GENDERDOC-M

ÎN CĂUTAREA CURCUBEULUI

O mănăstire săpată în stâncă, a cărei vârstă a ajuns aproape la două mii de ani, situată la câteva sute de metri deasupra nivelului Nistrului; cascade celebre, jucându-se într-o zi de soare cu toate culorile curcubeului – acesta este fundalul perfect pentru incursiuni cognitive în natură.  Anume aici, în complexul natural-istoric Țipova au plecat pe 20 septembrie o grupă de membri ai comunității LGBT, însoțiți de organizatorii excursiei de la Centrul de Informații „GENDERDOC-M”.

Postând în prealabil pe site descrierea programului excursiei (a fost denumită „Campania Curcubeu”) și formularul de înscriere, organizatorii excursiei au realizat ceea ce și-au propus: în ziua plecării, până la 09:00 s-au adunat o mulțime de oameni, mulți dintre ei – persoane noi, care înainte nu au participat la astfel de activități ale Centrului.

Din păcate, începutul excursiei a fost afectată de un incident homofob. Mai aproape de momentul  plecării, la intersecția cea mai apropiată de oficiu s-au adunat un grup numeros de tineri. Când turiștii au ieșit în curte pentru a se urca în autobuzul care aștepta la șoseaua Hâncești, „băiețeii” au alergat până la gardul oficiului Centrului: s-au auzit strigăte insultătoare, au zburat ouă care au murdărit fațada oficiului și hainele unor beneficiari ai Centrului cu pete.  Personalul Centrului a reacționat rapid la atac și au dus repede oamenii (care erau deja ieșiți în stradă și în curte) în încăpere și au chemat agenția de securitate, au alertat poliția. S-ar părea că incidentul este nesemnificativ, fiindcă, după cuvintele coordonatorului programului „Dezvoltarea comunității LGBT” Artiom Zavadovschi, nimeni nu a avut de suferit. „Un alt lucru  – componenta morală a atacului. Oamenii care s-au adunat pentru a pleca într-o excursie interesantă și pentru a comunica, într-un moment oarecare, s-au simțit neajutorați. Asta se referă mai ales la membrii comunității care încă nu au făcut coming-out. Pentru ei, acest incident a fost un șoc”, – a adăugat Artiom. Din acest motiv ,  gay-ii și lesbienele „nedeschise” au refuzat să înainteze plângeri poliției.  Din păcate, la nivel individual încă sunt rare adresările din partea persoanelor LGBT către poliție în cazurile de violență și intimidare, din motive că ei vor deveni țintele șantajelor, vor pierde legătura cu părinții, cu superiorii de la serviciu, etc.

Acest episod neplăcut a trecut pe planul doi când oamenii și-au ocupat locurile în autobuzul care a staționat lângă oficiu, și programul călătoriei către Țipova a mers așa cum a fost planificat.  Partea neobișnuită a acestei „campanii a curcubeului” a fost în aceea că nu a fost selectivă. Înainte, astfel de călătorii în sânul naturii sau în locurile istorice ale Moldovei erau organizate după metoda grupului: pentru BSB de vârsta a treia, pentru LGBT și părinții lor, pentru gay și lesbiene separat. Călătoria din 20 septembrie a rupt complet stereotipurile lucrului în grup, fiindcă au fost invitați toți doritorii și, în consecință, au fost prezenți reprezentanții tuturor grupurilor de beneficiari ai Centrului „GENDERDOC-M” cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, aparținând diferitor pături sociale și profesionale a societății moldovenești.

Pe drum, angajații Centrului s-au străduit să diminueze tensiunea. Ei au povestit participanților ultimele noutăți din viața comunității LGBT, au răspândit informații despre serviciile oferite de GENDERDOC-M, au amintit despre evenimentele care urmează să aibă loc, anunțuri care aveau nevoie să fie explicate sau pur și simplu au rămas neobservate pe fundalul altor evenimente. În particular, s-a vorbit despre aceea că planul strategic al Centrului, în comparație cu anii precedenți, include un nou program de lucru cu beneficiarii pentru activizarea comunității; despre succesele obținute de centru în colaborare cu organizațiile ce apără drepturile omului în ceea ce privește lucrul cu guvernul și parlamentul la nivelul de adoptare a modificărilor în legislație. „Oferirea acestei informații de la persoana întâi are beneficiile sale. Nouă înșine ne-a plăcut, fiindcă trebuia să ne comunicăm mesajul scurt, clar și concis. De asemenea, am oferit o informație în prealabil despre Țipova, am avertizat oamenii că peisajul și condițiile naturale din rezervație sunt  destul de complexe, iar cei care nu sunt încrezători în abilitățile lor, pot alege să urmeze un traseu mai puțin complicat, pentru a ajunge la o anumită locație, de exemplu, la celebrele cascade – mai ales la cascada mică, unde nu toți au ajuns,  sau la chiliile monahale, săpate în stâncă” – a povestit Artiom Zavadovschi.

Cei cinci angajați ai Centrului „GENDERDOC-M”, care au mers în călătorie, din timp au anunțat participanții despre programul liber al excursiei, dar și despre ora la care autobuzul se întoarce în Chișinău. „Mulți dintre oaspeții noștri sunt oameni credincioși, ei au dorit să viziteze mănăstirea din stâncă și capela, să fie un timp singuri, să reflecteze. Noi ne-am străduit să nu le încurcăm”, – a remarcat Artiom.

Pe drumul de întoarcere în Chișinău, publicului puțin obosit i s-a povestit istoria luptei pentru drepturile LGBT, de asemenea, a fost organizat un concurs la tema: Când a apărut Centrul „GENDERDOC-M” în Moldova? Pe ce dată este marcată Ziua Internațională în memoria persoanelor transgender care au devenit victimele crimelor motivate de ură? În același timp, s-a dovedit că persoanele care se identifică ca LGBT, nu știu prea multe despre istoria mișcării LGBT. Celor care au răspuns corect la întrebări, li s-au înmânat dulciuri ca recompensă.

Răspunzând la întrebarea, cum apreciază el succesul acestui eveniment, ce i s-a memorizat cel mai bine din această excursie, Artiom Zavadovschi a spus: „Eu cred că excursia la Țipova a fost un succes, inclusiv după termeni – încă este cald și oamenii pot merge pe un traseu uscat. Mulți sunau și peste o săptămână la centru și mulțumeau pentru excursia interesantă și cunoștințele, informația nouă obținută. Ei bine, dacă trebuie să-mi aduc aminte ceea ce a fost cel mai memorabil, cel mai probabil eu aș numi fotografia de grup. Mulți dintre membrii grupului aveau aparate de fotografiat și camere video cu ei, iar cineva a propus să facem o fotografie de grup, iar ca să nu intimidăm persoanele care încă nu au făcut coming-out , li s-a propus să se întoarcă cu spatele la obiectiv. O asemenea metodă ne dă posibilitatea să fixăm cât de numeros a fost evenimentul, fără a arăta fețele celor, care încă nu sunt gata să se deschidă”.

Să sperăm că, curcubeiele cascadelor de la Țipova vor da putere coloratei mișcări LGBT a comunității din Moldova, iar după fiecare călătorie de acest fel, vor fi tot mai puțini oameni care să fie forțați să-și ascundă fețele. Că, nu doar LGBT vor putea să se întoarcă cu fața spre lume, dar și lumea, eliberându-se de homofobie și transfobie va învăța să-i privească în ochi.

Svetlana BURLAC

P.S: Posibil, despre acțiunea organizației moldovenești „Occupy Pedofiliai Moldova” (cei de la GENDERDOC-M sunt siguri că anume această organizație este responsabilă pentru încercarea de a perturba evenimentul din 20 septembrie) s-ar putea de uitat, ca de un vis rău, dacă nu ar fi evenimentele din a doua jumătate a lunii octombrie. Zilele acestea a avut loc înmormântarea unui gay care a fost bătut crunt de doi necunoscuți, după care el a murit. Acest caz, pe fonul intensificării activității organizațiilor homofobe radicale, cere o anchetă minuțioasă și identificarea persoanelor implicate în săvârșirea crimei. Grupuri de „militanți”, cum ar fi „Occupy Pedofiliai” au tangențe cu organizațiile politice atât de stânga, cât și de dreapta, care le oferă protecție și îi salvează de la răspundere juridică prin „oamenii lor” din cadrul organismelor de investigație și de executare. Inițiativa neo-nazistului rus Maxim Marcinkiewicz a devenit contagioasă și se răspândește prin țările din fosta Uniune Sovietică, și de această infecție profită politicienii care promovează așa-numitele valori tradiționale. Într-o Moldovă relativ tolerantă, focarele actuale ale homofobiei au condus deja la necesitatea de a întări măsurile de securitate la Centrul „GENDERDOC-M” și la activitățile organizate de el. Poate că odată cu finalizarea campaniei electorale parlamentare, ascendența homofobiei va scădea, dar să nu punem prea multe speranțe în asta, nu trebuie: în față avem o nouă etapă – alegerile locale, ceea ce înseamnă că se vor da curs acelorași lozinci. Acesta este un joc politic periculos, în care ostaticii vieții și morții nu sunt doar persoanele LGBT, obiectul violenței poate deveni oricine – trebuie doar să pui pe el eticheta „sexual incorect”. 

Close Menu