În Varșovia a avut loc cel mai mare marș „LGBT Pride” din istoria Poloniei. Sâmbătă, 13 iunie, mii de participanți au manifestat pentru emanciparea comunității LGBT. Conform datelor organizatorilor, la Parada Egalității, ce a luat start în fața clădirii Parlamentului, au participat mai mult de 20 de mii de oameni. În particular, activiștii au cerut adoptarea legii care ar investi partenerii de același sex cu drepturi similare celor de care beneficiază cuplurile aflate în căsătorie heterosexuală. În unele locuri, participanții la eveniment au fost întâmpinați de radicali ce aveau plancarde cu lozinci homofobe. Poliția a reușit să țină la distanță aceste grupuri de participanții la paradă și, astfel, să evite confruntările. Despre asta ne informează portalul de știri GAY.RU.
Trebuie să menționam și faptul că la pride-ul din Varșovia au participat și reprezentanții Moldovei – părinții unui gay – Elena și Vladimir, care își amintesc cu plăcere de călătoria lor în capitala Poloniei.
„În perioada celor două zile, cît ne-am aflat în Varșovia, am reușit să mergem la numeroase evenimente și să simțim tot felul de emoții”, spune Vladimir. „Am rămas încântați de la întâlnirea cu alți părinți. Eram impresionați de zelul, curajul și auto-neprihănirea cu care ei se luptă pentru drepturile copiilor. Eram mai mult de 20 de părinți. Și, chiar dacă reprezentam diverse țări, vorbeam limbi diferite, eram uniți de un lucru – simțul dreptății pentru copiii noștri și mândrie pentru ei. Pentru că ei sunt atât de curajoși. Pentru că ei ne organizează tuturor munca necesară și sărbători de la care sufletul se bucură. A fost o adevărată sărbătoare. Este foarte greu să redăm acele sentimente pe care le-am trăit aflându-ne într-o coloană de mii de manifestanți”, adaugă el.
„În timpul manifestației de noi se apropiau participanții la paradă și ne întrebau de unde suntem. Văzând steagul cu care mărșăluiam prin capitala poloneză, ne spuneau că știu de Moldova, iar unii chiar au fost la noi. Recunoaștem că ne-a fost plăcut să auzim vorbe bune despre țara noastră, pe care încercam să o reprezentăm destoinic. Am aflat că mulți dintre activiștii mișcării LGBT cu care am comunicat, știu și prețuiesc munca Centrului de Informații GENDERDOC-M. Le-am vorbit mult despre ce face organizația noastră, le-am spus și despre importanța de a menține relațiile, și despre posibilitatea unei colaborări în activitatea de apărare a drepturilor persoanelor LGBT”, continuă Vladimir și Elena.
„Am fost impresionați de profesionalismul de care au dat dovadă organizatorii evenimentului, a căror acțiuni au fost într-atât de coordonate, că totul a mers strună, precum și de reprezentanții autorităților în persoana organelor de drept, care, în opinia noastră, nu sunt doar profesioniști, dar și foarte culți, educați și oameni prietenoși. Vrem să fim de aceeași părere și când vorbim despre puterea noastră. Ca și ea să respecte drepturile persoanelor LGBT, să susțină societatea moral, să participe la evenimentele organizate de către Centrul de Informații GENDERDOC-M.
În fine, această călătorie ne-a convins definitiv că astfel de manifestări, precum Marșul Egalității, sunt necesare. În timpul acestor parade-pride te simți parte a unui întreg, spre exemplu, a comunității LGBT, apoi și a societății întregi. În aceste minute simți acut necesitatea drepturilor egale, atât pentru toate grupurile sociale, cît și pentru fiecare persoană în parte. Și atunci înțelegi că chiar și pentru dreptul la libertatea întrunirilor tot trebuie să lupți. Cu aceiași homofobi. Și atunci când alături de tine merg mii și mii de oameni la fel ca tine, cărora le pasă de tot ce se întâmplă în societate, înțelegi că împreună suntem puternici și împreună putem să facem față oricărei probleme, să asigurăm faptul ca societatea să respecte legile și toți oamenii să beneficieze de drepturi egale”, concluzionează Vladimir și Elena.
Eugen CHIHAI
Fotografia este din arhiva familiei Anmeghichean