aceste evenimnte poate participa oricine își dorește să învețe să deseneze, să împletească ori să meșterească obiecte originale.

Activismul civic este discutat periodic la trainingurile organizate pentru voluntarii GENDERDOC-M. În urma acestora voluntarii se implică activ în diverse activități precum au fost instalarea castroanelor de băut pentru animalele străzii în zilele toride,  protestele împotriva deschiderii delfinariului din Chișinău, în care animalele nu au condiții prielnice pentru viață, și donațiile de haine pentru oamenii săraci.

 „Aceste traininguri ajută volunarii să înțeleagă că sunt parte a echipei, că toate acțiunile pe care le fac nu trebuie să rămână în umbră; e important ca fiecare dintre ei să poată promova ideile, să poată vorbi deschis și coerent despre convingerile personale și despre lucrurile pe care vrea să le schimbe în societate; să înțeleagă cât de importanți sunt ei pentru organizație și cât de mult contează lucrul pe care îl fac pentru beneficiarii noștri”, a explicat Galia Murzin.

Doina IPATII

Close Menu