GENDERDOC-M

Prevenirea HIV/SIDA în rândul deținuților, o nouă provocare pentru GENDERDOC-M

Aproximativ 3000 de deținuți din Republica Moldova au acces gratuit la prezervative cu duritate sporită, lubrifianți pe bază de apă și instruiri privind modalitățile de protecție împotriva contractării virusului HIV, datorită unui proiect implementat de Centrul de Informații „GENDERDOC-M”, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.

În cadrul aceluiași proiect, organizația a reușit să instruiască personalul a 4 instituții penitenciare privind diversitatea, sexualitatea, orientarea sexuală, identitatea de gen, comportamentul sexual, astfel încât angajații penitenciarelor să poată oferi servicii calitative și profesioniste grupului vizat.

Potrivit coordonatorului de proiect, Veaceslav Mulear, lucrul organizației în penitenciare este, de fapt, o parte a unui proiect mai mare, lansat în 2015, prin intermediul căruia organizația își propune să prevină răspîndirea HIV şi a altor infecții cu transmitere sexuala (ITS) în rândul bărbaților care practică sex cu bărbați (BSB) și comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgenderi) în Moldova.

„Chiar dacă, în cazul deținuților, nu vorbim neapărat de comunitatea LGBT, considerăm că este important să ne implicăm. Statisticile spun că anual se depistează circa 30 de cazuri de infectare cu HIV la deţinuţi, iar aproximativ 200 de persoane infectate cu acest virus trec prin sistemul penitenciar. Mulți dintre detinuții care se eliberează fac cunoștință cu alți bărbați pentru întreținerea relațiilor sexuale. Este foarte important să prevenim infectarea cu HIV a persoanelor, indiferent de locul în care se află la moment, oferindu-le acces la informație și metode elementare de protecție”, a declarat Alexei Marcicov, președintele Centrului de Informații „GENDERDOC-M”.

„Recent am făcut prima evaluare a intevențiilor de prevenire HIV/ITS în rândul deținuților BSB. În cadrul unui atelier de lucru, colaboratorii implicați în pilotarea proiectului în cele patru penitenciare au prezentat succesele, barierele și dificultățile în realizarea intervențiilor. Datele arată că lunar, între 35 și 40 BSB folosesc serviciile, dintre care 7-15 BSB noi lunar. „Sunt rezultate bune după jumătate de an de muncă. Totuși, mai avem mult de lucrat, ținând cont de faptul că, în opinia angajaților penitenciarelor, între 60% și 80% dintre deținuți sunt BSB”, a adăugat Veaceslav Mulear.

Irina Barbîroș, șefa secției organizatorică și medicină preventivă a direcției medicale din cadrul Departamentului Instituții Penitenciare, susține că intervențiile de prevenire HIV destinate deținuților BSB sunt absolut necesare și ar fi bine să se extindă și în celelalte penitenciare: „Este primul și unicul proiect adaptat necesităților BSB. Deocamdată se implementează doar în 4 din 17 penitenciare, totuși este foarte bine că a apărut un proiect de acest gen. Știm că necesitatea acestor servicii este mult mai mare decât cererea la moment. Probabil ar trebui să lucrăm mai mult la protejarea anonimatului deținuților care beneficiază de aceste servicii. Cei mai mulți nu vin după prezervative de frică să nu fie identificați”.

Evaluarea primelor rezultate a ajutat organizația să identifice provocările, dar și câteva idei de motivare a benificiarilor, în baza cărora a fost elaborat un plan de acțiuni și recomandări pentru îmbunătățirea serviciilor. Printre acestea sunt: accesul la teste rapide HIV și alte ITS, suportul psiho-social, selectarea potențialilor beneficiari prin prisma analizei criminale, instruirea echipelor multidisciplinare din penitenciare în domeniul BSB, precum și extinderea intervențiilor în mai multe penitenciare. „Vom depune tot efortul ca să ajutăm cât mai mulți benificiari. Până la finele anului curent ne propunem să oferim servicii pentru cel puțin 110 deținuți BSB”, a conchis Veaceslav Mulear.

Centrul de Informații „GENDERDOC-M” este una dintre cele mai vechi organizații neguvernamentale, care promovează în mod activ drepturile persoanelor LGBT în Republica Moldova.

Doina IPATII

Imagini din arhiva GDM

Close Menu