Pe 9 octombrie, Parlamentul Estoniei a votat pentru adoptarea legii cu privire la coabitare, care permite înregistrarea cuplurilor necăsătorite, inclusiv a celor de același sex.
Aceasta este prima lege adoptată în spațiul post-sovietic care recunoaște drepturile familiale a cuplurilor homosexuale. Ea nu legalizează căsătoriile între gay și lesbiene ci doar oferă cuplurilor înregistrate recunoaștere juridică și beneficii financiare.
Pentru adoptarea legii au votat 40 de deputați împotriva la 38, iar 10 s-au abținut. 13 deputați în genere nu au fost prezenți la vot. Practic, legea a fost adoptată datorită voturilor Partidului Reformator, căruia aparține prim-ministrul Estoniei Taavi Royvas, precum și social-democraților și membrilor Partidului de Centru.
Conservatorii au fost împotriva oricărei forme, chiar și a unei trunchiate, de recunoaștere a drepturilor cuplurilor de același sex. Ei au cerut țării să organizeze un referendum pe această temă, în speranța că majoritatea estonienilor vor vota împotriva proiectului de lege.
Legea cu privire la coabitare va intra în vigoare în anul 2016. Aceasta oferă cuplurilor înregistrate o garanție a drepturilor de proprietate, precum și beneficii financiare pe care le au cuplurile căsătorite. Coabitarea va putea fi înregistrată la notar și va fi înscrisă într-un registru special. Cel puțin unul dintre parteneri trebuie să fie cetățean al Estoniei. Ambii parteneri trebuie să fie necăsătoriți.
Regizorul estonian Peter Rebane a salutat adoptarea acestei legi istorice și a spus că Tallinn este situat la numai trei ore de Rusia, care a devenit deja un simbol al politicii homofobe. „Suntem deosebit de fericiți că Estonia a avut curajul să se împotrivească lui Putin și să-și asume rolul de lider în problema acceptării faptului că cuplurile de același sex au dreptul fundamental de a fi recunoscute ca fiind o familie”, a spus el.
Președintele Estoniei, socialist-democratul Toomas Hendrik Ilves a declarat în parlament: „Estonia trebuie să fie o țară tolerantă și liberală, care respectă drepturile fundamentale și egalitatea în fața legii. De aceea, eu sunt fericit că în fața voastră, în sfârșit, stă un proiect de lege care garantează drepturile cuplurilor de același sex”.
Activiștii LGBT, înainte de votare, au adus flori în fața clădirii parlamentului Estoniei, în semn de recunoștință deputaților (pe poză queer.de).
Rusia a încercat să mobilizeze activiștii social-conservatorii, clericii și homofobii pentru a combate adoptarea Legii cu privire la coabitare. Astfel, pe 5 octombrie în Tallinn a avut loc o manifestație mare împotriva drepturilor LGBT, printre care erau evangheliști din SUA, precum și activiști pro-ruși și preoți ai Bisericii Ortodoxe din Estonia care depinde de Patriarhia de la Moscova.
Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea populației Estoniei, cu o marjă mică, se opune recunoașterii drepturilor cuplurilor de același sex, în principal, datorită cetățenilor vorbitori de limbă rusă din țară.
Legalizarea parteneriatelor (alianțelor) civile (înregistrate) este o primă etapă istorică în drumul spre recunoașterea drepturilor familiale ale cuplurilor de același sex. Prima țară care a mers pe această cale, a fost Danemarca încă în anul 1989. După ea, uniuni asemănătoare au fost legalizate în multe țări din Europa. Cu toate acestea, o astfel de instituție conferă drepturi limitate cuplurilor de același sex, practic, discriminându-i și segregându-i în legislația cu privire la familie.
Prin urmare, următorul pas ar fi egalitatea totală în procesul de căsătorie prin legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex, eliminând total orice neegalitate și segregare a cuplurilor homosexuale.
Nicolai Baev,
kontury.info