De cinci ani, Centrul de informare GENDERDOC-M organizează traininguri pentru polițiștii din Repupublica Moldova. Tradițional se organizează un training și înainte de Praid. În acest an Pride-ul va avea loc în perioada 17-22 mai.
„Știm că poliția este obligată să apere oamenii care participă la marșul tradițional din carul Praidului, dar considerăm că este foarte important ca fiecare polițist care va ieși să apere manifestanții să înțeleagă de ce iese acești oameni la marș. Pentru a-ți face bine datoria este important să crezi în ceea ce faci”, crede Oxana Gumennaia, psiholog la GENDERDOC-M, care este și unul dintre traineri.
Până în acest an au fost organizate traininguri pentru polițiști din diferite departamente, printre care, polițiștii de sector, ai inspectoratului național de patrulare. În acest an trainerii de la GENDERDOC-M au lucrat cu ofițerii de urmărire penală, care, în timpul marșului, îmbrăcați în civil vor identifica contra-manifestanții agresivi.
„Era important să lucrăm cu ofițerii de urmărire penală și pentru că se așteaptă introducerea în codul penal a unor modificări, care se referă la crimele motivate de ură. Prin urmare, ofițerii trebuie să înțeleagă fenomenul și să protejeze cetățenii, indiferent de orientarea lor sexuală”, a declarat Angela Frolov, Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, trans).
Angela spune că și-a dat seama despre necesitatea acestui training în luma noiembrie curent, în timpul unui alt training: „Am observat că este o problemă mare când se vorbește despre LGBT. Polițiștii nu înțelegeau ce înseamnă asta. Ei nu înțelegeau de ce persoanele LGBT au nevoie de protecție, pentru că erau foarte homofobi, considerau că homosexualii trebuie să stea în închisoare. Pentru a-i lecui de homofobie am inclus o serie de traininguri de trei zile, despre orientare sexulă și identitate de gen, într-un nou proiect, finanțat de fundația SOROS”, a specificat Angela Frolov.
Oxana spune că fiecare dintre trainingurile cu polițiști, la care a participat, încep cu scepticism din partea participanților, se mai fac glume despre homosexuali. La final, însă, oamenii întreabă de ce nu se lucrează și în școli, cu profesorii, cu elevii, astfel încât oamenii să fie informați cât mai devreme, să nu ajungă oameni maturi al căror comportament să fie dictat de minciuni și prejudecăți.
„De fapt întotdeauna la traininguri se schimbă opiniile, atitudinile. Fiecare training se încheie cu un comming out, când unul dintre traineri își destăinuie orientarea sexuală și istoria personală în fața publicului. De obicei Angela face acest lucru. Oamenii sunt șocați, dar spun că anume asta îi ajută să înțeleagă lucrurile cu mult mai bine. Le trezește empatia.”, spune Oxana
Angela Frolov: „Timp de trei zile, cât durează trainingul, participanții reușesc să mă cunoască destul de bine. Îmi analizează capacitățile profesionale și calitățile personale, stăm la o masă, facem glume împreună. Au timp să își formeaze o atitudine. Să știți că atitudinea pozitivă pe care și-o crează nu se schimbă după ce află că sunt lesbiană. Ei înțeleg că orientarea sexuală nu mă poate defini ca personalitate, înțeleg că diferența dintre noi nu este atât de mare. Unica diferență este că eu iubesc diferit, iar asta nu îi deranjează. Nu le pasă cum și pe cine iubesc eu.”
Potrivit psihologului, Oxana Gumennaia, participanții văd că persoana care se destăinuie în fața lor este un om adecvat, deștept, cu studii, realizat și împlinit. Și atunci toate stereotipurile impuse de societate, pur și simplu dispar. Trainingul e construit astfel încât oamenii să se pună pe gânduri și să înceapă a analiza informația, să o verifice. Oamenii înțeleg atunci că homosexualitatea este o diversitate naturală, că nu este vorba despre un comportament pe care le poți învăța;
Organizatorii sunt mulțumiți de rezultatele trainingurilor
„Atunci când aflăm desrpe infracţiuni motivate de ură împotriva persoanelor LGBT îndemnăm cu încredere, persoanele care au avut de suferit, să depună o plângere la poliție. Întotdeauna ne spun că polițiștii s-au purtat foarte bine cu ei. Ne bucurăm, pentru că trei ani in urmă nu era așa. Eu mergeam cu băieții la polițistul de sector să depună plângere și polițiștii râdeau, îi luau peste picor, făceau glume proaste. Acum s-a schimbat atitudinea. Evident nu e doar meritul trainingurilor noastre. Se lucrează și la nivel de minister și multe alte organizații naționale și internaționale instruiesc polițiștii”, a spus Angela Frolov.
Organizatorii marșului tradițional al persoanelor și susținătorlor LGBT spun că, în ultimii ani, polițiștii își îndeplinesc munca profesionist și manifestă grijă pentru securitatea fiecărui participant. Iar una dintre cele mai vizibile dovezi a fost comportamentul unui polițist provocat de un contra-manifestant, care a întrebat de ce polițiștii apără homosexualii, la care polițistul a răsuns că: „ei sunt cetățeni ai acestui stat, la fel ca și voi și noi îi ptrotejăm pe ei la fel cum am proteja oricare alt cetățean al acestei țări”.
Doina IPATII