GENDERDOC-M

Episcopul Markel mulțumește neo-naziștilor?

Pe 25 septembrie, Stas Vânătorul (Stas Ghibadulin), conducătorul mișcării sociale neoficiale „Scutul Social”, care pentru 50 de lei a organizat un safari demonstrativ împotriva gay-lor și a așa numiților „pedofili”, pe pagina sa de Facebook a împărtășit un mesaj îmbucurător. El, membru și al altei asociații neoficiale numită „StopHam”, a primit mulțumiri din partea lui  Markel, Episcop de Bălți și Fălești.

– Mulțumesc tinerii care au fost în măsură să oprească activitățile de promovare a nerușinării. Îmi exprim solidaritatea cu tinerii care se opun măsurilor de promovare a homosexualității în centrul Chișinăului. Vă mulțumesc pentru curajul de care ați dat dovadă pentru a opri nerușinarea. Țara stă pe așa oameni ca voi, apărători ai adevăratelor valori. Mă bucur de succesele voastre. Fiți binecuvântați – se spune în mesajul de mulțumire cu semnătura: Markel, Episcop de Bălți și Fălești.

Ei bine, grația episcopului – este o mare onoare. Și o poate câștiga doar cei care slujesc cu credință pe Dumnezeu. De aceea, noi am decis să-i cunoaștem pe cei care sunt demni de lauda ierarhului bisericesc. S-a dovedit că, printre acei care au fost mulțumiți de episcop, sunt neo-naziști deschiși, într-un fel sau altul propagând fascismul și ideologia lui printre minori, care se închină șefilor Reich-ului al treilea, sub pretexte înșelătoare organizează vânătoare de oameni și linșarea acestora. După cum se poate de înțeles din video-ul atașat mesajului, mulțumirea este adresată asociației neformale „StopHam” care e la fel ca și „Scutul Social”, din care face parte nu doar Stas Ghibadulin (tot el este și Vânătorul și Călăul), dar și alți „sanitari ai societății”. De exemplu, pe pagina „StopHam” din VKontakte se spune: „Da, StopHam Moldova este o asociație apolitică, însă nu ne vom preface că nimic nu se întâmplă! Ne exprimăm solidaritatea cu băieții care au fost reținuți. Acești băieți într-un fel au legătură cu mișcarea StopHam Moldova. Stas Ghibadulin, Cristian Roșca, Ian, Roma, Pavel Grigorciuk și alți băieți – SUNTEM CU VOI!”.

Veți întreba: despre ce arestare merge vorba? Pentru a găsi răspuns la această întrebare, am apelat la comunicatul de presă plasat pe site-ul Procuraturii Generale a Republicii Moldova. În el se spune că unul dintre presupușii lideri ai grupului suspectat de organizarea unui număr de mișcări extremiste, cum ar fi „Scutul social”, „Restruct Moldova”, și al altora, a fost reținut în urma perchezițiilor efectuate în casele persoanelor, care sunt membri ai asociațiilor numite mai sus. Și în continuare: „Pe 26 noiembrie a anului curent, în timpul perchezițiilor, poliția a găsit și confiscat măști și glugi care, se presupune că membrii grupului le îmbrăcau în momentul comiterii infracțiunilor, precum și cuțite, cartușe, dispozitive digitale purtătoare de informație și alte dovezi fizice. Un caz penal împotriva membrilor grupului a fost inițiat în luna octombrie a acestui an. Pe parcursul anului 2014, ei, călăuziți de ura socială, au răspândit mesaje extremiste cu ajutorul site-urilor de divertisment și a rețelelor de socializare pentru a incita la ură națională, diferențiere etnică și rasială. Reprezentanții acestor mișcări mai sunt suspectați  de implicarea minorilor în comiterea acțiunilor violente cu caracter discriminator”.

Altfel vorbind, i-au arestat pe cei cu care este solidar episcopul Markel, cărora el le spune „mulțumesc pentru curaj”, și pe care, după cuvintele lui „stă țara”, și pe care el îi mulțumește din numele lui Dumnezeu…pentru care fapte? Pentru promovarea în continuare a neo-nazismului și pentru ca „vânătorii” și „călăii” să-și continue activitățile lor criminale, organizând safari de oameni și batjocorindu-i, să înfăptuiască propria lor judecată? Nu e un preț prea mare pentru beneficiile materiale ale episcopului Markel, care, după cum se vede din reportajul video, nu trăiește după legile lui Dumnezeu, care spun că „Bogăția e de la Dumnezeu și pentru Dumnezeu – binele, bogăția pentru sine – „o capcană în care ești prins” și nimerește în ea, fiecare om lacom”. Iată de ce „Este mai ușor o cămilă să treacă prin urechea acului decât un om bogat să intre în Împărăția cerurilor” (Marcu 10:25).

Ilia EAS

Close Menu