În ultimele trei luni, la Centrul de informație „GENDERDOC-M” s-a intensificat lucrul cu grupurile de sprijin, exact cum era prevăzut în Planul strategic de dezvoltare a organizației pentru perioada 2014 – 2016.
BSB de vârsta a treia s-au întâlnit la drum
Astfel, pe 21 noiembrie a avut loc încă o întâlnire în afara orașului a BSB de vârsta a treia.
Conducătorul grupului de sprijin, președintele „GENDERDOC-M” Alexei Marcicov a povestit că de data aceasta, în călătorie au venit 18 persoane, dintre care trei, sunt noi-veniți în grup. Ne-am dus din nou la Saharna, fiindcă în timpul excursiei anterioare, a început să plouă și să mergem pe traseele turistice din această rezervație nu am putut – a trebuit să ne limităm la ghidul istoric de informații din lăcaș. Mulți membri ai grupului doreau totuși să ajungă la izvor și la mănăstirea din stâncă, unde, conform legendei, este o amprentă a piciorului Fecioarei.
Pe drum, grupului i s-a adus la cunoștință ultimele noutăți din viața politică a țării, precum și despre mișcarea LGBT, am vorbit despre problemele și starea de sănătate a fiecărui membru al grupului, am vorbit despre cum am putea să-i ajutăm pe cei care au nevoie de ajutor. Cu alte cuvinte, am discutat toate problemele ridicate de către persoanele în vârstă de la ultima lor întâlnire.
Când grupul a sosit în Rezina, discuția despre vrute și nevrute a continuat într-o cafenea confortabilă, care oferea bucate din bucătăria națională. Ar trebui remarcat faptul că prânzul a fost vesel, mai ales că a existat un motiv bun – aveam patru omagiați! Și, deși unul dintre omagiați nu a fost prezent în acea zi (marți – zi lucrătoare), felicitările și darurile din partea organizației și membrilor grupului au fost pregătite pentru toți.
La desert, unul dintre membrii grupului – sculptor în lemn – și-a prezentat noile sale lucrări: icoană cu un concav, ca un desen cufundat într-o ramă sculptată, un suport pentru lumânări și un om din buturugă. Icoana și suportul pentru lumânări au devenit daruri pentru câștigătorii concursului improvizat la istoria mișcării LGBT, iar „omulețul” a fost folosit în joaca numită provizoriu „Ce este asta?”. Maestrul a propus ca astfel de jocuri pentru dezvoltarea imaginației și întărirea memoriei să devină tradiționale pentru întâlnirile grupului de SB de vârsta a treia.
- Apropo, figurina omului, poreclită „misteriosul”, după masa de prânz a trecut în colecția „GENDERDOC-M” ca amintire a întâlnirii de astăzi, – a mai adăugat coordonatorul grupului Alexei Marcicov.
Săturându-se de mâncare și socializare, grupul a plecat după hrană spirituală – către podul suspendat și cheliile din stâncă, către care să ajungi este destul de greu, la fel ca în mănăstirea din interior. Cei care au reușit să depășească traseul destul de complicat, au urcat în vârful stâncii Grimidon, pe care, conform legendei, se află urma Sfintei Maria. Iar cei care din anumite motive nu au reușit să treacă traseele dificile, s-au dus la izvor. Și, deși apa din lac nu se potrivește după vârstă și starea sănătății participanților excursiei, toată lumea a considerat necesar cel puțin să se spele cu umezeala vindecătoare și să ia cu sine apa sfințită de natură și de lume.
O priveliște încântătoare, un peisaj de toamnă roșu – galben în lumina orbitoare a soarelui, o căldură neobișnuită pentru luna octombrie. Natura a permis grupului să se bucure din plin de călătorie, și numai pe drumul de întoarcere a început din nou să plouă, sub care participanții la excursie și-au spus istoriile, și-au împărtășit problemele și chiar au atins așa un subiect, cum sunt alegerile și politica în general.
Grupul de BSB HIV pozitivi nu este mare, dar necesită o atenție deosebită
În perioada iunie-octombrie în cadrul programului „Sănătate” (coordonator – Veaceslav Mulear) au avut loc evenimente la care s-au discutat aspectele psihologice ale relațiilor în cuplurile de homosexuali (BSB) atunci când un partener este infectat cu HIV. La sesiunile din vară, a fost demonstrat filmul tematic de lung metraj „The normal Heart”, în care sunt jucate situații și stările personajelor atât în relațiile homosexuale, cât și în cele heterosexuale.
Întâlnirile din sesiunea de toamnă s-au axat mai mult pe reacția psihologică la tratamentul imuno-modulator de sprijin și a metodelor de protecție, aplicate atât în viața de zi cu zi, cât și în cazul unor suspiciuni de HIV la unul dintre parteneri. După spusele lui Veaceslav Mulear, grupul de BSB HIV pozitivi cu care se lucrează nu este mare, doar 5-6 persoane.
- Tema aderenței la tratament nu întâmplător a fost aleasă pentru a fi discutată la ultimele întâlniri.
De regulă, medicii sunt oameni destul ocupați și rareori sunt predispuși la conversații lungi, în timp ce beneficiarii noștri au nevoie de discuții detaliate privind dilema: să continue să primească medicamente chiar dacă persoana nu simte efectele pozitive ale tratamentului. Noi ne străduim să le explicăm că întreruperea tratamentului oferă șanse infecției să accelereze dezvoltarea bolii, astfel, nici într-un caz nu se pot face întreruperi neprevăzute de la luarea pastilei – spune Veaceslav.
O temă aparte sunt relațiile într-un cuplu unde unul sau ambii parteneri sunt infectați cu HIV. În sesiunea de grup ne-am concentrat pe prevenirea re-infectării, precum și infectarea purtătorului cu o nouă tulpină de HIV, ceea ce poate provoca accelerarea proceselor negative în organism. Aceste probleme au fost analizate și din aspect psihologic.
Acum, programul „Sănătate” și, în special, grupul de sprijin al BSB încearcă, după spusele lui V. Mulear, să vorbească cu protejații lor și despre așa moment dificil, cum sunt perspectivele de continuare a tratamentului pentru anii următori. În prezent, costul tratamentelor sunt plătite de Fondul Global de luptă împotriva HIV /SIDA, tuberculozei și malariei, dar Fondul a adoptat un nou sistem de finanțare care implică și participarea statului. În 2014, finanțarea vine încă din actualul program de 3 ani, dar de anul viitor, prin metoda step-by-step (pas cu pas) în joc ar trebui să intre și statul moldovenesc – un pachet de 30%, care Ministerul Sănătății ar trebui să-l furnizeze din bugetul său. La moment, implicarea Ministerului Sănătății este minimă și nu depășește 10%. Dar, la finisarea celor trei ani, realizarea programelor de tratament și de suport pentru bolnavii de HIV/SIDA vor deveni pe deplin grija statului.
„Luând în considerare starea economică a Republicii Moldova, ne vom strădui să găsim fonduri măcar pentru susținerea beneficiarilor Centrului, care au nevoie de un tratament special, și maxim – pentru a susține programul de stat”, – a concluzionat Veaceslav Mulear.
În grupul de auto-ajutor al părinților, cel mai mult timp le este dedicat nou – veniților.
Devine un lucru obișnuit și lucrul cu contingentul părintesc. Coordonatoarea programului de susținere, Natalia Esmanciuc a povestit că în acest sector au fost efectuate trei întâlniri: una în excursie, a doua – este participarea la tabăra pentru părinți în Odessa, și ultima a avut loc în perioada 17-19 octombrie, la fel în afara oficiului, la un seminar-tabără. Despre primele două evenimente noi v-am povestit deja, de aceea ne vom opri la ultimul.
La trening au participat 16 părinți, 4 dintre care – nou-veniți, și un părinte – este mama unui transgender. A fost o întâlnire doar între părinți, fără participarea copiilor, pentru a depista metodele de lucru cu conflictele interne, care poate fi numită „grupul de auto-ajutor”. „Foarte mult timp a fost acordat noilor veniți – își amintește Natalia Esmanciuc. Una dintre mame mereu plângea, ceea ce provocat o reacție asemănătoare la alți părinți sub formă de amintiri din primele zile după ce copiii au făcut coming-out în familie. Nou-veniții se simțeau inconfortabil, ei încă nu s-au fuzionat cu ideea că pot vorbi cu oameni străini în principiu, la așa un subiect ascuns și dureros pentru ei.
Angajații „GENDERDOC-M” care au lucrat cu grupul au simțit satisfacție într-un timp foarte scurt: imediat după întâlnire, au urmat apeluri de la copii – mulțumeau pentru susținere, întrebau ce le-au făcut părinților de au devenit mai calmi, echilibrați. „Pentru noi astfel de confesiuni – sunt cea mai bună mulțumire și dovadă a utilității muncii noastre. Să știm că am ajutat oamenii să devină fericiți, să-și înțeleagă copiii și pe sine, să fim gata să oferim tot sprijinul posibil atunci când este nevoie – acesta este scopul muncii noastre de grup. Oboseală și satisfacție – astfel aș descrie rezultatul ultimei noastre întâlniri cu părinții” – a accentuat N. Esmanciuc.
Svetlana BURLAC
Fotografia lui Mihail