GENDERDOC-M

Învățăm să ne apărăm pe noi și prietenii noștri

   Centrul de Informații «GENDERDOC-M» în perioada 5-6 septembrie anul curent, a organizat un training în afara orașului dedicat desfășurării oportunităților de drept pentru comunitatea LGBT la care au luat parte peste 15 voluntari și beneficiari ai organizației.

   În prima zi a trainingului, în cadrul programei au fost dezbătute următoarele subiecte: „Drepturile și libertățile omului în raport cu instituțiile statului”, „Mecanizmele naționale de apărare a drepturilor și libertăților omului”, „Ancheta ILGA-Europa cu referire la încălcarea drepturilor persoanelor LGBT”, de asemenea, au fost dicutate cazurile judiciare strategice ale Centrului de Informații «GENDERDOC-M» și modalitățile prevenirii cazurilor de abuz sau încălcare a drepturilor omului care au la bază discriminarea pe motiv de orientare sexuală sau identitate de gen.

   A doua zi a trainingului a fost dedicată depistării metodelor de consiliere a persoanelor aflate în situații de criză emoțională care poate fi generată de acțiunile incorecte din partea reprezentanților forțelor de ordine în raport cu reprezentanții comunității LGBT.

  Dezbaterile s-au referit și la competențele psihologului care interacționează cu persoanele LGBT și modalitățile de consiliere în situații de criză psiho-emoțională. De asemenea, celor prezenți la eveniment li s-a oferit posibilitatea de a participa la un experiment în care au putut aplica metodele de consiliere menite să amelioreze sau să soluționeze situațiile de criză.

   „Consilierea și suportul psihologic interpersonal în situațiile de criză care au fost generate de acțiuni incorecte din partea colaboratorilor forțelor de ordine este un fenomen tot mai des întîlnit și astfel, tot mai important pentru membrii comunității LGBT. Foarte multe persoane LGBT nu-și cunosc drepturile, fapt ce permite încălcarea acestora chiar și de cei, care în mod normal ar trebui să la apere. Personal, cunosc oameni din comunitatea LGBT, drepturile cărora au fost încălcate de poliție. Aceste persoane erau derutate deoarece nu aveau cu cine să se consulte pe acest caz. Pe de o parte, aceste persoane erau nemulțumite de modul în care erau tratate de către polițiști, iar pe de alta, erau convinși, că colaboratorii poliției au tot dreptul de a se comporta cu ei urît, dicriminatoriu și incorect, iar acest comportament va rămîne nepedepsit. Sincer să fiu, pînă la acest training și eu eram de aceeași părere, însă avocata Centrului de Informații «GENDERDOC-M», una dintre moderatoarele acestui training, m-a convins că lucrurile nu stau chiar așa și că legea este una pentru toți, indiferent de faptul cine ești: cetățean de rînd sau colaborator al forțelor de ordine – toți trebuie să respecte legea în egală măsură”, a declarat Alexandru, beneficiar al organizației prezent la eveniment.

 Eugeniu Chihai

Close Menu