GENDERDOC-M

Învățăm să fim sănătoși

A mai avut loc o întâlnire a grupurilor de sprijin pentru BSB de vârsta a treia. De data aceasta, întâlnirea a fost dedicată protecției împotriva ITS în situații extreme.

Seminarul a avut loc în afara orașului. Grupul a fost primit în complexul turistic Sky Land care se află într-o pădure. Chiar dacă era foarte cald afară și au venit mulți oameni la odihnă, participanților la seminar le-a fost oferită o sală de conferințe confortabilă (cu aer condiționat), au fost deserviți de către chelneri amabili, iar prânzurile și pauzele de cafea au fost pregătite de adevărați maeștri în arta culinară. Zeama și cotletele au fost ca la mama, blinii  – adevărați, rusești, cu smântână… în fine, ne-a rămas doar să lucrăm.

Trebuie să menționăm că participanții la seminar nu ne-au dezamăgit – în acea zi au lucrat foarte bine. Când am ajuns la hotel, am avut o conversație scurtă despre cum și-a petrecut luna fiecare și ce a făcut în această perioadă Centrul de informare GENDERDOC-M. S-a menționat că toți care au venit la seminar erau sănătoși, însă, din păcate, două persoane nu au putut veni din cauza problemelor de sănătate. Doi dintre membrii grupului, care sunt sănătoși, au primit însărcinarea să-i viziteze pe cei bolnavi, să-i ajute și să le transmită din partea grupului urări de însănătoșire grabnică.

Din păcate, grupul s-a micșorat cu un om – de la noi a plecat Alexandr, ne-a părăsit în floarea vârstei și a aptitudinilor. Participanții la seminar i-au onorat memoria cu un minut de reculegere. Președintele Comisiei de revizie, Vlad, ne-a informat că din partea Centrului de informare GENDERDOC-M, el și încă trei membri ai grupului de sprijin au fost la înmormîntare, au rostit discursuri îndoliate, exprimându-și condoleanțe rudelor decedatului.

Președintele Centrului de informare GENDERDOC-M, continuând trista temă, a zis că în viață, suntem nevoiți să ne confruntăm cu multe probleme, diverse, inclusiv cu infecții virale și alte boli cu transmitere sexuală. Și pentru a nu deveni victimele lor, trebuie mereu să ținem minte că există numeroase metode de protecție împotriva infecției.

În acest mod, încet, discuția grupului a trecut la tema seminarului. De data aceasta, moderator a fost Alexei Marcicov, conducătorul grupului de sprijin. El a construit activitatea în așa fel, încât fiecare membru al grupului să participe activ la ea. Cineva a sugerat circumstanțele în care nimeresc partenerii sexuali, alții au enumerat diverse moduri de a te proteja împotriva ITS anume în circumstanțele numite. Ar trebui remarcat faptul că nimeni nu a fost apatic în discuțiile purtate în timpul seminarului. Fiecare s-a străduit să-și exprime părerea referitor la lucrurile care pot contribui la păstrarea sănătății și a vieții partenerilor sexuali care au ajuns într-un mediu nu prea comod pentru a întreține relații sexuale sigure.

După aceasta, grupul a mers să ia masa. După prânz a avut loc vizionarea și comentarea filmului artistic „Longtime companion”  (SUA, 1990). Acțiunea filmului se desfășoară în zilele de demult, nainte de SIDA, atunci când la o petrecere pe insula Fair, Willie (Campbell Scott) și Fuzzy (Stephen Caffrey) fac cunoștință unul cu altul și se leagă o relație între ei, care implică un număr mare de prieteni și cunoștințe. În aceeași zi, popularul ziar New York Yimes anunță despre o boală rară, care se răspândește în primul rând printre gay. Un an mai târziu, cel mai bun prieten al lui Willie, John (Dermot Mulroney) se îmbolnăvește subit și moare. Și acesta e doar începutul… Una dintre cele mai mișcătoare și emoționante scene din film – este moartea lentă a telescenaristului Sean (Marcus Lamos). De el are grijă amantul său David (Bruce Davison), în posesia căruia se află o casă la mare, unde înainte, deseori se adunau numeroșii lor prieteni…

După o scurtă sesiune de discuții asupra filmului, a avut loc întâlnirea cu expertul din Ucraina  – Maxim Kasyanciuk, care are misiunea, din partea Centrului de Analiză a politicii de sănătate a Republicii Moldova, să evalueze activitățile Centrului de informare GENDERDOC-M în prevenirea HIV și a altor boli cu transmitere sexuală. Acest lucru este efectuat în cadrul programului „Extinderea serviciilor de prevenire a HIV în Moldova”, care este finanțat de către Fondul Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei și malariei. Cum a menționat Maxim la începutul întâlnirii, sarcina lui nu este „să caut motive de critică, dar cu ajutorul vostru să găsesc rezerve suplimentare pentru extinderea serviciilor și îmbunătățirea activității Centrului în domeniul păstrării sănătății comunității LGBT din Moldova”. Părerea noastră este că i-a reușit acest lucru. El a implicat auditoriul în conversație, care a început să ofere cele mai diverse posibilități de extindere a activității Centrului de informare GENDERDOC-M în domeniul profilaxiei HIV și  ITS.

Și ultima, dar nu cea din urmă idee: în acea zi, Alexei Marcicov, din numele grupului de sprijin al Centrului GENDERDOC-M a felicitat omagiații care și-au sărbătorit ziua de naștere în a doua jumătate a lunii iunie și în iulie.

Ili EAS
Foto: Veceaslav Mulear. 

Close Menu