GENDERDOC-M

Episcopul Marchel, vinovat de incitare la discriminare a persoanelor homosexuale

Republica Moldova devine tot mai mult o țară laică, în care prioritățile sunt legile seculare. Dovada în acest sens este decizia curentă a Judecătoriei Bălți: Episcopul de Bălți și Fălești al Mitropoliei Moldovei Marchel a fost declarat vinovat de incitare la discriminare, propagandă de ură și răspîndirea de informații false despre persoanele LGBT.

Reamintim că în septembrie a anului 2012, în cadrul unui interviu televizat, Episcopul de Bălți și Fălești (aflându-se sub oblăduirea canonică a Patriarhiei Moscovei) Marchel, a declarat că 92% dintre gay sunt purtători de HIV și SIDA și, de aceea, lor trebuie să le fie interzis să lucreze în instituțiile de învățămînt, precum de sănătate și alimentație publică. Acesta este motivul pentru care Centrul de Informații „GENDERDOC-M” a intentat un proces în instanța de judecată.

Astăzi, 9 iunie 2014, Judecătoria Municipiului Bălți a acceptat cererea Centrului de Informații „GENDERDOC-M” către Episcopul de Bălți și Fălești (care se află sub oblăduirea canonică a Patriarhiei Moscovei) Marchel, prin care se cere recunoașterea declarației sale, făcută în septembrie 2012, ca fiind discurs de ură și incitare la discriminare a homosexualilor din Moldova. Judecătoria de prima instanță a dispus ca Episcopul Marchel să aducă scuze publice cetățenilor homosexuali din Republica Moldova și să dizmintă informația falsă răspîndită în septembrie 2012, în care se spune despre prevalența HIV în rîndul homosexualilor din Moldova, de asemenea, să repare prejudiciul moral (10 mii lei) adus și să compenseze cheltuielile pentru proces reclamantului (12 565 lei), în suma totală de 22 565 de lei.

După părerea mea, aceasta este o decizie justă. 

Il IAS

Close Menu