GENDERDOC-M

Cine și cum luptă cu politicile anti-LGBT

La Chisinău are loc Conferinţa internațională „Strategiile regionale de opunere contra inițiativelor legislative și politicilor anti-LGBT”, organizată de către Centrul de Informație GENDERDOC-M, în cadrul Festivalului „Moldova Pride”

În cadrul conferinței,Centrul de Informații „GENDERDOC-M” și reprezentanți ai organizațiilor similare din Parteneriatul Estic al UE și Rusia au discutat obstacolele legislative și juridice cu care se confruntă activiștii LGBT la nivel național și regional, infracțiunile motivate de prejudecăți, precum și reducerea spațiului pentru activiștii LGBT și organizaţiile pentru drepturile omului în regiune.

În cadrul conferinței au fost, de asemenea, prezentate cele mai bune practici (inclusiv litigări strategice) pentru prevenirea și combaterea inițiativelor homofobe și transfobe legislative și de lobby a politicilor de combatere a discriminării.

Reprezentanții cominutăților LGBT din diferite regiuni și-au împărtășit experiențele vizavi de promovarea legii antidiscriminare în țara lor. În majoritatea țărilor, în care a fost promovată o lege de acest gen, aceasta este incompletă, prin faptul că nu există referințe specifice la toate grupurile LGBTI. Mai mult, activiștii au afirmat că de cele mai multe ori, legile sunt adoptate datorită presiunii din partea partenerilor europeni și nu reflectă toleranța guvernelor locale.

Participanții din Ucraina au spus că indiferent de multitudinea de acțiuni de dvocacy, legiuitorii ucraineni au refuzat să introducă în textul legii pentru egalitatea de șanse, sintagme care se referă și la comunitatea LGBT, motivându-și decizia prin frica de revoltele sociale. Rusia și Belorusia nu au o lege de acest gen, respectiv oricărui cetățean al țărilor respective, indiferent de identitatea gender sau orientarea sexuală, le este greu să se aprere împotriva discriminării.

În Republica Moldova legea fost adoptată, în special, datorită efortului unor organizații neguvernamentale, printre care și GENDERDOC-M.

Pe de o parte legea a fost pasată de la unii la alții timp de 8 ani, înainte de a fi adoptată din cauza sintagmelor care se refereau la discriminarea în bază de orientare sexuală. Unii politicieni au și acumulat capital politic lansând mesaje homofobe, în acest context, a explicat activista Angela Frolov.Totuși, potrivit ei, numeroasele discuții despre lege au făcut-o cea mai populară lege din țară și oamenii au început imediat a invoca această lege pentru a-și proteja drepturile. Iar la 17 mai 2013, în scurt timp după adoptarea legii, GENDERDOC-M a câștigat primul proces împotriva discriminării.

Doina IPATII
Foto – Video GDM

Close Menu